A bolgár Szoboszlai játszhat a magyar válogatott ellen

Van a bolgár válogatottnak egy csatára, aki Ronaldóval és Lukakuval holtversenyben áll a Serie A góllövőlistáján, de nem játszhat a Magyarország elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn csütörtökön. Mindkét csapatnak lesznek nagy hiányzói, a legnagyobb bolgár tehetség viszont épp most tér vissza a válogatottba.

Szalay
2020. 10. 07. 7:30
UEFA Nations League - League C - Group 3 - Bulgaria v Cyprus
Soccer Football - UEFA Nations League - League C - Group 3 - Bulgaria v Cyprus - Vasil Levski National Stadium, Sofia, Bulgaria - October 13, 2018 Bulgaria's Kiril Despodov celebrates scoring their first goal with Nikolay Bodurov REUTERS/Stoyan Nenov - RC190AD57C00 Fotó: Stoyan Nenov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár labdarúgás egyetlen aranylabdása nem tudja elképzelni, hogy hazai pályán ne győzzék le Magyarországot. Hriszto Sztoicskovot az sem zavarja, hogy Bulgária válogatottja a magyar mögött helyezkedik el a világranglistán (52., illetve 60. hely). – Az csak egy szám – legyintett a Barcelona korábbi klasszisa.

Sztoicskov magabiztossága érdekes annak tükrében, hogy Bulgária a legutóbbi 16 meccséből csak egyet tudott megnyerni. Azon a tavaly novemberi Eb-selejtezőn Csehországot győzte le Georgi Dermendzsiev együttese, méghozzá Kiril Deszpodov gólpasszának köszönhetően. Ő a bolgárok Szoboszlai Dominikja, azaz a legnagyobb tehetségnek kikiáltott és a Transfermarkt adatai alapján a legértékesebb (3,2 millió eurós) futballistája. Szoboszlai nem játszhat az Eb-pótselejtezőn, mivel klubja, a Salzburg nem engedte el a csapaton belüli koronavírus-fertőzésre hivatkozva, Deszpodov viszont éppen Magyarország ellen térhet vissza a bolgár nemzeti tizenegybe.

Deszpodovtól sokat várnak Bulgáriában Fotó: Reuters/Stoyan Nenov

A Cagliari 23 éves szélsője a pótselejtező eredeti időpontjában, márciusban biztosan nem léphetett volna pályára bokasérülése miatt, ami a csehek elleni győzelem óta távol tartotta a válogatottól. Deszpodov az előző idényben 19 bajnokin nyolc gólt és hét gólpasszt jegyzett a Sturm Grazban. A nyáron visszatért a Cagliarihoz, amelyben egy Serie A-meccsen be is vetették, de az átigazolási piac hétfői zárónapján újra kölcsönbe került, ezúttal a Ludogorec Razgadba, amely az Európa-liga csoportkörére készül.

Bár Deszpodovra számíthat Dermendzsiev, egy nagy hiányzója a magyar válogatott ellenfelének is lesz: Andrei Galabinov szereplését olasz klubja, a Spezia tagadta meg. Pedig a csatár jó formának örvend, három bajnokin három gólt szerzett a Serie A-ban, ugyanannyit, mint és Romelu Lukaku az idényben. Hiányzik a csapatkapitány Petar Zanev is, aki szeptemberben a válogatottnál lett koronavírusos, és három hét után csak nemrég kezdhetett el edzeni.

Ott lesz viszont a magyarok ellen a honosított brazil, Cicinho, a Ludogorec jobbhátvédje, aki legutóbb, a Wales elleni Nemzetek Ligája-meccsen a Ben Davies (Tottenham), Daniel James (Manchester United) kettőst semlegesítette. A hazai bajnokságban szereplők alkotják a bolgár válogatott gerincét, akiket egy-egy légiós egészít ki. Érdemes odafigyelni a támadó középpályás Bozsidar Kraevre, aki alapember a Bajnokok Ligájába története során először bejutott dán Midtjyllandban.

Bulgária elmúlt két évben mutatott negatív mérlege megtévesztő, mert szeptemberben Írország és Wales ellen határozott fejlődést mutatott a csapat. Mindkét találkozón a hosszabbításban szedett be egy-egy gólt, ami miatt négy pont helyett csak egyet szerzett a Nemzetek Ligájában. Hasonló kvalitásokkal rendelkezik a bolgár válogatott, mint a magyar, amely főleg a Bundesliga-légiósoknak köszönhetően előnyben van, de nem akkora a különbség, hogy ne lehetne eltüntetni. Alighanem Sztoicskov is ebben bízik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.