időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

Feladták a keresést, nem találták meg Suhajda Szilárdot

Magyar Nemzet
2023.05.27. 14:30 2023.05.27. 15:10
Feladták a keresést, nem találták meg Suhajda Szilárdot

Hiába táplálta a reményt a csütörtöki esti hír, miszerint a ruházata alapján látták Suhajda Szilárdot a Mount Everest csúcsának közelében, nem találta meg a felkutatására indított csapat a magyar hegymászót, és le is állították a keresére indított expedíciót, tudatta a hegymászó itthoni csapatának közleménye. Suhajda Szilárd végső nyughelye így sok másik sport- és embertársához hasonlóan a Himalája marad.

Suhajda Szilárd oldalán az itthon tartózkodó csapata elszomorító közleményt jelentetett meg: „A legjobb nepáli hegyi vezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak, és keresték Szilárd nyomát, mindhiába.”

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd és mögött a Mount Everest. Amikor még minden szép volt (Fotó: Facebook)

 

Ez azt jelenti, hogy az eltelt időt, az időjárási és terepviszonyokat tekintve nincs esély a hegymászó életben maradására, ezért a keresését befejezték. Ezután már a keresésben résztvevő serpák biztonságos visszatérése a legfontosabb. A bejegyzésben elárulnak részleteket is a keresésről: „A hazai háttércsapat május 25-én kora este értesült róla, hogy egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta Szilárdot. A serpa korábbról személyesen ismerte Szilárdot, így kétség sem fért hozzá, hogy őt látta. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna.”

Suhajda Szilárd keresésére ezután helikoptert indítanak

Ezután helikopter is kereste Suhajda Szilárdot és három serpa is elindult a keresésére. „Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására.”

 

Ha a helikopteres kutatás sem vezet eredményre, Suhajda Szilárd végső nyughelye a Himalája, annak is a legmagasabb csúcs, a Mount Everest marad.

A sokat emlegetett Hillary-lépcső videón:

Borítókép: Suhajda Szilárd keresésének gyalogszerrel már nincs értelme

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.