A 101 gólos Ronaldónak csak álom Puskás és Kocsis gólátlaga

Cristiano Ronaldo Svédország ellen ünnepelte a 100. és a 101. találatát a portugál válogatottban. Ezzel az ötszörös aranylabdás az első európai labdarúgó, aki elérte a százgólos álomhatárt, mégsem ő a leghatékonyabb góllövő. Puskás Ferenc, Kocsis Sándor és Gerd Müller gólátlaga is sokkal jobb volt.

2020. 09. 09. 12:54
CRISTIANO RONALDO
Cristiano Ronaldo is eljön a Margitszigetre Fotó: Janerik Henriksson Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés statisztika van, amiben nem tartozik minden idők legjobbjai közé, sőt a legtöbb kategóriában egyenesen ő tartja a csúcsot. A Bajnokok Ligája (beleértve a BEK-korszakot is) gólrekordere 130 találattal, és a Real Madridban szerzett 450 gólja is páratlan a klub történetében. Ez csak két példa, de Ronaldo kedd este válogatott labdarúgóként is különleges sikert vitt véghez. Ő lett az első európai, aki elérte a száz gólt a nemzeti csapatban.

Portugália Svédország otthonában lépett pályára a Nemzetek Ligája A-divíziójában, és úgy nyert 2-0-ra, hogy mindkét találatot a Juventus sztárja szerezte. Az első félidő hosszabbításában a védjegyévé álló terpeszállás után szabadrúgásból bombázott a jobb felsőbe, ami látványban is méltó volt a történelmi századik gólhoz. Aztán a 72. percben akcióból, 17 méterről okosan emelt a léc alá.

 

Már a svédek elleni mérkőzés előtt is Ronaldo volt a válogatott mezben a legtöbb gólt szerző európai labdarúgó. A 2018-as világbajnokságon a Marokkó elleni, 85. válogatott találatával előzte meg az európai listán addig éllovas Puskás Ferencet. A svédek elleni duplájával immár világviszonylatban is csúcsközelbe ért az ötszörös aranylabdás, hiszen egyvalakinek volt csak több gólja nemzeti színekben, az iráni Ali Dájinak (109), aki a ’90-es években a Bayern Münchenben is futballozott.

Ha viszont a hatékonyságot akarjuk mérni, akkor a gólátlag közelebb visz az igazsághoz: ez alapján megtudhatjuk, hogy ki volt válogatott színekben a legjobb góllövő. Ronaldo 165 mérkőzésen 101-szer volt eredményes, ami meccsenként a 0,61 gólátlagot jelent. De ezzel mindössze a középmezőnyben „kullog” azok között, akik legalább ötven gólt szereztek a válogatott mérkőzéseiken.

Ebben az elitkörben Poul Nielsen az etalon, aki a futball hőskorában, 1910 és 1925 között szerepelt a dán nemzeti csapatban, és a feljegyzések szerint 38 mérkőzésen 52-szer talált be, ami 1,37-es átlagot jelent. Azt a bravúrt, hogy valakinek több gólja volt, mint ahány mérkőzésen pályára lépett, rajta kívül még ketten tudták teljesíteni: Kocsis Sándor és Gerd Müller.

Az Aranycsapat, a Honvéd és a Barcelona legendás csatárát 68 mérkőzésen 75-ször köszöntötték társai egy-egy találatát követően, ami ugyanúgy 1,1-es átlaggal ér fel, mint a Németországban csak a „Nemzet Bombázójának” becézett Gerd Mülleré (62 meccs, 68 gól). Nem sokkal marad el ettől Puskás Ferenc sem, neki csak eggyel volt több mérkőzése (85), mint ahányszor eredményes tudott lenni (84), ami 0,99-es átlag.

Cristiano Ronaldónak arányaiban ehhez fogható eredményessége már biztosan nem lesz a portugál válogatottban, de ettől függetlenül elképesztő teljesítményt nyújt, és már csak idő kérdése, hogy az Ázsiában könnyebb gólokat szerző, jelenlegi gólrekorder Ali Daji is meghajoljon a nagysága előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.