Guardiola Solskjaerról: Ha nyersz, zseni vagy, ha veszítesz, repülsz

Nem telhet el hét a Premier League-ben rangadó nélkül, így a tizenkettedik fordulóra is jutott egy, ráadásul nem is akármilyen. Szombat este a Manchester United látja vendégül a városi rivális City labdarúgócsapatát. A hazaiak szívfájdalommal, a vendégek pihenéssel hangoltak a mérkőzésre.

Magyar Nemzet
2020. 12. 12. 8:29
Pep Guardiola, Ole Gunnar Solskjaer, Bruno Fernandes, Manchester United, City
Solskjaer és Guardiola a két gárda előző találkozóján Fotó: Reuters/Carl Recine
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha gondolta volna bárki is, hogy a decemberi manchesteri derbi előtt mindkét csapat annak fog örülni, hogy egyáltalán az első tízben szerepelnek a Premier League-ben. Valójában ez inkább a City részéről meglepő, hiszen a United a Ferguson-éra befejezte óta nem találja önmagát.

Ole Gunnar Solskjær az ötödik vezetőedző a Vörös Ördögöknél Sir Alex Ferguson távozása óta, és a kezdeti sikerek dacára ő sem váltotta meg a világot, sőt! Negyvennyolc éve nem kezdett idényt ilyen rosszul az Old Traffordon a Manchester United, az évad első három bajnokiját elbukta, egy döntetlen mellett csak a legutóbbit tudta megnyerni a West Ham ellen. Idegenben viszont jól muzsikál, Angliában négymérkőzéses győzelmi sorozatnál tart az együttes, és felkúszott a hatodik helyre.

(FŐ)VÁROSI DERBI A LA LIGÁBAN

A spanyol élvonalban is városi rangadót rendeznek szombaton, ott Real Madrid csap össze az Atlético Madriddal (21.00, Spíler2). A vendég matracosok várják jobb formában a találkozót, hétmeccses győzelmi sorozatnál tartanak a La Ligában, ezzel átvették a vezetést a tabellán. A címvédő Real eközben botladozik, legutóbbi öt bajnokiján mindössze hét pontot gyűjtött össze, és az éllovas mögött hat ponttal lemaradva csak a negyedik helyet foglalja el.

Javuló formája mellett bizakodásra adhat okot a hazaiaknak, hogy az előző kiírásban a városi riválisa elleni mindkét összecsapást a United nyerte. Továbbá a Citynek a mostani évadban idegenben nem megy a játék, öt mérkőzésen csupán nyolc pontot szerzett vendégként. Angliai rangadói közül csak egyet tudott behúzni, azt is a harmatgyenge Arsenal ellen sikerült 1-0-ra. Tizennyolc pontjával a fordulót megelőzően a hetedik helyen állt, egy egységgel követve szombat esti ellenfelét.

A sérültek tekintetében egyik klub sem áll rosszul. Hazai részről ugyan Anthony Martialnak és Edinson Cavaninak ki kellett hagynia az RB Leipzig elleni BL-meccset, de már mindkét játékos a kerettel készül. Előbbi ott lesz a rangadón, utóbbi játékára pedig van esély. A vendégeknél Eric Garcia az egyetlen hiányzó, míg a sérülése után szerdán góllal visszatért a kispadról szállhat be. Több kulcsember – köztük és – ereje teljében várhatja az összecsapást, hiszen Pep Guardiola Solskjærral ellentétben megengedhette magának, hogy pihentesse őket hét közben. A Manchester City szerdán a Bajnokok Ligájában az Olympique Marseille-t fogadta, és csoportelsősége tudatában is könnyedén győzött. A United játékosai viszont nem pihenhettek, de az feltehetően jobban fáj nekik, hogy erőfeszítéseik feleslegesek voltak, hiszen vereségük eredményeként elbúcsúztak a Bajnokok Ligájától.

Solskjaer és Guardiola a két gárda előző találkozóján
Fotó: Reuters/Carl Recine

Ole Gunnar Solskjær a City elleni derbi előtt felidézte a szerdai mérkőzést, és elmondta, a kiesés miatt még nem kell temetniük az idényt, az előttük álló feladat az, hogy elfogadják a tényeket és tovább lépjenek.

– Fontos, hogy ne nyomjuk meg a pánikgombot minden alkalommal, ha veszítünk, hiszen a futballban nem tudod megnyerni minden mérkőzésedet. Vannak olyan vereségek, amelyek jobban fájnak, és néhányuk több következménnyel jár – emlékeztetett a Manchester United vezetőedzője. – Idáig elég jól kezeltük a hanyatlásainkat. A valóság az, hogy ebben az idényben már nem játszunk a Bajnokok Ligájában. Tovább kell lépnünk, és folytatnunk kell a munkát.

Solskjær renoméjának természetesen nem tett jót az újabb kudarc, esetleges kirúgásával kapcsolatos hangok továbbra sem csitulnak. Kollégája, Pep Guardiola szerint ez természetes jelenség, és úgy gondolja, norvég kollégája tudja a pletykákat kezelni.

– Fontos tisztában lenni Solskjaer értékével. Nekem nem kell őt támogatnom, elég erős így is. Tudja hogy működik ez a munka. Ha nyerünk, akkor zseninek tartanak, ha veszítünk, akkor ki akarnak rúgni minket. Így van ez a Unitednél és a világ összes többi klubjánál is. Ez a valóság – foglalta össze a Manchester City menedzsere.

A két gárda legutóbbi találkozója 2-0-s United-győzelemmel ért véget:

PREMIER LEAGUE, 12. FORDULÓ:

péntek:

Leeds United–West Ham United 1-2

szombat:

Wolverhampton Wanderers–Aston Villa 13.30 (tv: Digi Sport 1)

Newcastle United–West Bromwich Albion 16.00 (tv: Digi Sport 1)

Manchester United–Manchester City 18.30 (tv: Spíler1)

Everton–Chelsea 21.00 (tv: Digi Sport 1)

vasárnap:

Southampton–Sheffield United 13.00 (tv: Spíler1)

Crystal Palace–Tottenham Hotspur 15.15 (tv: Spíler1)

Fulham–Liverpool 17.30 (tv: Spíler1)

Arsenal–Burnley 20.15 (tv: Digi Sport 2)

Leicester City–Brighton 20.15

A TABELLA:

1. Tottenham Hotspur 11 23- 9 24 pont

2. Liverpool 11 26-17 24

3. Chelsea 11 25-11 22

4. Leicester City 11 21-15 21

5. Southampton 11 21-17 20

6. Manchester United 10 19-17 19

7. Manchester City 10 17-11 18

8. West Ham 11 18-14 17

9. Everton 11 20-18 17

10. Wolverhampton Wanderers 11 11-15 17

11. Crystal Palace 11 17-16 16

12. Aston Villa 9 20-13 15

13. Newcastle United 10 12-15 14

14. Leeds United 11 16-20 14

15. Arsenal 11 10-14 13

16. Brighton 11 15-18 10

17. Fulham 11 11-21 7

18. Burnley 10 5-18 6

19. West Bromwich 11 8-23 6

20. Sheffield United 11 5-18 1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.