A félelem íratta át a forgatókönyvet

Jó esetben egy hónapot csúszik a női válogatott májusra tervezett edzőtábora.

2020. 05. 05. 20:48
null
A hollandiai vereség után fontos volt, hogy rögtön jöjjön a javítás. Sopronban ez most sikerült Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a lazítás, hiába az edzések engedélyezése, nem tart május 11-től edzőtábort a női kosárlabda-válogatott. Egyrészt nincs már idő újra megszervezni, másrészt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a hétfői elnökségi ülésen úgy döntött, nem lazít, és az óvatosság jelszavával fenntartja a szövetségi szakmai programok május 31-ig szóló felfüggesztését, sőt a kluboknak sem javasolja a szervezett, közös edzések elkezdését. Székely Norbert, a nők szövetségi kapitánya most abban reménykedik, hogy talán június közepétől megtarthatja az edzőtábort a válogatott keret tagjainak.

– Eredetileg húsz játékost szerettem volna meghívni, hogy a törzstagok mellett megismerkedjek több ígéretes fiatallal is, ám az edzőtábor biztosan rövidebb lesz, mint szerettem volna, így erre nem lesz időnk, és valószínűleg csak azokkal dolgozunk majd, akiket várhatóan pályára is küldünk az ősszel – mondta lapunknak. – Erre az összetartásra feltétlenül szükségünk van, hiszen a novemberi Európa-bajnoki selejtező előtt mindössze négy napot dolgozhatunk együtt, az pedig nem lesz elég a felkészüléshez. Az elnökség döntését egyébként nemcsak elfogadom, hanem egyet is értek vele. A mi sportágunkban a labda kézről kézre megy, a játékosok folyamatosan egymás nyakában lihegnek egy zárt térben, és mindez a járvány szempontjából roppant kockázatos.

Az MKOSZ március közepén nyilvánította befejezettnek az összes bajnokságot, végeredmény kihirdetése nélkül. Az első osztályban szereplő klubok akkor egyetértettek a döntéssel, és az általunk megkérdezett vezetők véleményét ismerve ez azóta sem változott. Annak ellenére sem, hogy a kormány rendelete értelmében már lehet edzeni, és a labdarúgó-élvonalban pontos menetrendje is van a folytatásnak, tehát elméletileg akár a kosárlabdában is le lehetne játszani a bajnokság elmaradt részét. A futballban roppant szigorú egészségügyi protokollt kell megvalósítania rengeteg szűréssel mind a tizenkét csapatnak, ami kosárlabdában a női és a férfi NB I A csoportjait tekintve huszonhat együttest jelentene, azaz a folytatás több mint kétszer több vizsgálattal járna. Ezek ráadásul roppant költségesek, és erre sem a szövetségnek, sem a kluboknak nem lenne forrása.

Így aztán senki sem tartja elhamarkodottnak a márciusi döntést, amelyet utólag lehetetlen is lenne megváltoztatni. Az egyesületek mindenkivel jogilag és anyagilag is lezárták az idényt, a légiósok túlnyomó része hazautazott – zömmel az Egyesült Államokba –, akikkel most újra szerződni kellene, ha egyáltalán hajlandók lennének visszatérni, vállalva a kéthetes karantént. Mindez annyira értelmetlen, hogy beszélni sem érdemes róla.

Ami pedig a jövőt illeti, a női és férfi NB I A csoportjában a vírushelyzettől függően két kezdési dátumot határozott meg az elnökség, október 3-át és 31-ét. Ha elkezdhető a bajnokság október 3-án, akkor a férfiaknál rövidített középszakaszt terveznek kevesebb mérkőzéssel, ha csak a későbbi időpontban indulhat el a sorozat, akkor nem rendeznek középszakaszt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.