Csányi Sándor jól tette, hogy elment Párizsba, és a király is visszatért

Nagyon értékes magyar érmet hozott a múlt hét végén a cselgáncsozók párizsi Grand Slam-tornája: Pupp Réka ezüstérmes lett a női 52 kilogrammos súlycsoportban, s tizenkét év után először volt magyar döntős a dzsúdósport legrangosabb európai viadalán. Pupp Réka – akinek az ezüstöt Csányi Sándor adta át – súlycsoportja legfrissebb világranglistáján az élre ugrott.

Magyar Nemzet
2023. 02. 07. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a párizsi versenyt illeti, a tokiói olimpián ötödik helyezett, Eb-bronzérmes Pupp Réka második kiemeltként az első fordulóban erőnyerő volt, majd a nyolcaddöntőben ipponnal nyert a francia Julie Weill Dit Morey ellen. Az Atomerőmű SE 26 éves versenyzője a folytatásban az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok belga Charline Van Snicket aranyponttal, míg a brazil Larissa Pimentát ipponnal felülmúlva jutott be a döntőbe. Itt vazaairival kikapott a koszovóiak olimpiai bajnokától, a 27 éves Distria Krasniqitől – aki Tokióban még a 48 kg-ban győzött –, de az ezüstérme is nagy siker, s nem mellékesen 500 olimpiai kvalifikációs ranglistapontot ért Franciaországban.

Csányi Sándor volt az egyik díjátadó

A Bercy sportcsarnokban Pupp Réka az eredményhirdetésnél az ezüstöt Csányi Sándortól vehette át. A Magyar Labdarúgó-szövetség elnökéről kevésbé köztudott, hogy a Nemzetközi Cselgáncs-szövetség tiszteletbeli alelnöke. A torna 154 ezer euró összdíjazású volt, és versenyzőnk négyezer eurót kapott a második helyéért.

A párizsi szupertornán magyar színekben legutóbb 2011-ben Ungvári Attila léphetett tatamira az aranyéremért, és akkor Pupp Rékához hasonlóan ő is másodikként zárt.

A magyar cselgáncsozók a Grand Slam-tornákon eddig tíz aranyat szereztek, de Párizsban még egyiküknek sem sikerült diadalmaskodnia. A tíz aranyból amúgy Pupp Réka hármat jegyez, a legutóbbi három: 2021-ben Bakuban, 2022-ben Antalyában és Budapesten lett aranyérmes.

S Pupp Réka a múlt heti párizsi bravúrjának és a tavaly decemberi World Mastersen elért harmadik helyezésének köszönhetően tavaly nyár után ismét a világranglista első helyén áll. A paksi judós előnye tizenkét pont Krasniqi előtt. A Judoinfo.hu kimutatása szerint a mieink közül az MTK Budapest olimpiai bronzérmesét, Tóth Krisztiánt jegyzik még a top 10-ben, az almadai Grand Prix-ezüstjével ő is javítani tudott az évnyitó rangsorban elfoglalt pozíciójához képest, jelenleg a hatodik helyen áll.

A kvalifikációban nem állunk jól

Ami a kétéves eredmények alapján fennálló olimpiai kvalifikációs rangsort illeti, itt már nem ilyen rózsás a kép számunkra: ha most érne véget a sorozat, csupán négy indulónk lehetne Párizsban: Pupp Réka (ő a hatodik helyen áll ebben a rangsorban), Vég Zsombor (Ceglédi VSE, 100 kg, 9.) és Ungvári Attila (Győri AC, 81 kg, 13.) direkt kvalifikációval, Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE, +100 kg, 27.) kontinentális kvótával lenne olimpiai induló, Özbas Szofi (BHSE, 63 kg, 24.) pedig első számú tartalékként várhatná súlycsoportjában a nevezéseket.

Szerencsére még bőven van javítási lehetőség, a kvalifikációs sorozat csak 2024. júniusában ér majd véget. Az is kedvező lehet a mieink számára, hogy a sorozat második legtöbb pontot adó versenyét Budapesten rendezik meg: az IJF World Masters-viadalra augusztus 4. és 6. között kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.

Párizsban a múlt hét végén a férfiaknál a nehézsúlyban a franciák nagy örömére a háromszoros olimpiai bajnok Teddy Riner győzött, aki Tokióban az egyéni versenyben meglepetésre csupán bronzérmes lett, „csak” a francia csapattal győzött. Most viszont, ahogy hirdeti a Nemzetközi Judoszövetség Twitter-csatornája: a király visszatért!

Többek között ilyen akciókkal:

Borítókép: Pupp Réka (balra) nagyon értékes ezüstérmet szerzett (Forrás: Twitter/Judo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.