Az ütközés sem állította meg a nagy esélyest

A női síatlon versenyt a norvég Therese Johaug, a férfiak futamát az orosz Alexander Bolsunov nyerte az Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon.

Magyar Nemzet
2021. 02. 27. 14:49
Johaug
Fotó: Matthias Schrader Forrás: The Associated Press
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton a sífutók számára a síatlon versenyszámot rendezték az oberstdorfi északisí-világbajnokságon. A férfiak 30, a nők 15 km-t tettek meg, a táv felénél pedig lécet cseréltek, és a klasszikus stílus után a korcsolyázó mozdulatot is megengedő szabadstílusra váltottak.

A női verseny toronymagas esélyese, a norvég Therese Johaug a táv negyedénél kezdett ellépni a többiektől, ám ekkor összeakadt első számú üldözőjével, a svéd Frida Karlssonnal. Mindketten elestek, de Karlsson járt rosszabbul, mert neki a botja is eltört, és sok időt veszített, amíg kapott helyette másikat.

Johaug gyorsan utolérte az élen Karlsson honfitársát, Ebba Anderssont, majd a léccserénél faképnél hagyta a svédet. A táv második felét egyedül teljesítette a norvég, aki több mint fél percet vert a teljes mezőnyre, és megszerezte pályafutása tizenegyedik – az egyéni versenyeket tekintve nyolcadik – világbajnoki címét. Karlsson is visszazárkózott, és a célegyenesben az ezüstért lehajrázta Anderssont. A svéd páros mögött további negyven másodpercre érkezett a negyedik helyen az osztrák Teresa Stadlober.

A férfiversenyben Johaug taktikáját Alexander Bolsunov igyekezett követni, az összetett világkupa-győztes orosz nagy tempót diktált, amivel majdnem mindenkit le is szakított. Csak a teljes, öt főből álló norvég csapat maradt ott mögötte az utolsó körre.

Közülük az 50 km-en címvédő Hans Christer Holund megpróbálta meglepni Bolsunovot, de tempóváltásával csak három honfitársát szakította le, az orosz tartotta a lépést, majd az utolsó emelkedőn ő volt a legerősebb, és négy világbajnoki, valamint három olimpiai ezüstérem után megszerezte első aranyát nagy világversenyen. A versenyszám olimpiai bajnoka, Simen Hegstad Krüger lett a második, Holund a harmadik helyre futott be, míg a sprintet nyerő Klæbo ezúttal negyedik lett. A norvégok az előző vb-t is figyelembe véve hét világbajnoki férfiverseny után először maradtak le az aranyéremről.

Bolsunov legközelebbi nem norvég üldözője, a brit Andrew Musgrave már több mint másfél percet kapott az orosztól, a többiek két percen túl értek célba a győztes időhöz képest.

A sífutóknak vasárnap a csapatsprinttel folytatódik a világbajnokság programja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.