Nincs még vége a bajnokságnak, de a Fradi már aranyérmes

FTC–Gyergyó döntő lesz a magyar bázisú jégkorongbajnokságban, az Erste-ligában. A Fradi a Budapest Jégkorong-akadémiát, a Gyergyó pedig a Brassót győzte le az elődöntő hetedik mérkőzésén 3-0-ra, illetve hosszabbításban 2-1-re. Előbbi párharcban hetedszerre is vendégsiker született. A finálé hétfőn Gyergyószentmiklóson kezdődik, ahol kedden is összecsap a két gárda, majd Budapesten folytatják.

Magyar Nemzet
2023. 03. 17. 23:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapest Jégkorong-akadémia (BJA) játszott hazai pályán, a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban az FTC elleni hetedik meccsen. Az első harmadban nem született gól, mindkét csapat kihagyott egy-egy emberelőnyt. A második harmad elején, a 23. percben Farkas Simon korongszerzés után az FTC-nek szerzett előnyt. A BJA ekkor is többet támadott, de nem tudott betalálni. A harmadik harmad is FTC-góllal indult: Seregély Máté passzolt jó ütemben Kulmalához, aki kapásból a rövid sarokba lőtt. Eeto Elo szépíthetett volna, de a kísérlete a kapuvason csattant. Egyre nagyobb mezőnyfölényben játszott a hazai csapat, de a Fradi kapusa, Arany Gergely minden lövést kivédett. A meccs végén a hazaiak lehozták a kapusukat, ám miként többnyire ez történni szokott, az FTC szerzett üres kapus gólt, s nyerte meg 3-0-ra a mérkőzést.

A párharc mind a hét meccse tehát vendéggyőzelemmel zárult, ami ritka nemcsak a jégkorong, hanem úgy általában, sportágtól függetlenül a rájátszások történetében. 

Mivel a másik ágon két erdélyi csapat küzdött egymással, előre lehetett tudni, hogy a BJA–FTC elődöntő győztese – mint az Erste-liga legjobb magyarországi csapata – a magyar bajnoki címet már megnyeri. A Fradi fennállása során harmincadszor lett bajnok, s a mezén immár hokiban is három csillagot viselhet. Az FTC csatára, Tóth Adrián  egyéni csúcsbeállítást ért el, 12. bajnoki címét szerezte, amivel befogta a Fehérvárral (anno Alba Volán) ugyancsak tizenkétszeres bajnok Palkovics Krisztiánt.

– Megvan a harmincadik bajnoki arany, megvan a harmadik csillag. Hihetetlen utat tettünk meg augusztus óta, végérvényesen beírtuk magunkat a Ferencváros történetébe. Felfoghatatlan, nem találom a szavakat – lelkendezett a meccs után Nagy Gergely, az FTC csapatkapitánya. További nyilatkozatok az FTC videóján láthatók.

Az Erste-liga másik elődöntőjében is hetedik meccs döntött, a Gyergyói HK hosszabbításban 2-1-re verte a Brassót Gyergyószentmiklóson.

Sportszerűen a heroikus csata után – edzői értékelések

Marton Tibor: (BJA, másodedző): Gratulálok még egyszer a Ferencvárosnak, ahogy megtettem a jégen is. Azt gondolom, hogy játszottunk két jó meccset, nincsenek véletlenek, nincsen semmi, tök jogosan jutottak tovább, tényleg gratulálni tudok nekik. Ma a góllövéssel hadilábon álltunk, azt már említettem, hogy azért az alapszakaszban ez nekünk nagyon jól ment, lehet, hogy picit túl jól is és ez kicsit óvatlanná tett minket. Az az igazság, hogy itt ezen a szinten, a rájátszásban a góllövés már nem feltétlenül a képesség kérdése. Lehetnek jó góllövők, de valami kis extra kell, és az pedig a tűz. Bennünk is égett a tűz, de bennük jobban égett a tűz és gólokat tudtak szerezni, mi pedig nem.

Fodor Szabolcs (FTC): Aki követi a Ferencváros jégkorongcsapatát, tudja, hogy nem volt egyszerű szezon. Ezért is hatalmas dolog, hogy a végén sikerült a puzzle-t összerakni, minden a helyére került. De lehet, hogy még nincs is meg minden darabnak a helye, a döntőben ezeket tovább keresgetjük...

Szilassy Zoltán (Gyergyó): Örülünk, hogy részesei lehetünk egy ilyen élménynek, hogy a város első csapatsport együtteseként nem egy nemzeti, hanem egy nemzetközi ligában jutottunk döntőbe. Heroikus volt, a Brassó magas szintű teljesítményét pedig az mutatja, hogy négy hosszabbításos meccs volt, nagyon közel volt ez a két csapat egymáshoz. Mondtam, hogy a Brassó a legkeményebb ellenfelünk, nagyon megtisztelő volt ellenük játszani. Külön öröm, hogy be tudtuk húzni a hetedik meccset.

Dave MacQueen (Brassó): Számomra olyan volt, mint a döntő, négy mérkőzés hosszabbításban dőlt el, és bár nem tudom biztosra, de azt hiszem ők 17 gólt lőttek, mi pedig 16-ot. Nagyszerű jégkorong volt, mindkét csapat beleadott mindent, sajnálatos módon viszont egyiknek veszítenie kellett, a szurkolók szempontjából viszont nem hiszem, hogy lehetne jobb párharcot kívánni. Azon múlt, hogy ki hibázik a végén, és sajnos ez nekünk jött össze, ha viszont a teljes meccset nézzük, az első harmadban sokkal jobb volt a Gyergyó, nem kérdés. Nagy csata volt, a jégkorong pedig a hibák játéka, aki kevesebbet hibázik, az általában nyer. Sajnos valakinek alul kellett maradnia, de ez egy igazi párharc volt.

Erste Liga, elődöntő, 7. mérkőzések
Budapest JA–FTC 0-3 
Gyergyói HK–Brassó 2-1 – hosszabbítás után

Az FTC és a Gyergyói HK egyaránt 4-3-as összesítéssel jutott a döntőbe.

Borítókép: Arany Gergely, a Fradi kapusa mindent védett (Fotó: FTC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.