Klubtársa nem szeretne a világ talán legjobb középpályásának sorsára jutni

A szenegáli labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Aliou Cissé szerint csapatának minden esélye megvan rá, hogy legyőzze az angolokat a katari világbajnokság vasárnap esti nyolcaddöntőjében. Szigetországi kollégáját, Gareth Southgate-t lenyűgözte a szenegáliak eddigi teljesítménye, John Stones pedig arra koncentrál, társaival ne okozzanak akkora csalódást, mint azt a belgák és a németek tették.

Magyar Nemzet
2022. 12. 04. 10:46
John Stones
England's defender #05 John Stones takes part in a training session at Al Wakrah SC Stadium in Al Wakrah, south of Doha on December 3, 2022 on the eve of the Qatar 2022 World Cup football match between Senegal and England. (Photo by Paul ELLIS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenegál válogatottjának idei teljesítményére nem lehet panasz, idén sorra örvendeztette meg a szurkolóit. Először Egyiptom ellenében megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját, majd a világbajnokságra is kijutott, ugyanennek az ellenfélnek a kárára. A vb-n szupersztárja, sérülése ellenére sem vallott szégyent, Hollandiától ugyan kikapott (0-2), Katart (3-1) és Ecuadort (2-1) viszont megverte, így az A csoport második helyén menetelt tovább a nyolcaddöntőbe. Az afrikai csapat itt sem tekinthető esélytelennek, legalábbis a szövetségi kapitány úgy látja, az angolokkal is egy szinten vannak.

– Ez már a kieséses szakasz: ha nyersz, itt maradhatsz, ha kikapsz, akkor mész haza. Nem kell a dolgokat túlgondolni, minden csapat egyforma szintet képvisel. A miénk kellő tapasztalattal bír, hiszen sok mindenen ment már keresztül együtt. Játékosaink pedig tudják, miként kell felkészülniük egy ilyen rangos torna ilyen téttel bíró mérkőzésére – mondta eltökélten Aliou Cissé.

Bármekkora téttel is bír a találkozó, megtörténhet, hogy a szenegáliak edzője nem lesz ott a nyolcaddöntőn, mivel betegség miatt a mérkőzés elleni sajtótájékoztatót is kihagyta. 

Nem becsülik le Szenegált

Az angolok igazi esélyeshez méltóan kezdték a katari világbajnokságot, Iránt játszva intézték el 6-2-re, az Egyesült Államokkal visszafogott 0-0-t játszottak, majd következett a Wales elleni 3-0, amely nemcsak továbbjutást, hanem csoportelsőséget is ért a B jelű négyesben. 

A nyolcaddöntőre készülve Gareth Southgate lefutotta a tiszteletköröket: – Igazán lenyűgözött minket a szenegáliak teljesítménye. Ők Afrika bajnokai, amire nagyon büszkék, remek náluk a csapatszellem, és hisznek magukban. Kiváló játékosaik vannak, akik problémákat tudnak okozni az ellenfélnek, emellett pedig rendezett csapat benyomását keltik. Cissé fantasztikus munkát végzett. Nagy kihívás vár ránk. Minket tartanak majd a meccs esélyesének, de ez a kieséses szakaszban nem jelent semmit. Szenegál is nyomás alatt van, ahogy minden más válogatottra is terhet helyeznek a hazájukban és azon kívül is.

 

Az angol szövetségi kapitány ezután elárulta, a 2018-as vb óta a játékosaival megváltozott a hozzáállásuk.

– Amikor bejutottunk a legjobb tizenhat közé Oroszországban, eléggé megünnepeltük. Ezúttal a szurkolóinknak okoztunk egy jó estét, és mi is örültünk a győzelemnek, de a lefújás után mindjárt a következő meccsre gondoltunk. Tudtuk, hogy csakis arra kell koncentrálnunk és semmi másra – húzta alá az angol szakember, aki csapatát természetesen a lehetséges büntetőpárbajra is felkészítette. – Szeretnénk úgy nyerni, hogy elkerüljük a kétszer tizenöt perces ráadást és a büntetőpárbajt, de ha százhúsz percnél is többet kell játszanunk, hiszek benne, hogy arra is készen állunk. Mentálisan és fizikálisan is.

Az Angliában légióskodó is ott volt a repülőn, amivel a belga válogatott hazautazott a csoportkör után. A világ egyik legjobb középpályásának klubbéli csapattársa, elmondta, Szenegál bár veszélyes ellenfél, nem szeretné, ha a Háromoroszlánosok lennének a vb következő neves kiesői, és ezzel Németország, valamint Belgium sorsára jutnának.

– Nehéz azt látni, hogy a topcsapatok, kiváló játékosok nem érik el azt a sikert, amire te is vágysz, nem felelnek meg a szurkolók elvárásainak, nem jutnak el odáig, ahová szerintük kellene. Mi soha nem szeretnénk közéjük tartozni, ez motivál bennünket, és arra emlékeztet, semmit sem szabad magától értetődőnek venni, bárki ellen is játsszunk – figyelmeztetett a Manchester City védője.

 

Csak hírből ismerik egymást

Ha a két válogatott eddigi egymás elleni mérkőzései alapján szeretnénk megtippelni a győztest, nehéz dolgunk lenne, mert Anglia és Szenegál még sosem csapott össze egymással. A szigetországiaknak ugyanakkor az afrikai együttesek ellen szalad a szekerük, húsz meccsből eddig egyszer sem kaptak ki: hat döntetlen mellett tizennégyszer nyertek. Szenegál eközben legutóbbi hat próbálkozásából csak egyszer járt sikerrel, amikor európai ellenféllel mérkőzött, kétszer döntetlen, háromszor pedig vereség lett a vége.

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Anglia–Szenegál 20.00 (tv: M4 Sport)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022  

 

Borítókép: John Stones az angol válogatott edzésén (Fotó: AFP/Paul Ellis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.