A Liverpool már a héten bajnok lehet

Korábban több időpontról is szó volt, végül ma, azaz június 17-én folytatódik az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság, a Pre­mier League. A Liverpool akár már a hét végén a bajnoki címet ünnepelheti, legnagyobb bánatára nézők nélkül. A PL vezetése szigorú feltételeket szabott, a hátralévő 92 mérkőzést ezek betartásával kell lejátszani mindössze öt hét alatt.

2020. 06. 17. 8:30
Premier League - Arsenal v Manchester City
De Bruynéra valószínűleg ma is többen figyelnek az Arsenalból Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen is ritkán van: a liverpooliak egy estére átvedlenek Arsenal-szurkolókká. A londoni együttes ma este a címvédő Manchester City vendége lesz, és ha nyer, akkor vasárnap este a Liverpool megteheti azt, amire 1990 óta vár – első PL-bajnoki címét ünnepelheti. A feltételes mód azért indokolt, mert ehhez még győznie kell a városi derbin az Everton otthonában, ami amúgy hab lenne a tortán, és csak fokozná a csapat híveinek boldogságát. Persze, ha ez nem jönne össze ezen a héten, összejön a következőn, Jürgen Klopp csapatának az előnye az élen huszonöt pont a Manchester City előtt, ez gyakorlatilag behozhatatlan, Josep Guardiola együttese legfeljebb halogathatja a trón átadását, meg nemigen akadályozhatja.

Ezzel a felütéssel folytatódik ma a Premier League, amely a koronavírus-járvány miatt márciusban szakadt félbe. Rengeteg egyeztetés, tárgyalás előzte meg ezt a nagy napot, több időpont is szóba került, ám a lényeg az, hogy az angol élvonal hívei ismét láthatják kedvenceiket, természetesen nem a helyszínen, hanem a televízióban, de ez is több a semminél. A folytatásnak nem mindenki örül, több játékos is szóvá tette korábban, hogy fél a fertőzéstől, szerintük a pénz felülírja az egészségügyi megfontolásokat. Az efféle hangok azonban már elhalkultak, ezek a futballisták is készülnek a folytatásra.

A hátralévő 92 meccset öt hét alatt játsszák le, és elsősorban a Bajnokok Ligáját jelentő helyekért és a kiesés elkerüléséért zajlik majd nagy küzdelem. A Liverpool bajnoki címére mérget lehet venni, a Manchester City második helye is több mint valószínű, a Leicesternek betliznie kellene a bronzérem elvesztéséhez, mögöttük azonban ott tülekedik a Chelsea, a Manchester United, meglepetésre a Wolverhampton, a Sheffield United és a Tottenham is – ebben a sorrendben, de ez még sokat változhat.

De Bruynéra valószínűleg ma is többen figyelnek az Arsenalból
Fotó: Reuters

Ma a 28. fordulóból elmaradt Aston Villa–Sheffield (19 óra) és Manchester City–Arsenal (21.15) mérkőzéséket pótolják, pénteken pedig a 30. fordulóval jön a folytatás.

Természetesen a járvány alaposan rányomja a bélyegét erre a folytatásra. A City–Arsenal összecsapás szomorú érdekessége például, hogy mindkét gárda vezetőedzőjét közelről érintette a koronavírus: Guardiola édesanyja elhunyt a betegségben, Mikel Arteta pedig, aki korábban Guardiola segítője volt, elkapta a vírust márciusban, de felépült. Ezen a héten minden meccset gyászszünet előz meg, a csapatok a járvány több mint negyvenezer brit áldozatára emlékeznek.

A játékosok a mezükön az ország egészségügyi hivatalának, az NHS-nek a jelvényét viselik, de ott lesz a Black Lives Matter logója is. A találkozók előtt és után nincs kézfogás, tilos a játéktéren köpni vagy orrot tisztítani, a bemelegítés során kerülni kell a testek érintkezését, ez utóbbi, figyelembe véve a meccsek számtalan ütközését és kapuk előtti birkózását, kissé felesleges előírásnak tűnik. Ám ami a leginkább hiányzik majd, az a hangulat: a klubok még hangszórókon keresztül sem imitálják a szurkolást...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.