Az USA saját csapatával is szembemegy, amikor vérig sérti Iránt

Csak remélhetjük, hogy a játékosokra nem terjed át a feszült hangulat a kedd esti Irán–Egyesült Államok mérkőzés előtt a labdarúgó-világbajnokság B csoportjának 3. fordulójában. Nagy a tét a foci-vb-n, amelyik csapat nyer, az biztosan továbbjut, ám a háttérben természetesen nem emiatt szabadultak el az indulatok. A két ország, ha nem is hivatalosan, már négy évtizede hadban áll egymással.

2022. 11. 29. 9:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz lenne megmondani, hogy mikor és hogyan kezdődött a konfliktus. Talán azzal, hogy az Egyesült Államok elszámította magát az iráni forradalommal. Hagyta megbukni az egyre népszerűtlenebb Mohammad Reza Pahlavi sahot, és hallgatólagosan támogatta a köztársaság kikiáltását. A forradalomból azonban hamarosan iszlám forradalom, vezéralakjából, Ruhollah Khomeiniből pedig Khomeini ajatollah lett, Irán szembefordult az USA-val, amely hamar visszasírta a befolyásolható és korrupt Pahlavit…

Az USA támogatja az iráni tiltakozást

Ahogy az Irak és Irán közötti, úgy most az Oroszország és Ukrajna közötti háború alatt is egyértelmű a felállás, Irán nem az Egyesült Államok oldalán áll, amely természetesen keresi a módját, hogyan is avatkozhatna be az iráni belügyekbe.

Az elmúlt hónapok iráni tüntetései innen nézve természetesen Amerikának kapóra jöttek, a magasztos emberi jogok álcája alatt igazoltan gyakorolhat nyomást a siíta muzulmán országra. S bizonyos szempontból – lásd szivárványos karszalag – a labdarúgó-világbajnokság is egyfajta emberi jogi mellékhadszíntérré vált.

Nem minden iráni mosoly őszinte Katarban Fotó: AFP

A feszült belpolitikai helyzetben maguk az iráni labdarúgók is elbizonytalanodtak, hogyan is viselkedjenek Katarban. Az első mérkőzésen, Anglia ellen a csapat tagjai nem énekelték hazájuk himnuszát, ami odahaza – legalábbis a hivatalos körökben – hatalmas felháborodást váltott ki. Híre ment, hogy a játékosok akár börtönbüntetést is kockáztatnak a viselkedésükkel. S hát a pályán sem mentek jól a dolgok, az iráni válogatott meglepően simán, 6-2-re kikapott Angliától.

Ezután következett a Wales elleni mérkőzés a 2022-es foci vb-n. Az iráni futballisták ekkor már énekelték a himnuszt, s a hajrában szerzett két góllal 2-0-ra megnyerték a mérkőzést, amivel felcsillant a továbbjutást reménye. Amiért az ország esküdt ellenségével, az Egyesült Államok csapatával kell megküzdeni.

 

Jürgen Klinsmann az iráni kultúrát sértegette

A vbkonfliktusba váratlanul – vagy ki tudja, talán előre eltervezetten – beszállt Jürgen Klinsmann, a német válogatott korábbi világ- és Európa-bajnok játékosa, aki később szövetségi kapitányként 2006-ban vb-bronzéremre vezette a Nationalelfet. Klinsi akkor már Amerikában élt, s idővel nem csupán a labdarúgás, hanem a szivárványos propaganda nagykövetévé avanzsált. Öt éven keresztül, 2011–16 között az USA szövetségi kapitánya volt, a 2014-es brazíliai világbajnokságon eme minőségében szenvedett 1-0-s vereséget szülőhazája csapatától.

Klinsmann ma már amerikai–németként azonosítja magát, tehát nem csupán a kellemesebb klímát élvezi a tengerentúlon. A világbajnokságon a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyik szakmai bizottságának a tagjaként „dolgozik” Katarban. S eme minőségében furcsa, ha nem róla és Iránról lenne szó, bátorkodnánk azt mondani, megengedhetetlen kijelentésre ragadtatta magát. Az Irán–Wales mérkőzés után azt találta mondani a BBC-nek, hogy Irán a kultúrája részeként futballozott úgy, ahogy Wales ellen. Már mint nem éppen rokonszenvesen, szerinte durván, a bíróra nyomást helyezve az örökös reklamálással. Klinsmann ráadásul nekiment a kollégájának, élesen kikelt Carlos Queiroz, az iráni válogatott portugál szövetségi kapitánya ellen is.

