A Kielt kell legyőznie a Veszprémnek a BL-döntőért – nyilatkozatok

A Telekom Veszprém a Kiel ellen játszik a férfikézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében. A másik ágon a Barcelona-Paris SG mérkőzést rendeznek december 28-án a kölni Lanxess Arénában. David Davis edző, Nagy László sportigazgató, a játékosok közül Lékai Máté csapatkapitány, a helyettese, Andreas Nilsson és Rasmus Lauge értékelt.

Szilágyi
2020. 11. 10. 12:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német THV Kiel ellen játszik a december 28-i férfikézilabda Bajnokok Ligája-elődöntőben a Telekom Veszprém. A két csapat eddigi 21 egymás elleni BL-mérkőzésén tíz-tíz veszprémi és kieli siker után éppen a közelmúltban, október 28-án született meg az első döntetlen (31-31).

A Veszprém kilencedik alkalommal került a BL elődöntőjébe, finálét négyszer játszhatott, de 2002-ben, 2015-ben, 2016-ban és tavaly is elveszítette azt.

Az előző idény a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. A rájátszás első fordulóját, valamint a negyeddöntőt törölték, és a csoportkör két-két legjobb csapata került a négy közé. A kölni négyes döntőt eredetileg május 30–31-én rendezték volna, de előbb augusztus 22–23-ra, majd december 28–29-re halasztották.

a Barcát szerette volna elkerülni
Fotó: Havran Zoltán

Lékai Máté csapatkapitány értékelte a sorsolást. – Hatvanhat százalék esély volt arra, hogy olyan csapattal játszunk a decemberi Final Fourban, amellyel a csoportban is összekerülünk addig. Természetesen a Kielre és a Barcára gondolok. Szívem szerint elkerültem volna a Barcelonát, örülök, hogy ez összejött. Más kívánságom nem volt a sorsolással kapcsolatban. Európa négy legjobb csapata játszik a Final Fourban, ha meg akarjuk nyerni a sorozatot tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy kivel kerülünk össze. A Kiel erős csapat, nemrég játszottunk velük idegenben, és decemberig megmérkőzünk ellenük itthon. Hogy ez előny lehet? Ez majd Kölnben kiderül – mondta lapunknak a 32 éves irányító.

2016-ban már játszott győztes meccsen veszprémi színekben a Kiel ellen a Final Fourban. – Izgalmas meccs volt, hosszabbításban dőlt el, melyik csapat juthat be a döntőbe. Emlékszem, a balátlövőjének lövését blokkoltuk, és az ellentámadásból szereztük meg a győzelmet jelentő gólt. Ami az idei négyes döntőt illeti: nem mondok újat azzal, hogy a Final Fourban már nincsenek könnyű ellenfelek. A mostani sorsolást abból a szempontból kedvezőnek ítélem, hogy abban az esetben, ha mi játsszuk az első meccset december 28-án hétfőn, akkor két órával többet pihenhetünk a keddi folytatásra. A közelmúlt egyik kellemes emlékére, a Kiel elleni idegenbeli csoportmeccsre szívesen emlékszem, izgalmas, fordulatos, változatos mérkőzésen egy pontot el tudtunk csípni a német csapat otthonában. Nem gondolnám ugyanakkor, hogy előnyt jelent bármelyik csapat számára, hogy a decemberi Final Four előtt két mérkőzést is játszunk egymással. A kölni négyes döntőnek különleges hangulata van, ott és akkor – és sajnos nézők nélkül – dől el, melyik csapat nyeri meg a BL-t – mondta a Veszprém sportigazgatója.

David Davis, a Veszprém edzője kellemes emlékeket őriz a Kiellel kapcsolatban. – 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben is sikerült legyőzni játékosként a Ciudad Reallal a Kielt a Bajnokok Ligájában, bár akkor még más volt a sorozat lebonyolítása. Jó lenne, ha sikerülne bejutnunk a döntőbe, de ez több dolgon is múlik. Elsősorban azon, hogy azon a két napon, decemberben a Lanxess Arénában melyik csapat lesz a leginkább összeszedett, melyiket kerülik el addig a sérülések, a járványhelyzetről ne is beszéljünk. Mindegyik csapat nagyon erős, beleértve magunkat is. Lesz időnk felkészülni a Final Fourra – értékelt David Davis.

A svéd csapatkapitány-helyettes, a beálló Andreas Nilsson szerint azért nehéz a németek ellen játszani, mert nagyon egységes, kompakt keretük van. – Borzasztó nehéz ellenfél a Kiel, nagyon becsapnánk magunkat, ha csak egy-két emberre fókuszálnánk a a védekezésben vagy akár támadásban. Nemcsak a világ egyik legjobb játékosának tartott Sander Sagosen játszik náluk, hanem, hogy mást ne mondjak, Nicklas Landin is náluk véd. És tapasztalatból mondom, ha ő jó napot fog ki, akkor nagyon megkeserítheti az életünket. Nehéz kiemelni egyetlen fontos Kiel elleni meccsünket, hiszen kis túlzással minden évben játszunk velük, de szívesen emlékszem a 2016-os Final Four-elődöntőre, amikor sikerült őket legyőznünk. Remélem, ez most is így lesz! – értékelt Andreas Nilsson.

Rasmus Lauge 2013 és 2015 között Kielben játszott, onnan szerződött az egyik legnagyobb Bundesliga-rivális, Flensburghoz. – Kielből igazoltam Flensburgba, sokat játszottam azóta a korábbi csapatom ellen a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában. Nehéz ellenük kézilabdázni, mert a kapusteljesítményük meghatározó, csakúgy, mint a védekezésük és a lerohanásaik. Végig nagyon fegyelmezett, bátor játékkal lehet esélyünk ellenük a Final Fourban. Nekem az idei lesz az első négyes döntőm a BL-ben, 2014-ben sérülés miatt nem játszhattam Kölnben, idén ezt bepótolom. Biztos nagy élmény lesz – nyilatkozta a dánok világ-, és Európa-bajnok irányító-átlövője, Rasmus Lauge Schmidt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.