A nagy vétkes nélkül készülnek újabb meglepetésre

Csütörtök este kialakul a labdarúgó Európa-ligában is a legjobb négy mezőnye. A Slavia Praha idegenbeli döntetlen után harcolhatja ki a továbbjutást az Arsenal ellen.

Magyar Nemzet
2021. 04. 15. 10:37
Ondřej Kúdela (Slavia Praha)
Fotó: Andrew Milligan Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha hagyományosan közelítünk az Európa-liga negyeddöntőihez, akkor a Slavia Praha és az Arsenal párharcának visszavágója hozhatja a legnagyobb izgalmakat, a két csapat 1-1-ről várja a visszavágót, míg a többi párosítás első felvonásán idegenbeli győzelem született. Igaz, a hazai pálya előnye az idei szezonban egyáltalán nem érhető tetten az eredményekben.

A Slavia és az Arsenal párharcában ránézésre könnyen rábökhettünk az angol csapatra mint esélyesre, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Slavia az idei Európa-ligában már búcsúztatott Premier League-csapatot, méghozzá az angol élvonalban az Arsenalnál sokkal jobban teljesítő Leicester Cityt, 2-0-s összesítéssel. Igazán nagy port azonban a csehek nyolcaddöntős párharca kavart fel a nemzetközi médiában, és nem azért, mert a skót Rangers búcsúztatása feltétlenül nagyobb bravúr lett volna, mint előtte a Leicester kiejtése.

A Rangers játékosai is eltiltást kaptak: a Slavia kapusának fejbe rúgásáért kiállított Kemar Roofe négy, a meccs után az öltözőfolyosón Kúdelára támadó Kamara három meccset hagy ki, a következő nemzetközi idény elején.

A Rangers elleni párharc már lényegében eldőlt, a skótok kilenc emberrel játszottak, és néhány perc alatt három gólt kellett volna lőniük, amikor a Slavia Praha védője, Ondřej Kúdela odasúgott valamit az ellenfelének, a finn válogatott, Sierra Leone-i felmenőkkel bíró Glen Kamarának. A Rangers játékosainak a reakciójából is kivehető, hogy rasszista megjegyzéssel vádolták Kúdelát, akit az UEFA bűnösnek talált, ezért tízmeccses eltiltással sújtott.

Kúdela eltiltása minden UEFA-rendezvényre érvényes, így nemcsak az Európa-liga hátralévő szakaszáról marad le, hanem a nyári Európa-bajnokságról is, amely minden bizonnyal a 34 éves játékos egyetlen esélye lett volna, hogy nemzetközi válogatott tornán szerepeljen.

Kúdela alapembere volt a Slaviának az idényben, de a cseh csapat nélküle is 1-1-es döntetlent ért el az Arsenal otthonában, így a szerdán nyilvánosságra hozott ítélet nem teszi tönkre a csehek esélyeit. Idegenben szerzett utolsó pillanatos góljával a Slavia kedvező helyzetbe került, hiszen hazai pályán is játszhatja a stabil védekezésre és gyors ellentámadásokra építő játékát. A csapat tervét a vezetőedző, Jindřich Trpišovský szavai is nyilvánvalóvá teszik.

– Ígéretes eredményt értünk el az első meccsen, és megvan rá az esélyünk, hogy hazai pályán befejezzük, amit elkezdtünk. Az Arsenalnak gólt kell szereznie, nekünk pedig el kell kerülnünk, hogy az első meccshez hasonlóan pontrúgás után gólt szerezzenek. Tökéletes védekezést kell bemutatnunk.

Az Arsenal trénere, Mikel Arteta számára csak az utolsó pillanatban dől el, hogy számíthat-e két kulcsjátékosára, Martin Ødegaardra és Pierre-Emerick Aubameyangra.

– Lenyűgözött minket a Slavia formája. Nagy csapatokat ejtettek ki, és ellenünk is bizonyították, hogy ez nem a véletlen műve. Az első meccsen is kiderült, hogy sosem adják fel, igazi csata várható a pályán – fogalmazott a spanyol szakember.

Európa-liga, negyeddöntő, visszavágók

Slavia Praha–Arsenal 21.00 (a párharc állása 1-1; tv.: Sport 1)

Manchester United–Granada 21.00 (a párharc állása 2-0; tv.: Digi Sport 1)

AS Roma–Ajax 21.00 (a párharc állása 2-1; tv.: Digi Sport 2)

Villarreal–Dinamo Zagreb 21.00 (a párharc állása 1-0; tv.: Digi Sport 3)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.