– Ilyen az ő kultúrájuk, ők így járnak el, és ezért illik Queiroz ennyire jól az iráni válogatotthoz. Queiroz szenvedett Dél-Amerikában, nem sikerült kijutnia Kolumbiával, aztán Egyiptommal sem, majd  visszament Iránba, ahol már korábban sokat (2011–2019 között – a szerk.) dolgozott, vagyis ez nem véletlen, szándékosan csinálják ezt. Ez része a kultúrájuknak, annak, ahogy játszanak, megdolgozzák a bírót, láttuk, ahogyan állandóan ugráltak a kispadnál, reklamálva a partjelzőnél és a negyedik játékvezetőnél – fejtegette Klinsmann.

A vélemény persze szent és szabad. Ám gondoljuk el mindezt fordítva. Mondjuk Klinsmann ugyanezt állítja az Egyesült Államokról, Angliáról vagy éppen Walesről, hogy a kultúrájuk részeként viselkednek antipatikusan a pályán.

Nyilván kitört volna a botrány. Ám mialatt Klinsmann az irániakat becsmérelte, a BBC riportere egyetértése jeleként hallgatott, véletlenül sem szólt közbe mondjuk legalább olyan kérdéssel: Mr. Klinsmann, nem gondolja, hogy egyértelmű különbséget kellene tennie az iráni futball és az iráni nép között, mert a kultúrával vont párhuzammal mindenkit vérig sért?

Nem, még csak véletlenül sem hangzott el ilyen kérdés, nem volt ellenvélemény, közbevetés. Amint arra az irániak okkal felhívták a figyelmet.

Queiroz nem maradt adós a válasszal, lemondásra szólított fel

Természetesen Queiroz visszalőtt Klinsmann-nak. A portugál edző a Twitter-bejegyzésben kemény szavakkal illette a korábbi német játékost, mi több, lemondásra szólította fel.

– Kedves Jürgen! Te vetted a bátorságot és Carlosnak neveztél, ezek után, gondolom, szólíthatlak Jürgennek. Noha nem ismerjük egymást személyesen, előítéletes felsőbbrendűséggel minősítetted a személyiségemet – vágott bele a mondandójába az irániak kapitánya, s a folytatás ehhez hasonló hangvételű volt.

– Tisztelem a pályán elért eredményeidet, de az iráni kultúrára, a válogatottra, és a játékosaimra tett megjegyzéseid szégyenletesek. Persze a sértés lepereg rólunk, ha a bíráló nem üti meg a szintünket. Szeretnénk meghívni, hogy megismerj minket, megismerd a közegünket, kultúránkat, országunkat, az iráni embereket, művészetet, költészetet, a kortárs perzsa kultúrát. Amerikai–németként megértem, hogy nem vagy iráni szimpatizáns, ez nem probléma. Annak ellenére, hogy a BBC-n tett megjegyzéseiddel megpróbáltad aláásni erőfeszítéseinket, az áldozatainkat, az értékeinket, megígérjük, hogy nem fogunk ítélkezni a te kultúrád, gyökereid és neveltetésed felett, mindig szívesen látunk családunkban.

A pikírtkedés után aztán jött a lényeg:

– Kíváncsiak várjuk, mi lesz a FIFA döntése a szervezet technikai bizottságában betöltött szerepedet illetően. Annál is inkább, mert nyilvánvalóan arra szólítunk fel, hogy mondj le, mielőtt megérkeznél a közösségünkbe.

Klinsmann nem állt bele a vitába. A Sky Sportsnak a következőképpen panaszkodott:

– Kiforgatták a szavaimat. Megpróbálom majd felhívni Queirozt, hogy megnyugtassuk a kedélyeket. Sohasem kritizáltam Carlost vagy az iráni kispadon lévőket. Csupán az érzelmi megnyilvánulásaikra utaltam, ami elismerésre méltónak is tekinthető. Nagyon beleélik magukat a mérkőzésbe, Carlos pedig szenvedélyesen ad utasításokat a csapatának. A megjegyzéseim a Wales–Irán mérkőzésről kizárólag a futballhoz kapcsolódnak. Sajnos ezt kiragadták a labdarúgás kontextusából. Nagyon sok iráni barátom van és mindig szerettem a népüket, a kultúrájukat és a történelmüket. A legjobbakat kívánom nekik a tornán – fogalmazott Klinsmann.

