A Fradi meg a többiek

Az eddigi hárommal szemben két meccs megnyerése is elegendő a döntőben a bajnoki címhez, minden csapatnak szerepeltetnie kell legalább egy, saját nevelésű fiatal játékost, továbbra is négy idegenlégiós ugorhat medencébe meccsenként és csapatonként, de közülük legalább egynek magyar állampolgársággal kell rendelkeznie. Ezek a legjelentősebb változások a korábbiakhoz képest a tegnap elrajtolt férfivízilabda ob I-ben. Ami változatlan: a még tovább erősödött FTC-Telekom Waterpolo, a címvédő és BL-győztes ugyanúgy két fejjel kiemelkedik a mezőnyből, ahogy tavaly is.

Ch. Gáll András
2019. 09. 05. 7:18
ZALÁNKI Gergő; Setka, Andelo
A válogatott balkezes klasszisa, Zalánki Gergő Szolnokról költözött a Népligetbe Fotó: MTI/Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajnoki döntő rövidülésének roppant prózai az oka: 2020 olimpiai év, agyonzsúfolt a versenynaptár, a megfelelő ötkarikás felkészüléshez idő kell – megelőlegeztük, hogy a válogatott kijut Tokióba –, így teljesen logikus a három győzelemig tartó rendszer egyszerűsítése.

A „fiatalszabály” bevezetésével a szövetség adminisztratív eszközökkel szorítana helyet a tehetséges magyar utánpótláskorú játékosoknak az ob I-es csapatok keretében, hiszen különben aligha jutnának szóhoz a légiósokkal teletömött együttesekben. Ami azt a módosítást illeti, hogy a meccsenkénti négy idegenlégiósból legalább az egyiknek magyar állampolgárságúnak kell lenni, nos, ez fából vaskarika: ha a negyedik légiósnak van magyar útlevele, akkor az – magyar.

A 2020/2021-es bajnokságban különben csapatonként már csak három külföldi szállhat vízbe egy meccsen – ettől a keretnek még akár tíz légiós tagja is lehet.

Ezek a szabályváltozások, de sokkal lényegesebb, hogy miként alakultak át az együttesek.

A mezőnyből már tavaly is kiemelkedő, minden létező trófeát (bajnoki cím, BL, európai és magyar szuperkupa, Magyar Kupa) elnyerő FTC-Telekom tovább erősödött a legjobb görög, Jannisz Funtulisz, a magyar válogatott balkezes (Szolnokról) és a kanadai válogatott center Nicolas Constantin-Bicari érkezésével. Ez még akkor is igaz, ha két szerb olimpiai bajnok, az Olympiakoszba távozó Sztefan Mitrovics és a Vasasba igazoló veterán center, Szlobodan Nikics nincs már a keretben. edző csapata kezdetben még nélkülözni kénytelen a kvangdzsui világbajnokságon kisujjtörést szenvedő csapatkapitányt, Varga Dénest. A Fradi meggyőző, 20-11-es sikerrel kezdte a bajnokságot a Szeged otthonában.

A válogatott balkezes klasszisa, Zalánki Gergő Szolnokról költözött a Népligetbe
Fotó: MTI/Mészáros János

A szakma ezúttal is az elmúlt idény vesztes döntősét, az A-Híd OSC-Újbuda együttesét tartja az ezüstérem várományosának, és nem is ok nélkül. Vad Lajos edző kompániája a Szolnoktól igazolt szerb olimpiai bajnok Andrija Prlainoviccsal rendesen megerősödött. A Tisza-partiak öttagú szerb légióval, valamint rengeteg fiatal, saját nevelésű magyar pólóssal vágnak neki az új idénynek – nem érdekli Zsivko Gocics vezetőedzőt, hogy közülük csak hárman játszhatnak egyszerre, a szolnokiak a BL-re gyúrnak.

Az öt szerb, a tulajdonosa halála ­miatt tönkrement Dinamo Moszkvától érkező szerb olimpiai, világ- és Európa-bajnok center Dusko Pijetlovics – aki persze már 34 éves –, a már az elmúlt bajnokságban is itt játszó Djordje Lazics és Viktor Rasovics, továbbá az ugyancsak a Dinamótól érkező Gavril Szubotics és Radomir Drasovics (Verona). Kis Gábor visszavonult, Kardos Gergő kapus az Eger, Zalánki Gergő a Ferencváros, Andrija Prlainovics az OSC soraiba igazolt, Milan Alekszics pedig csapatot keres magának. A klubnak most már a város a tulajdonosa.

Az Eger, a legutóbb negyedik helyen végző korábbi fellegvár tehát Kardos kapussal, a válogatott keret tagjával erősített, továbbá három ifjú titánnal: Krémer Balázzsal Kaposvárról, Csacsovszky Erikkel Pécsről és a magyar póló egyik legnagyobb ígéretének tartott, 18 éves Baksa Benedekkel, aki az UVSE-ben Benedek Tibor keze alatt tanulta a szakmát.

Odaférhet még a legjobb négy közé az évek óta erre ácsingózó PannErgy MVLC, magyarul a Miskolc. Új edzővel, a korábban Egerben és Szentesen is dolgozó felvidéki Vidumanszky Lászlóval vág neki az idénynek a legutóbb az ötödik helyen végző gárda, amely az olasz Edoardo Manzival és a montenegrói Dimitrije Krijestoraccal erősített. A célok nagyratörőek: egyértelműen a bajnoki elődöntőbe jutás.

Ehhez persze a szomszédvár Egernek is lesz egy-két szava.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.