Egy későn érő középcsatár mentette meg Németországot a vb-n

Németország a csereként beállt középcsatár, a kevésbé ismert Nicklas Füllkrug góljával 1-1-es döntetlenre mentette a Spanyolország elleni rangadót a labdarúgó-világbajnokság E csoportjának 2. fordulójában, de így is könnyen kieshet. Amennyiben a harmadik fordulóban Japán legyőzi a spanyolokat, a németek helyzete lényegében kilátástalan.

Magyar Nemzet
2022. 11. 27. 21:56
World Cup 2022 - Spain - Germany
World Cup 2022-Spain-Germany 27 November 2022, Qatar, Al-Chaur: Soccer, World Cup 2022 in Qatar, Spain - Germany, preliminary round, Group E, match day 2, at Al-Bait Stadium in Al-Chaur, Germany's Niclas Füllkrug scores to 1-1. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Christian Charisius
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meccs előtt eldőlt, hogy Németország vereség esetén sem esik matematikailag. Köszönhetően annak, hogy Costa Rica legyőzte Japánt. Ám Hansi Flick csapatának mégis győzelemre kellett játszania, mert ha nem nem nyer, akkor a 3. fordulóban a többi csapattól is múlik a sorsa.

 

Hatott a többi irányú kritika, a német válogatott a spanyolok ellen nem tartott nevetséges szivárványos demonstrációt. A játékosok cipőjén normális színú fűző volt és a csapatkapitány Manuel Neuer sima, fehér karszalagot viselt.

 

A spanyolok kezdték jobban a meccset, s a 8. percben majdnem megszerezték a vezetést. Dani Olmo lőtte el prímán a labdát a tizenhatos sarkáról. Neuer későn vetődött, mert nem látta a labdát a mezőnyjátékosok takarásában, kicsit sután is ért hozzá, de szerencséje volt, a labda a felső lécről a kapufára, onnan pedig kifelé pattant...

Idővel a németek felvették a tempót, s csupán néhány centin múlt, hogy nem ők mehettek előnnyel pihenni a szünetben. A 40. percben Kimmich szabadrúgását Rüdiger fejelte tökéletesen a bal alsóba, ám jelzett a VAR, s bizony les volt...

A második félidőben ismét a spanyolok tűntek meggyőzőbbnek és a 63. percben megszerezték a vezetést. Jordi Alba kapott remek indítást kapott a bal oldalon, ugyancsak jól tekert középre, Morata megelőzte a darabos Sülét és jobb külsővel a jobb felsőbe emelt (1-0).

 

A gól után néhány perccel Hansi Flick hármas cserére szánta rá magát.

 

Gündogan, és Kehrer helyett Lukas Klostermann, Niclas Füllkrug és Leroy Sané állt be. Utóbbi annak ellenére, hogy sérüléssel bajlódik, de muszáj volt kockáztatni. Meg is élénkültek a németek, Musiala egyenlíthetett volna a 73. percben, de ziccerben Unai Simonba rúgta a labdát. Ha laposan lő, a kapusnak esélye sem lett volna.

Fokozódott a német nyomás és a 83. percben góllá érett. Labdaszerzés, avagy Laporte hibája után Sané passzolt Musialához, aki készült kapura fordulni, de a jobb helyzetben lévő Füllkrug elvette tőle a labdát, s kíméletlenül bevarrta a jobb felsőbe (1-1).

Ki ez a Niclas Füllkrug?

Niclas Füllkrug már 29 éves, s csak idén debütált a válogatottban. Brémában nevelkedett, de ott fiatalon nem tudott gyökeret ereszteni, három éve tért vissza a Werder Bremenbe, azóta viszont rugdossa a gólokat, a mostani idényben a Bundesligában 14 meccs után már 10 találatnál jár. A válogatottban a spanyolok elleni a negyedik meccse volt, s a második gólja.

A németek akár a győzelmet is megszerezhették volna a hajrában, de nem esett több gól, maradt 1-1 a végeredmény,

Továbbra is nehéz helyzetben a németek

Azonos pontszám esetén a csoportkörben először az összesített gólkülönbség dönt. A spanyolok a Costa Rica elleni 7-0-lal lényegében páholyban vannak, viszont a németek a japánokkal szemben nem eshetnek ki az egymás elleni vereséggel.

A németek akkor kerülnek bajba, ha a harmadik fordulóban Japán legyőzi Spanyolországot, mert akkor nekik a plusz hetes spanyol gólkülönbséget kellene felülmúlniuk, ami szinte lehetetlennek tűnik.

A sorrend meghatározás a csoportban

  1. Több szerzett pont az összes mérkőzésen.
  2. Jobb gólkülönbség az összes mérkőzésen.
  3. Több szerzett gól az összes mérkőzésen.
  4. Több szerzett pont az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken.
  5. Jobb gólkülönbség az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken.
  6. Több szerzett gól az azonosan álló csapatok között lejátszott mérkőzéseken.
  7. Fair Play-pontszám (–1 pont egy sárga lapért, –3 pont két sárga lapot követő piros lapért, –4 pont egy azonnali piros lapért, –5 pont egy sárga lap és egy azonnali piros lapért).
  8. Sorsolás

E csoport, 2. forduló:
Spanyolország–Németország 1-1 (0-0)
al-Hor, 68 895 néző, v.: Danny Makkelie (holland)
Gólszerzők: Morata (62.), illetve Füllkrug (83.)

A csoport állása:
1. Spanyolország  2  1  1  -  8-1  4 pont
2. Japán                 2  1  -  1  2-2  3
3. Costa Rica         2  1  -  1  1-7  3
4. Németország    2  -  1  1  2-3  1

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Nicklas Füllkrug legalábbi visszaadta a reményet a németeknek (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.