A magyar kosárlabdában csonkán befejeződött minden bajnokság

A legtöbb klub hazaengedte azokat a légiósait, akik haza akartak menni.

2020. 03. 17. 18:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 13-án felfüggesztette valamennyi versenysorozatát, a legtöbb klub hazaengedte azokat a légiósait, akik haza akartak menni. Sőt, például a női bajnokság címvédője, a Sopron Basket már korábban, a felfüggesztésben bízva rábólintott két amerikai játékosa, Candice Dupree és Briann January távozási szándékára, és ugyanezt tette a Szekszárd is a maga külföldi kosarasaival, a BEAC és a Cegléd pedig egyenesen befagyasztotta a klub életét. A férfiaknál is hasonló volt a helyzet, azaz mindenki a tartós kényszerpihenőre számított.

Ebben a helyzetben sajátosan, a helyzethez igazodva internetes kapcsolatokon keresztül ülésezett tegnap a szövetség elnöksége, a téma pedig természetesen a bajnokságok sorsa volt. Az MKOSZ előzetesen megszondázta az NB I-es és NB II-es klubokat, kíváncsi volt a véleményükre, és mint kiderült, a túlnyomó többség a küzdelmek befejezése mellett érvelt. Akadtak, akik a férfiaknál amellett kardoskodtak, hogy a járvány elültével az alapszakasz után hagyják ki a középszakaszt, és rögtön a kieséses periódus következzen, de ők kisebbségben maradtak. Az elnökségnek ezek után nem is maradt választása, és úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a 2019/2020-as bajnokságokat minden korosztályban és mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kiesők és feljutók sem lesznek az idén.

Az élvonalat tekintve azonban maradt még nyitott kérdés. A nőknél a bajnok indulhat az Euroligában, a férfiaknál a Bajnokok Ligájában, a további helyezések alapján dől el az, hogy kik nevezhetnek mindkét nemnél a FIBA Európa-kupában, ám ezúttal csak csonka tabella létezik, és a szövetségnek a nyárig el kell döntenie, kik léphetnek ki a nemzetközi porondra. Fontos kérdés a játékosok szerződésének a lezárása is, az MKOSZ arra ösztönzi a klubokat, hogy a sportolói megállapodásokat lehetőleg közös megegyezéssel rendezzék el.

Mindez azt jelenti, hogy ebben a bajnoki idényben csak női kupagyőztese van a magyar kosárlabdának – ez a Sopron –, mert az április elejére tervezett férfi kupadöntőre sem kerül sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.