Háromból semmi, erősödö Dárdai-nosztalgia a Hertha háza táján

Ismét kikapott a Hertha, ezúttal az Union Berlintől 2-0-ra a német labdarúgó-bajnokság 18. fordulójában. A fővárosi kék-fehérek az új évben játszott mindhárom mérkőzésüket elvesztették, és a kiesést jelentő tizenhetedik helyen állnak a Bundesligában. Érthetően egyre erősödik a nosztalgia Dárdai Pál iránt. Magyar szemszögből jó hír, hogy Schäfer András már kezdő volt az Unionban, egyelőre egy félidőt játszott. A tegnap a Ferencvárostól szerződtetett Aissa Laidouni még nem lépett pályára az együttesben.

Magyar Nemzet
2023. 01. 28. 17:31
Hertha BSC - 1. FC Union Berlin
Hertha BSC-1. FC Union Berlin 28 January 2023, Berlin: Soccer: Bundesliga, Hertha BSC - 1. FC Union Berlin, Matchday 18, Olympiastadion, Union's Andreas Schäfer (l) against Hertha's Marvin Plattenhardt. Photo: Soeren Stache/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Soeren Stache
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszi szezon már egy hete megkezdődött a Bundesligában, a bajnokság második fele viszont csak e hét végén, a 18. fordulóval. (Már pénteken, az RB Leipzig két góljával 2-1-re győzte le a Stuttgartot, amivel a magyar válogatott újsütetű csapatkapitánya a magyar örökrangsorban is előkelő helyre ugrott előre.)

A félidő számvetésre kínál alkalmat, amit Berlinben is megtettek. Írásában a Berliner Kurier érdekes összehasonlítást kínál az elmúlt évekkel a Hertha teljesítményét vizsgálva. A berlini csapat 17 forduló után csupán 14 ponttal az utolsó előtti, kieső helyen állt. Ennél rosszabbul 1997 óta, amikor – Dárdai Pállal a soraiban – feljutott, csupán kétszer, a 2003–2004-es (13 pont) és a 2009–10-es (6 pont) idényben rajtolt a csapat. A második jelzett alkalommal ki is esett.

Legalább ennyire érdekes az összehasonlítás előző, 2021–22-es évaddal, amikor volt a csapat edzője. A Hertha akkor a 14. forduló után gyűjtött 14 pontot, Dárdait a hetek óta tartó ultimátumok után mégis menesztették.

A Berliner Kurier kimondja: rossz döntést hozott a klub vezetősége, amikor felmondott a berlini őskövületnek számító magyar szakembernek. Ennél már csak Tayfun Korkut kinevezése volt elhibázottabb döntés, csak hát Fredi Bobic mindenképpen meg akart szabadulni Dárdaitól, aki pedig korábban csapattársa is volt a klubnál. A Herthát végül Felix Magath mentett meg némi szerencsével, aki az osztályozón benn tartotta a csapatot az élvonalban.

 

A 2022–23-as idénynek Sandro Schwarz irányításával vágott neki a nyugat-berlini csapat, eredményt azonban ő sem tud felmutatni, így egyre erősödik a nosztalgia Dárdai Pál iránt. Aki már túl van a váláson, s nem is hajszolja, hogy minél hamarabb újra dolgozhasson.

Ám van egy másik Dárdai, akit nála sokkal jobban megvisel a Hertha mélyrepülése. Édesapja távozásával a középső Dárdai fiú, a középhátvéd Dárdai Márton kegyvesztett le a csapatnál, ebben az idényben csupán hét meccsen játszott, azok közül is csak egyszer kezdőként.

Vajon miért nem jutott szóhoz Dárdai Márton?

A Hertha a Bochum elleni 3-1-es vereséggel kezdte az évet, majd a Wolfsburg mért 5-0-s csapást a csapatra. Sandro Schwarz az Union elleni derbire alaposan felforgatta a csapatot, négy helyen is változtatott, elsősorban a védelmet alakította át, Dárdai Mártonnak azonban így is csak a kispadon jutott hely.

Nem volt különösebben sem színvonalas, sem szórakoztató a találkozó. Az Union lélektanilag fontos pillanatban, a 44. percben Doekhi szép fejesével szerzett vezetést. A Hertha a második félidőben sem tudott újítani. A meccset különös eseménysor döntötte el. Az egyik Union-védő keményen szerelt a 16-os vonalánál, a játékvezető nem jelzett szabálytalanságot – miként utólag a VAR sem –, a kontra végén Becker passzából Seguin passzolt az üres kapuba. 

Ezzel a góllal 2-0-ra nyert az Union. Dárdai Márton ezúttal sem jutott szóhoz. Előre borítékolhatjuk, hogy az újabb kudarc után az édesapja, Dárdai Pál az eddigieknél is gyakrabban lesz beszédtéma Berlinben…

Az Unioon annál jobban áll. A győzelemmel visszaelőzte a Lipcsét, sőt átmenetileg befogta az élen a Bayern Münchent, amely 18.30-tól fogadja az Eintracht Frankfurtot. Érthető, hogy az Union szurkolói tomboltak a találkozó után

 

Bundesliga, 18. forduló:

SC Freiburg–Augsburg 3-1 (2-1)
Hertha BSC–Union Berlin 0-2 (0-1)
Hoffenheim–Borussia Mönchengladbach 1-4 (0-2)
FSV Mainz 05–VfL Bochum 5-2 (3-0)
Werder Bremen–VfL Wolfsburg 2-1 (1-0)
pénteken játszották:
RB Leipzig–VfB Stuttgart 2-1 (1-0)
később:
Bayern München–Eintracht Frankfurt 18.30
vasárnap játsszák:
Schalke 04–1. FC Köln 15.30
Bayer Leverkusen–Borussia Dortmund 17.30

Borítókép: Sérüléséből felépülve már kezdett az Union Berlinben, és egy félidőt játszott (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.