A lábában volt a harmadik olimpiai arany is

A riói olimpia után visszavonult, szabadtéri világrekordját, az 506 centit ma is magabiztosan és megközelíthetetlenül őrző fiatal anyuka már-már hazajár Budapestre.

Ch. Gáll András
2019. 09. 14. 8:12
null
Gyurta Dániel hívta meg Budapestre NOB-tag kollégáját Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első World Urban Games – Városi Sport Világjátékok igazán nagy durranás a Ferencvárosban. Akkora, hogy minden idők egyik legcsodálatosabb atlétája, a kétszeres olimpiai és hétszeres – szabadtéren és fedett pályán – világbajnok rúdugrónő, Jelena Iszinbajeva is eljött díszvendégnek NOB-tag és olimpiai bajnok kollégája, Gyurta Dániel és Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos meghívására.

A riói olimpia után visszavonult, szabadtéri világrekordját, az 506 centit ma is magabiztosan és megközelíthetetlenül őrző fiatal anyuka már-már hazajár Budapestre. – Nem is tudom, hányadszor járok a magyar fővárosban, legutóbb két hónapja voltam itt a vívó-világbajnokságon, akkor is Dániel és Balázs meghívására – mondta lapunknak a 37 éves legenda. – Örömmel látom a sportélet pezsgését, kíváncsi voltam, milyen Budapest idén, Európa sportfővárosaként.

Gyurta Dániel hívta meg Budapestre NOB-tag kollégáját
Fotó: Mirkó István

A volgográdi születésű Iszinbajeva nosztalgiával idézte fel első nagy, felnőtt nemzetközi diadala emlékét, amikor 2004 márciusában Budapesten győzött a fedett pályás világbajnokságon. „Méghozzá 486 centiméteres világcsúccsal, ami számomra előrevetítette az athéni olimpiai győzelmemet, hiszen ez az eredmény megmutatta, hogy számomra nincs elérhetetlen cél. Nem csoda, hogy Budapest ott van a három legkedvesebb városom között Peking és Zürich mellett. Ezért is jöttem most olyan szívesen a városi sportok első világjátékára. Jelzem, számomra kedves a sportoknak ez a nagyvárosi változata, odahaza, Volgográdban is az egyik támogatója és népszerűsítője vagyok a parkour nevű mozgásformának, tudja, amikor az emberek az épületek falára másznak és lélegzetelállító bravúrokat mutatnak be – kicsit olyan ez, mint a rúdugrás.”

Versenyzői pályafutását felelevenítve Iszinbajeva beszélt a londoni Crystal Palace-ben elért emlékezetes világcsúcsáról, amikor 2005. július 22-én átjutott előbb a 496, majd az 500 centiméteren, első nőként teljesítve a mitikus magasságot. Élete csúcsteljesítményének mégis a pekingi olimpiát tartja, ahol nemcsak másodszor győzött az ötkarikás viadalon, hanem… „Hanem úgy érzem, az 510 centiméter is sikerülhetett volna, olyan kirobbanó formában voltam, bár az 505 centis világcsúcsomtól sem voltam elkeseredve. Igen, talán akkor voltam a csúcson, valójában a 2004 és 2010 közötti hat évet tartom az aranykoromnak. Amúgy idén ünnepeltem a Zürichben ugrott 506 centis, ma is érvényes világcsúcsom tizedik évfordulóját.”

A londoni olimpián a sérülés és a hideg idő megakadályozta, hogy harmadszor is olimpiai bajnok legyen. „Lemerevedtem a hidegben, és nem is voltam teljesen egészséges, ezért a bronzéremmel is elégedettnek kellett lennem. De ettől függetlenül meglett volna a harmadik olimpiai aranyam, mégpedig Rióban, két évvel Éva lányom megszületése után, hiszen két hónappal az olimpia előtt 490 centit ugrottam, és a görög Sztefanidi 485-tel győzött. Csakhogy az orosz atlétákat nem engedték rajthoz állni, így nem tudtam valóra váltani az álmomat. Ugyanakkor mégis emlékezetes volt számomra Rio, hiszen itt választottak be a NOB-ba, ahol azóta is dolgozom a sportolói bizottságban.”

És járja a világot szeretett sportága utazó nagyköveteként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.