A Lakers ismét az NBA egyeduralkodója lehet

Bő két hónappal azután, hogy október 11-én lezárult az előző, a koronavírus-járvány miatt jelentősen átalakított idény, kedden – magyar idő szerint szerda hajnalban – rajtol az NBA 2020/21-es évada. A tengerentúli szakírók egyöntetűen a Los Angeles Lakers címvédését várják.

2020. 12. 22. 6:51
NBA: Finals-Los Angeles Lakers at Miami Heat
LeBron James kezében a bajnoki trófea és a döntő legjobbjának járó díj Fotó: Kim Klement Forrás: USA TODAY Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus és október között, teljes egészében buborékban, az orlandói Disney Worldben bonyolították le az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi idényének rájátszását, amely a hatéves playoff-mentes sorozatát megszakító Los Angeles Lakers sikerével ért véget. A LeBron James vezette csapat története tizenhetedik bajnoki címét szerezte, ezzel utolérte az örökranglista élén a Boston Celticset. December 22-én (magyar idő szerint 23-án hajnalban) rajtol az NBA 2020/21-es évada, amelyben a Lakers célja, hogy 1962 óta először egyedüli csapatként tartsa a ligacsúcsot.

Az amerikai szakírók szerint erre minden esélye megvan az arany-liláknak, akik megfiatalították a bajnoki keretet. Megszerezték a városi rivális Clipperstől a tavalyi szezon legjobb hatodik emberének választott Montrezl Harrellt, valamint Oklahomából Dennis Schrödert. Hogy a védekezés se szenvedje meg nagyon Dwight Howard és Rajon Rondo távozását, érkezett Torontóból Marc Gasol, akinek bátyja, Pau két aranygyűrűt is nyert a Lakers színeiben. A prímet persze várhatóan továbbra is LeBron James és Anthony Davis párosa viszi.

LeBron James kezében a bajnoki trófea és a döntő legjobbjának járó díj
Fotó: USA TODAY Sports/Kim Klement

A bajnoki címvédő pályára lép az első, december 22-i játéknapon a városi rivális Clippers ellen, amelynek sehogyan sem ízlett a rájátszásbuborék, és elbukott a főcsoport-elődöntőben. A csapat a holtszezonban viszont megnyerte a Serge Ibakáért folytatott versenyt, aki javíthatja a védekezést. A Clippers szupersztárja, Kawhi Leonard és Ibaka 2019-ben együtt nyerték a Toronto Raptors történetének első bajnoki címét. Most hasonló történelemírás a cél Los Angelesben, ahol Doc Rivers vezetőedző távozása után a 2016-ban a Cleveland Cavalierst aranygyűrűig vezető Tyronn Lue-n a sor, hogy a rájátszásra is összerakja a Clipperst.

Hasonló lehet a cél Milwaukee-ban. A Bucks az előző két idényben Jannisz Antetokumpo vezetésével megnyerte az alapszakaszt, de nagydöntőig egyik alkalommal sem jutott el a csapat. Papíron továbbra is az Eric Bledsoe-t Jrue Holidayre cserélő wisconsini gárda a legerősebb Keleten, de a tavaly meglepetésre nagydöntőt játszó Miami Heat és a Boston Celtics is veszélyes ellenfele lehet, akárcsak a Brooklyn Nets, amelyben az előszezonban biztató formát mutatott a korábbi MVP, a sérülés miatt a teljes tavalyi idényt kihagyó

A Nets meccsével rajtol az NBA magyar idő szerint szerdán hajnali egy órakor, az ellenfél pedig éppen Durant korábbi csapata, a Golden State Warriors lesz. Utóbbi a szezon egyik legnagyobb kérdőjele, hiszen zsinórban öt nagydöntős szereplés után tavaly ligautolsó lett. A tavaly mindössze öt találkozón pályára lépő Steph Curry egészségesen kezdi a szezont, a másik triplakirály, Klay Thompson viszont egymás után a második idényét is teljes egészében kihagyja novemberben elszenvedett Achilles-ín-sérülése miatt.

Nyugaton a Los Angeles-i duó mellett mindenképpen érdemes lesz még figyelni két európai szupersztár vezette alakulatra: a tavalyi főcsoportdöntős Denver Nuggetsre (Nikola Jokić) és a Dallas Mavericksre (Luka Dončić), bár utóbbival kapcsolatban megosztottabbak a szakértők.

Habár a luxusbörtönnek is nevezett floridai buborék után a legtöbb csapat visszatérhet hazai arénájába az új idény rajtjára, akad egy kivétel. A 2019-es bajnok Toronto Raptorsnak a kanadai hatóságok nem engedélyezték a hazai mérkőzéseket, mivel ehhez sok nemzetközi utazásra lett volna szükség. A Raptors így egyelőre Torontótól 1700 kilométerre, Tampában vívja hazai mérkőzéseit. A helyszíncserének köszönhetően viszont a Toronto azon kevés csapat egyike, amely már az idény első hazai meccsein is helyszíni nézőkkel számol. A későbbi esetleges nyitást az egyes államok különböző szabályozásai nagyban befolyásolják majd.

A késői kezdés miatt a megszokott 82 helyett 72 meccset játszanak a csapatok a május 16-ig tartó alapszakaszban. Csupán a nyugati és a keleti konferencia első hat helyezettje jut automatikusan a rájátszásba, a 7–10. helyezettek között kísérleti jelleggel minitornát rendeznek a maradék pozíciókért. A NBA következő nagydöntője legkésőbb július 22-én ér véget, egy nappal a tokiói olimpia megnyitója előtt. Az aktuális Dream Team összeállítása tehát komoly fejfájást okozhat Gregg Popovichnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.