A csehnek sem ér véget soha az éjjel

Tomás Satoransky (13 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) és Jaromír Bohácik (25 pont, 4 tripla) vezérelte csehek felzárkóztak, és a 84-77-es vereség számukra győzelemmel ért fel.

Ch. Gáll András
2019. 09. 09. 19:11
null
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a 2017-es Európa-bajnokságon, Kolozsváron Magyarország 85-73-ra legyőzte Csehországot. Ez volt két éve, s most Tomás Satoranskyék ott vannak a földkerekség legjobb nyolc válogatottja között. Ehhez tizenkét pontnál kevesebbel kellett kikapniuk hétfőn Görögországtól a férfikosárlabda vb-n, Kínában, és ezt magabiztosan hozták a 77-84-gyel.

A K középdöntő-csoport utolsó fordulójában Sencsenben találkozott Csehország és Görögország. Egyszerű volt a képlet: a görögök csak akkor jutnak be a nyolc közé, ha legalább 12 ponttal győznek. Ehhez képest a csehek a harmadik negyed vége felé 46-44-re átvették a vezetést, de ekkor mintha falba ütköztek volna: még pénzért sem tudtak kosarat venni, és a negyedik játékrész derekára 65-53-ra fordítottak a görögök, azaz megvolt a szükséges 12 pontos különbség.

Csakhogy Jannisz Antetokounmpo, a görögök nigériai születésű NBA-sztárja, a liga idei MVP-je 67-57-es állásnál egy vitatható belemenéssel összeszedte ötödik személyi hibáját, kipontozódott, és ezzel füstbe mentek a hellén remények. A Tomás Satoransky (13 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) és Jaromír Bohácik (25 pont, 4 tripla) vezérelte csehek felzárkóztak, és a 84-77-es vereség számukra győzelemmel ért fel. Az sem ártott, hogy 22 büntetőjükből 21-et értékesítettek, míg a görögök csak 55,6 százalékkal céloztak a büntetővonalról (10/18). A görögök legjobbja ezúttal is az emberfelettit nyújtó Nick Calathesz volt 27 pontjával, 6-6 lepattanójával és gólpasszával, 3 szerzett labdájával. De még ez sem volt elegendő az üdvösséghez.

Már csak az kellett a cseheknek, hogy kiszurkolják az amerikai győzelmet Brazília felett...

Antetokounmpo nem fog örömmel visszagondolni erre a világbajnokságra: a nagy dirrel-durral beharangozott sztár a tőle gyengécskének számító 14,8 pontos átlaggal fejezte be a világbajnokságot, és a sorsdöntő összecsapáson kipontozta önmagát.

A csoport záró mérkőzésén a brazilok egy darabig derekasan ellenálltak a címvédő Egyesült Államoknak, olyannyira, hogy a második negyed közepén 33-33-ra ki is egyenlítettek, sőt, nem is egyszer a vezetést is átvehették volna, de minden helyzetet kihagytak. Igaz, a jenkik sem tündököltek, mindössze négypontos vezetéssel (43-39) vonultak nagyszünetre a csapatok, a brazilok edzőjük, a horvát Aleksandar Petrovic, – a néhai Drazen Petrovic bátyja – nélkül, akit reklamálásért kiállítottak.

A harmadik negyedben még erőlködtek a brazilok, de a végére teljesen szétestek, és az Egyesült Államok 89-73-ra győzött. Ezzel veretlenül csoportelső, Csehország második, a brazilok a görögökkel együtt kiestek.

Az L csoportban az Ausztrália–Franciaország mérkőzésnek az volt a tétje, hogy a két továbbjutó közül melyik lesz a csoportelső, s ezzel ki kerüli el a negyeddöntőben az Egyesült Államokat. Ez Ausztráliának sikerült, de nem akárhogyan. A vezetés tizenötször cserélt gazdát, tizenhétszer volt egál az állás. A befejezés előtt 4,4 másodperccel, 99-98-as ausztrál vezetésnél a franciák jöttek bedobással, és egy kosárral megnyerték volna a meccset. Csakhogy Patty Mills, az ausztrálok bennszülött sztárja, a San Antonio Spurs kosarasa ellopta a labdát, Mitch Creekhez passzolt, akit faultoltak. Ő egyet értékesített a három büntetőből, és Ausztrália 100- 98-ra győzött. Ezzel elkerülte a negyeddöntőben az Egyesült Államokat, helyette a lényegesen gyengébb(nek tartott) Csehországgal találkozik. Csakhogy a csehek már annyi meglepetést okoztak, hogy nem lehet leírni őket az NBA-játékosokkal (Mills, Bogut, Ingles, Dellavedova, Baynes) teletűzdelt Ausztrália ellen sem. Amúgy Mills 30, Ingles 23, Baynes 21 pontot szerzett, a franciáknál Fournier karriercsúcsot jelentő 31-et, De Colo 26-ot.

A negyeddöntő párosítása: Argentína–Szerbia (kedd, 13.00), Spanyolország–Lengyelország (kedd, 15.00), Egyesült Államok–Franciaország (szerda, 13.00), Csehország–Ausztrália (szerda, 15.00) Valamennyi mérkőzést sugározza az M4 Sport. Ch. Gáll András

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.