A döntés, és ami mögötte van – nem mindenki elégedett

A héten jelentette be, korábban többször utalt rá az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), hogy ha sikerül időben bepótolni az elmaradt mérkőzéseket, akkor minden klubcsapat továbbjut a férfi és a női Bajnokok Ligája csoportköréből. A döntés a járványhelyzetre vezethető vissza, az európai szövetség elképzelése logikus és védhető álláspont. Más kérdés, hogy nem mindenki ért vele egyet.

Szilágyi
2021. 02. 12. 13:35
null
Stine Oftedalra is vár még két plusz meccs a női BL-ben Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A döntés hátterében az az elv húzódik meg, hogy az EHF ne kényszerüljön olyan volumenű döntésekre, mint az előző szezonban, a pályán döntsenek a csapatok, és ne utazási korlátozások, karanténszabályok határozzák meg a továbbjutókat – mondta lapunknak Horváth Gabriella, az EHF végrehajtó bizottságának tagja.

Tavaly a koronavírus-járvány belobbanása miatt valóban drasztikus döntések meghozatalára kényszerült az európai szövetség. A női Bajnokok Ligáját befejezettnek nyilvánította, a férfiakét többszöri időpont-módosítással áttolta december végére, és egy pillanatfelvételt alapul véve mindkét csoport első két csapatát „delegálta” a kölni Final Fourba.

és Jorge Maqueda is elvesztette a pihenőidejét
Fotó: Reuters/Thilo Schmuelgen

Idén arra törekszik, hogy ne forduljon elő még egyszer ilyen helyzet. Az EHF tavaly pedzegette először, hogy minden csapat továbbjuthat a csoportkörből, amennyiben nem pótolják időben a koronavírus-járvány miatt elmaradt összes mérkőzést. A végleges döntés a héten született meg: a férfiaknál február 26-ig, a nőknél február 14-ig kell pótolni az összes elmaradt mérkőzést. Ennek valószínűség csekély, azaz a módosításnak köszönhetően másképp alakul a lebonyolítás.

Kiderült az is, hogy kilenc női Bajnokok Ligája és hat női Európa-liga-mérkőzés esetében, amelynek az új játéknapját még mindig nem jelölték ki, a vétlen csapat kapja a győzelemért járó két pontot, 10-0-s gólkülönbséggel.

Az eredeti versenykiírás szerint az első két-két helyezett csapatok egyből a negyeddöntőbe jutnak a BL-ben, a 3–6. helyezettek vesznek részt a rájátszás első fordulójában, a 7–8. helyezettek pedig kiesnek. A módosítás értelmében minden együttes továbbjut, és részt vesz a nyolcaddöntőben. A döntés a magyar csapatok közül a férfiaknál a Telekom Veszprémet, a Mol-Pick Szegedet, a nőknél pedig a címvédő Győri Audi ETO KC-t és az FTC-Rail Cargo Hungariát érinti.

A Telekom Veszprém jelenleg a második helyen áll a csoportjában, és matematikailag még ronthat a pozícióján, de ennek csekély a valószínűsége. Veszprémben nem feltétlenül örülnek az új szabály miatt előállt plusz két mérkőzésnek. A magyar bajnok abban volt motivált, a versenynaptárát is eszerint igyekezett megszervezni, hogy minél hamarabb be tudja pótolni a járvány miatt az őszről elmaradt mérkőzéseit. Ezért játszott február 4 és 11. között három BL-meccset, kettőt a Barcelona, egyet pedig a Celje ellen.

El tudjuk képzelni, hogy a nyolcaddöntőben lejátszandó két pluszmérkőzést mennyire fogadták kitörő örömmel Veszprémben. Szegeden nem kavart nagy vihart a döntés, a csapat jelenleg nem a 7–8. és még csak nem is az első két hely valamelyikén várja a folytatást. A Ferencváros női csapata hasonló helyzetben van: matematikailag még odaérhet a csoportja első két helyére, de ez nem valószínű. Így az EHF döntése az ő esetükben nem oszt, nem szoroz. Kíváncsiak voltunk a csoportja második helyén álló győriek álláspontjára, de ők későbbre ígértek tájékoztatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.