Tite, a brazilok kapitánya elmagyarázta, mire jó a tánc

Brazília a favoritja a Horvátország elleni, péntek délutáni, első negyeddöntőnek a labdarúgó-világbajnokságon. Ebben mindenki egyetért. Zlatko Dalic, a horvátok kapitánya szerint a brazil a legerősebb csapat a tornán. Luka Modric pedig úgy fogalmazott, a Brazília elleni vb-negyeddöntő olyan nekik, mint a négy évvel ezelőtti finálé a franciákkal. Tite, a brazilok szakvezetője tisztelettel beszélt a horvátokról, s azt is elárulta, mire jó a tánc. A szamba megfiatalítja, éppen ezért péntek este örömest táncra perdülne.

Magyar Nemzet
2022. 12. 09. 6:14
Real Madrid's Brazilian striker Vinicius Junior (R) and Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (L) celebrate Real Madrid's victory in the UEFA Champions League final football match between Liverpool and Real Madrid at the Stade de France in Saint-Denis, north of Paris, on May 28, 2022. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nézzünk szembe a ténnyel, ők az esélyesek. Nemcsak amiatt mondom ezt, amit eddig láttam tőlük, hanem mert a játékosaik minősége, technikai tudása és értéke a mutatott futballjukhoz hasonlóan félelmetes – mondta Dalic a meccs előtti napon. – Egyszerűen élveznünk kell az alkalmat, hogy a brazilok ellen játszhatunk – fogalmazta meg, mi adhat motivációt a csapatának.

Modric is rajong a brazilokért

a horvátok csapatkapitánya másképp fogalmazta meg ugyanezt.

– Nagy tettet vittünk véghez azzal, hogy bejutottunk a negyeddöntőbe, de ennél is többre vágyunk. Talán a világbajnokság legnehezebb mérkőzése következik az első számú favorit ellen. A brazilok mindig a legnagyobb esélyesek közé tartoznak, s a mostani formájukat tekintve ez különösen igaz.

A brazilok elleni mostani meccs vetekszik a négy évvel ezelőtti, franciák elleni mérkőzéssel, dacára annak, hogy az döntő volt, most pedig még csak a negyeddöntőnél tartunk.

Brazíliát eddig soha nem sikerült legyőznünk, remélem, ez a sorozat most megszakad – fogalmazott a Real Madrid 37 éves sztárja, majd azt fejtegette, milyen felfogás vezethet eredményre.

– Nem szabad hagyni, hogy kibontakozzanak, keményen kell futballoznunk. Tudjuk, elképesztő játékosaik vannak, de a brazilok, lényegében Argentínával együtt ezt mindig elmondhatták magukról. Tényleg a labdarúgás óriásai. Csak akkor lehet esélyünk, ha a legjobb formánkat hozzuk. Nekünk is vannak erősségeink, azokat kell érvényesíteni.

Modric ezúttal ellenfélként találkozik madridi csapattársával, Viníciusszal, aki elismerően szólt róla az ominózus sajtótájékoztatón, amelyet egy macska zavart meg.

– Jólesnek a szavai, tényleg jó fej srác, kiváló a kapcsolatunk a klubunkban – válaszolt Modric. – Olyan formában van, hogy játékostársaimmal együtt nagyon oda kell figyelnünk rá, de ezért vagyunk egy csapat, hogy közösen próbáljuk megállítani őt és persze a társait.

Érdekesség, hogy a horvát válogatott kerete az egyik legidősebb Katarban, s nagy kérdés, hogy a tapasztalt futballistákból mennyit vett ki a Japán ellen hétfőn játszott 120 perces ütközet, melynek végén tizenegyespárbajban ejtették ki az ázsiai riválist. Brazília viszont a 16 között valóságos gálát rendezett a dél-koreaiak ellen, és gyakorlatilag 36 perc alatt eldöntötte a továbbjutás kérdését, ugyanis ekkor már 4-0-ra vezetett.

Tite: A tánc kapcsolat a fiatalokkal

A brazilok igazi örömfutballt mutattak be, amiért bírálták is őket. Különösen az angoloknak nem tetszett, ahogy a pályán többször is szambáztak. Tite, a brazilok szövetségi kapitánya csütörtökön így felelt erre:

– Nem foglalkozom azokkal, akik nem ismerik Brazíliát vagy a kultúránkat. Megvédem a kultúránkat, ami egyben a nevelés fontos eszköze. Hatvanegy éves vagyok, huszonkét éve dolgozom edzőként, a tánc nekem is kapcsolatot jelent a fiatalokkal. Ha táncolnom kell annak érdekében, hogy egy hullámhosszra kerüljünk, hát akkor örömmel táncolok – vágott vissza Tite.

 

Peléért játszanak a brazilok

A braziloknak ráadásul extra motivációjuk is van: a súlyos beteg, kórházi ápolás alatt álló Pelé gyógyulásáért is játszanak. A selecao tagjai a nyolcaddöntős győzelem után a pályáról üzentek neki, kezükben egy nagy drapériát tartva, rajta a Pelé felirattal és a háromszoros világbajnok arcképével.

– Most, amikor Pelé ezeken megy keresztül, mindenki nevében mondhatom, hogy a legjobbakat kívánom neki, és bízunk benne, hogy sok erőt tudunk küldeni neki egy ilyen győzelemmel. Érte is játszottunk – árulta el a hétfői mérkőzést követően. S arról is beszélt, a sérülés után rengeteget dolgozott a fizioterapeutákkal annak érdekében, hogy két kihagyott meccs után ismét pályára léphessen.

A braziloknál egyedül a balhátvéd Alex Sandro játéka kérdéses, de csúnya lenne, ha őt nem tudnák pótolni.

A negyeddöntők menetrendje:

December 9., péntek, 16.00: Horvátország–Brazília
December 9., péntek, 20.00: Hollandia–Argentína
December 10., szombat, 16.00: Marokkó–Portugália
December 10., szombat, 20.00: Anglia–Franciaország

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022   

Borítókép: Modric és Vinícius, a két madridi barát ezúttal ellenfelek lesznek (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.