A katari futball-vb csoportköre feladta a leckét a FIFA-nak

Sosem volt még ilyen izgalmas a labdarúgó-világbajnokság csoportköre: egyetlen csapat sem maradt százszázalékos a három forduló után, és valamennyi négyesben az utolsó pillanatokig kérdéses volt legalább az egyik továbbjutó kiléte. A FIFA illetékesei vakarhatják a fejüket, hiszen éppen most növelik majd meg a mezőnyt, amikor a harminckét csapatos futball-vb valóban kiegyensúlyozott előcsatározásokat hozott.

2022. 12. 03. 7:43
Tanaka Ao Japán gólöröm
ar-Rajján, 2022. december 1. A japán Tanaka Ao (b2) gólöröme a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, az E csoportban játszott Japán-Spanyolország mérkõzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. december 1-jén. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1998 óta zajlott a jelenlegi rendszerben, harminckét csapattal a futball-vb, és az idei, katari világbajnokság volt az utolsó ebben a rendszerben. A negyvennyolc csapatos vb több kihívással is jár, de ebből már aligha tud kihátrálni a FIFA. Pedig az idei világbajnokság megmutatta, hogy most működik igazán jól az aktuális rendszer.

Gianni Infantino FIFA elnök, Bernd Neuendorf DFB elnök
Gianni Infantino, a FIFA elnöke (balra) itt Bernd Neuendorffal, a német szövetség első emberével (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

Katarban valamennyi csoport kiélezett végjátékot hozott. Csupán három csapat – Franciaország, Brazília, Portugália – várta biztos továbbjutóként az utolsó fordulót, s még kevesebb, két válogatott – Katar, Kanada – volt, amelynek már a harmadik meccse előtt eldőlt a kiesése. Az utóbbi kettő pont nélkül maradt, de Kanadáról ennek ellenére sem állítható, hogy kilógott volna a mezőnyből, a rutin azonban hiányzott.

A franciák, a portugálok és a brazilok viszont egyaránt elveszítették az utolsó meccsüket, ami egyrészt azt jelentette, hogy a harminckét csapatos vb-k történetében először egyik válogatott sem érte el a kilenc pontot a csoportkörben – Hollandia, Anglia és Marokkó hét ponttal végzett négyese élén.

Jelzésértékű ebből a szempontból is az utolsó forduló, azaz végre elég tömör volt a harminckét csapatos mezőny: a legjobb válogatottaknak sem fért bele, ha tartalékosan, fél gőzzel játszottak.

Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy ennek mennyire örültek az uruguayiak, akiknek Portugália utolsó fordulós veresége okozta a vesztüket. Ha tényleg három csapat lesz egy csoportban a 2026-os világbajnokságon, az sokkal több hasonló helyzetet előidézhet, nem véletlen, hogy a FIFA már most variálna a tervezett rendszerrel, amelyről egyébként a nemzetközi szövetségen kívül mindenki tudta, hogy rossz.

Az, hogy minden döntetlent tizenegyespárbaj oldana fel, nem új ötlet, csakhogy Magyarországon éppen egy idényt élt meg az NB I-ben (1988/89), ami nem arra utal, hogy ez lenne a megfelelő út.

Drámából, kiélezett helyzetekből ilyen mesterséges megoldás nélkül sem volt hiány Katarban. Valamennyi csoportban elég lett volna egyetlen, utolsó pillanatos gól, hogy megváltozzon az egyik továbbjutó kiléte.

De a FIFA a mezőny bővítése alól már nem tud kibújni. A lecke adott, abból a helyzetből kell kihoznia a legjobbat a szervezetnek, amelybe saját magát kormányozta.

A csoportok végeredményei és a nyolcaddöntők programja

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A japánok okozták a csoportkör legnagyobb szenzációját (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.