Visszatért a magyar pályákra a világ ötödik legjobb játékvezetője

Minden idők ötödik legjobb női játékvezetője lett Kulcsár Katalin a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS). A magyar játékvezető, aki 2017-ben a világ legjobbja is volt, sejtette, hogy készül ilyen lista, de a Magyar Nemzetnek elmondta, nem foglalkozott azzal, hogy hányadik lehet rajta. Ő a nyáron édesanya lett, és most, a tavaszi idényben fokozatosan tér vissza a pályára.

2023. 03. 22. 17:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ranglistán, amely az esztendőnkénti rangsorok első húsz helyezettje pontszámainak összesítésével készült, az IFFHS-elismerést négy alkalommal kiérdemelt Bibiana Steinhaus végzett az élen 171 ponttal, mindössze két ponttal előzte meg a svájci Esther Stäublit, aki soha nem nyerte el az éves díjat, de 2012 óta minden esztendőben bekerült a világ legjobb tíz női futballbírója közé. A 38 éves Kulcsár Katalin 78 pontot gyűjtve lett ötödik, őt 2017-ben a világ legjobbjának választották. A Magyar Nemzet San Marinóban érte el őt, ahol a helyi válogatott és Észak-Írország Európa-bajnoki selejtezőjén a VAR-kocsiban dolgozik majd csütörtökön este.

– Számított rá, hogy ötödik lesz a minden idők legjobb női játékvezetőit rangsoroló listán?
– Csak akkor kezdtem el sejteni, hogy lesz egy ilyen lista, amikor nemrég megjelent a férfiaké. Gondoltam, a nőket is rangsorolja majd az IFFHS, de nem kezdtem el számolgatni, hogy vajon hányadik lehetek. Az átfutott az agyamon, hogy talán ott leszek én is, de túl sokat nem foglalkoztam vele.

 

– Az ötödik hely kellemes meglepetés?
– Azt fontos hangsúlyozni, hogy ez nem szakmai díj, tehát a helyén kell kezelni, ugyanakkor elismerés minden idők legjobbjai között látni a nevemet. Ez is egy jó visszajelzés, hiszen hosszú éveken keresztül azért dolgoztam, hogy komoly meccseket vezethessek, jelentős kihívásoknak felelhessek meg, és azokat ezek szerint inkább több sikerrel tettem meg, mint kevesebbel. Ez pedig büszkeséggel tölt el.

– Az mit jelent, hogy a helyén kell kezelni?
– A mi pályafutásunknak az értékét nem az ilyen díjak vagy ranglisták szabják meg, hanem az, hogy milyen mérkőzések vezetését bízzák ránk, milyen rangú tornákon, hazai és világversenyeken vehetünk rész, és azokon milyen feladatokat érdemlünk ki. Bízom benne, hogy a jövő még tartogat nekem ilyen izgalmas és fontos lehetőségeket.

 

– Tavaly nyáron édesanya lett. Ez mennyiben befolyásolta a pályafutását?
– Az ősszel már közreműködtem a férfi élvonalban VAR-játékvezetőként, és most, a tavasz idény rajtjával visszatértem a pályára is. Most az a legfontosabb, hogy fokozatosan visszanyerjem a szülés előtti formámat, és akkor remélhetően egyre nehezebb kihívásoknak is meg tudok újra felelni.

– A katari világbajnokságon a futball történetében először egy nő is vezetett mérkőzést. A francia Stephanie Frappart megbízása a női játékvezetők egyre nagyobb elismerésének köszönhető, vagy csak látványos gesztus volt?
– Szerintem érezhető a világban, hogy egyre inkább megnyílik az út a legjobb női játékvezetők előtt a legmagasabb szint felé is. Nő azoknak az országoknak és konföderációknak a száma, amelyek lehetőséget adnak nekik a férfiak élvonalában is, és akik ott megállják a helyüket, azok szerepet kapnak a nemzetközi porondon is.

Az IFFHS női örökrangsora:

1. Bibiana Steinhaus (német) 171 pont
2. Esther Stäubli (svájci) 169
3. Katerina Monzul (ukrán) 160
4. Stephanie Frappart (francia) 128
5. Kulcsár Katalin 78
6. Claudia Umpierrez (kanadai) 69
8. Anasztaszija Pusztovojtova (orosz) 51
9. Pernilla Larsson (svéd) 48
10. Riem Hussein (német) 43

Borítókép: Kulcsár Katalin tartósan a világ legjobbjai közé tartozik (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.