Hát… Ha megnézzük a BBC felvételét, nehéz volt félreérteni Klinsmann szavait, kiforgatásról pedig végképp szó sem volt. Maradjunk annyiban, Klinsmann – ki tudja, talán a FIFA kérésére, nyomására – inkább megfutamodott.

Megcsonkított iráni zászló

Az Egyesült Államok Labdarúgó-szövetsége azonban tett arról, hogy a feszültség fennmaradjon. Saját felületein a B csoport állását úgy közölte, miként kiderült szándékosan, hogy az iráni zászlóról hiányzik a vallási jelkép.

Persze erre sem késett a válasz.

„Az amerikai szövetség egyértelműen megsértette a nemzetközi szövetség (FIFA) alapszabályát azzal, hogy eltorzította az iráni zászlót. Ebben az esetben a tíz mérkőzésre szóló eltiltás lenne a megfelelő szankció” – idézte a Tasnim hírügynökséget a spanyol a Marca.

A hír persze elérte az amerikai válogatottat is. A hétfői sajtótájékoztatón, az egyik játékos, Tim Ream harcosan még ezt nyilatkozta.

– Támogatjuk a nők jogait, mindig is így teszünk – mondta Tim Ream. – Ez az üzenet következetes marad. Csapatként ezt támogatjuk, miközben igyekszünk felkészülni az eddigi legnagyobb meccsünkre. És ebben a pillanatban ez áll a fókuszunkban: támogatjuk őket, támogassuk a nők jogait, és felkészüljünk arra, ami a csoportunk számára döntő fontosságú.

Hétfőre már megváltozott a széljárás. 

„Békés, küzdelmes mérkőzés elé nézünk a pályán. Az Egyesült Államok továbbra is keresi a módját, hogy támogassa az iráni népet a nők elleni, államilag támogatott erőszakkal és a békés tüntetők elleni brutális fellépéssel szemben” – az Egyesült Államok külügyminisztériuma ezt a közleményt adta ki a CNN-nek.

Gregg Berhalter, a válogatott szövetségi kapitánya pedig elismerte, őket, mármint s szakmai stábot és a játékosokat nem avatták be a szövetség kommunikációjába.

– A stábnak, a játékosoknak fogalma sem volt minderről… A mérkőzésre összpontosítunk, s ezt nem azért mondom, mert ki akarok bújni a kérdés alól. – Természetesen együttérzünk az iráni néppel, az egész országgal, az egész csapattal, mindenkivel. De a a meccsre összpontosítunk. Néha a dolgok kicsúsznak az irányításunk alól. Úgy gondoljuk, az eredmény azon múlik majd, hogy ki dolgozik jobban, ki teljesít jobban a pályán. Nem a külső dolgokra koncentrálunk, és csak annyit tehetünk, hogy bocsánatot kérünk a játékosok és a stáb nevében, de mi nem voltunk ennek a részesei.

Az amerikai kapitány tehát a szövetség vezetői helyett elvitte a balhét, csak hogy lehűtse a kedélyeket. A bocsánatkérésre nincs mit mondani, azt csak elfogadni vagy elutasítani lehet. Irán erre egyelőre nem reagált.

Az biztos, hogy az Irán–Egyesült Államok csoportmérkőzés kedd este nyolckor kezdődik Katarban, s valamikor tíz óra tájban véget ér. 

A nagy meccs azonban nyilván folytatódik. 

Világbajnokság, csoportkör, 3. forduló, keddi program

A csoport
Hollandia–Katar 16.00
Ecuador–Szenegál 16.00

B csoport
Wales–Anglia 20.00
Irán–Egyesült Államok 20.00

A harmadik csoportkörben a párhuzamosan zajló mérkőzéseket az M4 Sport, illetve a Duna World közvetíti.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a hivatalos iráni zászló a katari Ahmad Bin Ali Stadionban a Wales–Irán meccs előtt

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.