A BL-győztes Bayern München nézők előtt az egész világ ellen

Csütörtökön Katarban megkezdődik a labdarúgó-klubvilágbajnokság, de a megszokott menetrendnek megfelelően a „nagyok”, jelen esetben a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és a Libertadores Kupa-címvédő brazil Palmeiras csak az elődöntőben kapcsolódik be a tornába.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 11:40
Sports Pictures of the Year
Soccer Football - Champions League - Final - Bayern Munich v Paris St Germain - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - August 23, 2020 Bayern Munich's Manuel Neuer with teammates celebrate with the trophy after winning the Champions League, as play resumes behind closed doors following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) REUTERS/Matthew Childs/Pool/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY SEARCH "POY SPORTS" FOR THIS STORY. SEARCH "REUTERS POY" FOR ALL BEST OF 2020 PACKAGES - RC2C6K9CC9TN Fotó: Matthew Childs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány miatt tavaly decemberben nem tudták lebonyolítani a labdarúgó-klubvilágbajnokságot, a 2020-as tornát most pótolják Katarban, amely 2019-ben is az esemény házigazdája volt – a 2022-es világbajnokság rendezője főpróbát tarthat. A klub-vb-n a találkozókat Al Rayyan városában, az Ahmed bin Ali Stadionban és az Education City Stadionban játsszák le. Mindkét stadion 40 ezer fős befogadóképességű, és a meccsekre 12 ezer szurkolót beengednek, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, vagy rendelkeznek negatív teszttel. A tornát az M4 Sport közvetíti.

A klubvilágbajnokság 2005-ben váltotta fel a klubvilágkupát, amelyen kizárólag Európa és Dél-Amerika legjobb együttese csapott össze. A jelenlegi lebonyolításban a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese és a házigazda szerepel. 2007 óta Óceánia bajnokának selejtező mérkőzést kell játszania a rendező ország bajnokával, de ez a meccs most elmarad, mert az új-zélandi Auckland City visszalépett, így a katari Al-Duhail máris negyeddöntős.

Az elődöntőbe jutásért csütörtökön előbb a mexikói UANL (a CONCACAF zóna bajnoka) és a dél-koreai Ulszan Hyundai (az ázsia Bajnokok Ligája győztese), majd az Al-Duhail és az egyiptomi Al Ahly (az afrikai Bajnokok Ligája győztese) csap össze. Vasárnap az első első elődöntőben a brazil Palmeiras (a Libertadores Kupa címvédője, Dél-Amerika legjobbja) az UANL–Ulszan Hyandai találkozó győztesével találkozik, hétfőn pedig az Európát képviselő BL-győztes Bayern München az Al Ahly–Al Duhail párharc továbbjutójával csap össze. A torna jövő csütörtökön zárul a döntővel és a bronzmeccsel.

A Bayern München 2013-ban már megnyerte a klubvilágbajnokságot, korábban a világkupát pedig 1976-ban és 2001-ben. A Palmeiras az 1999-es világkupa döntőjében alulmaradt a Manchester Uniteddel szemben. A bajorok 2013-ban a marokkói Raja Casablancát győzték le 2-0-ra. Manuel Neuer a FIFA honlapján visszaemlékezve most elmondta, hogy akkor decemberben, karácsony előtt nagy élmény volt számukra a trófea megszerzésével zárni az évet. Most a torna átcsúszott a következő esztendőre, de a kapus úgy számol, hogy mégiscsak a hatodik 2020-as serlegüket szeretnék megszerezni. (A Bayern tavaly a BL, a német bajnokság, a Német Kupa, a Német Szuperkupa mellett az Európai Szuperkupát is megnyerte.)

A megváltozott rendszer ellenére a klubvilágbajnokságon továbbra is kizárólag Dél-Amerikából és Európából került ki a győztes, olyan is csak négyszer – 2010-ben, 2013-ban, 2016-ban és 2018-ban – fordult elő a kongói Mazembe, a Raja Casablanca, a japán Kashima Antlers és az egyesült arab emírségekbeli al-Ain révén, hogy más kontinenst képviselő csapat került fináléba. Mind a négyszer a dél-amerikai reprezentánst győzték le.

A jogelőd klubvilágkupát is beleszámítva az eddigi 58 kiírásból 33-szor európai, 25-ször dél-amerikai diadal született, az éllovas a Real Madrid hét elsőséggel. Az elmúlt években viszont nyomasztó az európai résztvevők fölénye: az előző hét kiírást egyaránt a BL-győztes nyerte. Legutóbb, 2019-ben a Liverpool hosszabbítás után 1-0-ra győzte le a brazil Flamengót.

A klubvilágbajnokság/világkupa győztesei:

7-szer: Real Madrid

4-szer: Milan

3-szor: Barcelona, Bayern München, Internazionale, Penarol, Nacional, Boca Juniors, Sao Paulo

2-szer: Ajax Amsterdam, Juventus, Porto, Manchester United, Santos, Independiente

1-szer: Feyenoord, Atlético Madrid, Crvena zvezda, Borussia Dortmund, Racing Club, Estudiantes, Olimpia, Flamengo, Gremio, River Plate, Velez Sarsfield, Internacional, Corinthians, Liverpool

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.