Vámos bombájával az elődöntőben!

Még a vártnál is keservesebb volt, de sikerült: a magyar férfi vízilabda-válogatott kétgólos hátrányból felállva 10-9-re legyőzte Ausztráliát a kvangdzsui világbajnokság negyeddöntőjében! Varga Dénes félig gyógyultan beszállt a második negyedben, és dobott is egy varázslatos gólt.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 23. 11:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor kedd délután jó korán kiértem a Nambu egyetem uszodájába, a férfipóló-negyeddöntőkre, már befejeződött a Szerbia-Spanyolország parti. Megkérdeztem a mögöttem ülő amerikai kollégát, mi volt az eredmény. Tizenkettő-kilenc, mondta. Jól leverték a spanyolokat, jegyeztem meg. Nem ők kaptak ki, hanem a szerbek!

Persze, ha jobban megnézzük a legjobbjait – köztük szinte az egész magyarországi légiót – nélkülöző déli szomszédaink összeállítását, máris nem csodálkozunk annyira. Prlainovicstól Filipovicsig szinte minden nagyágyú otthon maradt pihenni a világliga megnyerése, és ezzel az olimpiai kvóta megszerzése után, az átlagéletkoruk 25 év.

A világbajnoki címvédő horvátoké harminc, de így is leverték 10-8-ra a németeket, így spanyol-horvát elődöntő lesz az egyik ágon.

A másikon a mieink a Montenegrót az útból eltakarító ausztrálokkal küzdöttek a négybe jutásért. A kezdés előtt Aaron Younger, az ellenfél csapatkapitánya tartott eligazítást a vízben társainak, számára nincs sok titok egy magyarok elleni meccsen, 2017-ben a Szolnokkal, idén az FTC-vel nyert Bajnokok Ligáját, de Joseph Kayesnek sem kell bemutatni Vámosékat, ő meg az OSC-ben pólózott hosszú ideig.

Sajnos, meg is látszott az ausztrálokon, hogy jól ismernek bennünket, 3-2-re ők vezettek, bár második góljánál Power feltűnően 2 méteren belül állt, de az orosz bírót ez nem érdekelte. Manhercz ravasz góllal hozta 3-3-ra az első negyedet.

Továbbra sem tudtunk elhúzni, mert bár Jansik Szilárd előnygóljával vezetést szereztünk, de ezt Edwards gyorsan kiegyenlítette, sőt, ugyanő centerből akciógólt is lőtt, a labda Nagy Viktor kezéről hullott be a kapunkba. Dennerley szinte mindent védett, a sérült virtuozitása most nagyon hiányzott. Újabb ausztrál előny, Elvis Fatovic, a horvát edző időt kér, Roach pedig beveri, 4-6-nál már kezdett nagy lenni a baj. Főleg, hogy Zalánki fölébombázta a fórunkat, Bátori lövését pedig Dennerley megfogta. Semmi sem sikerült, még szerencse, hogy Edwards csavarját Nagy óriási bravúrral kiütötte. Vámos hozta közelebb az egyenlítéshez Märcz kapitány csapatát, 5-6-tal zárult a félidő, de fórban maradtunk.

Ezt aztán fordulás után Zalánki – az egész tornán a legjobb játékosunk – kihasználta, de Kayes, a maori óriás ugyanúgy behúzta a fórt, mint korábban Power és Edwards. Szorult a kapca, törött ujjával mit sem törődve Varga „Dumi” is beszállt, s ha már bent volt, távoli bombával ki is egyenlített. Sőt, Sedlmayer szépen ellőtte a labdát a blokk mellett, és máris 8-7 volt ide! Kár, hogy a Fradi játékosa azzal a lendülettel ki is pontozódott.

A magyar csapat örül a győztes gólnak a férfi vízilabda torna negyeddöntőjében
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az utolsó negyedet Varga álompasszából Zalánki harmadik bombagólja vezette be, 9-7-nél kissé csillapult a pulzusunk, de nem sokáig, mert az exfradista Roach nem kegyelmezett. Másfél perccel a vége előtt az auszik megkapták a fórt, és Kayes a fától bevágta, 9-9. Mezei is kiharcolta az emberelőnyt, de kihagytuk, az ellentámadásnál úgy tűnt, Kayest letaglóztuk, de hála istennek elmaradt a jogosnak tűnő ötméteres, Vámos viszont időkérést követően két másodperccel a lefújás előtt elemi erővel belőtte a szabaddobást, 10-9-re győztünk!

Märcz Tamás értékelése: „Nem véletlen, hogy Ausztrália keresztülment Montenegrón, manapság már nem három-négy csapatról szól a vízilabda. Láttuk, hogy az olimpiai bajnok szerbek kiestek, a világbajnok horvátok megszenvedtek a németekkel, Montenegró be sem jutott a nyolcba. Nekünk most sikerült a négybe kerülni. Ma óriási küzdelem volt, nüánszokon múlt a győzelem. Dumi beállítása be volt tervezve, azt akartam, amíg jól állunk és nem fáradunk, addig pihenjen, de ha szükség lesz rá, akkor szálljon be, félig-meddig be volt tervezve a játéka. A bombagólja rengeteget számított. Nem, nem voltunk elbizakodottak, egyáltalán nem becsültük le Ausztráliát. Vámos Marci nem véletlenül volt ott a végén, nem először bombázta be kilenc méterről, de ez most tényleg a legjobbkor jött.”

Varga Dénes: „A meccs előtt abban maradtunk, hogy bármire használhat engem a kapitány, de kiderült, hogy valamennyire tudok lőni is. Az ausztrálok nem olyanok, hogy szándékosan odacsapnának a törött ujjamra, ők véletlenül csaptak oda, de van olyan csapat, amelynek a játékosai szándékosan csapnak oda. Meg akartam nyugtatni a csapatot, összeszedettebbek lettünk, örülök. A kezem a lehetőségekhez képest jól van, várom az elődöntőt.”

A döntő gólt szerző „Gyerekként ilyenről álmodik az ember, persze ha a döntőben lőttem volna, akkor még boldogabb lennék. Két másodperc volt hátra, mindenképpen lőnöm kellett, meg tudtam verni a védőmet, nagyon örülök. Nem játszottunk jól, de nagy szívvel és Viktor ritka nagy védéseivel meg tudtuk fordítani a meccset. Dumi beszállása rengeteget jelentett, mert nagyon kevesen voltunk, a félpályás, kapufás gólja pedig egyszerűen zseniális volt.”

Nagy Viktor, a bravúrosan védő kapus: „Nagyon ideges voltam, mert az emberhátrányos védekezésünk nem működött, sok gólt kaptunk egyformán a fától. Arra viszont büszke vagyok, hogy mindenki végig bírta. Kemény, brusztolós csapat az ausztrál, senki sem gondolta azt, hogy ez egy előre lefutott meccs – nem is volt az. Vért izzadós meccs volt. Igen, a végén Kayes reklamált egy büntetőt, de természetesen nem volt az, mert a bírók nem adták meg. Mi is reklamálhatnánk nem is egy, hanem két elmaradt büntetőt, meg azt, hogy két méteren belülről lőttek gólt. Ez egy ilyen játék.”

Férfivízilabda-negyeddöntő: Magyarország-Ausztrália 10-9 (3-3, 2-3, 3-1, 2-2) Góldobóink: Zalánki és Vámos 3-3, Jansik Szilárd, Varga Dénes, Sedlmayer, Manhercz.

Az olaszokkal játszunk a döntőért

Olaszország-Görögország 7-6, az olaszokkal játszunk a csütörtöki elődöntőben, a másik ágon Spanyolország-Horvátország lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.