A négygólos előny sem volt elegendő

Miután csütörtökön simán vertük Japánt, tegnap győzelemre számítottunk az ellen az Ausztrália ellen, amely az utóbbi négy évben egyszer sem tudta legyőzni a mieinket.

Ch. Gáll
2019. 06. 22. 9:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amilyen kellemes meglepetés volt a csoportküzdelmek második fordulójában az Eb-ezüstérmes spanyolok elleni ötméteres párbajban kivívott győzelem, annyira övön aluli ütésnek éreztük, hogy tegnap a belgrádi vízilabda-világliga-szuperdöntő negyeddöntőjében alulmaradtunk a klassziscsapatnak aligha nevezhető Ausztráliával szemben.

Tény, hogy a gyenge kezdés, a Kanadától elszenvedett arcpirító vereség után a spanyolok legyőzése meghozta nemcsak tartalékos válogatottunk, hanem a szurkolók étvágyát is, és miután csütörtökön simán vertük Japánt, tegnap győzelemre számítottunk az ellen az Ausztrália ellen, amely az utóbbi négy évben egyszer sem tudta legyőzni a mieinket.

Úgy tűnt, most sem fogja. Campbell ugyan vezetéshez juttatta a délieket, de aztán beindult a magyar henger. Jansik Dávid, Gór-Nagy, Bátori, Erdélyi és Pásztor egymás után lőtte a gólokat, és 5-1-es vezetéssel vonultunk pihenőre. Ráadásul úgy rezzent meg mindössze egyszer a hálónk, hogy Kardos Gergelynek nem is volt szüksége bravúrokra, csupán remek volt a blokk, vagy rosszul céloztak az ausztrálok.

A harmadik negyedre kapust cserélt az ellenfél, és a Dennerley helyére beálló Hrysanthos már meg-megfogta Bátoriék lövéseit. Howden és Putt 5-3-ra felhozta az auszikat, de Bátori kétszer is betalált, így nem csökkent a kétgólos előnyünk. Az utolsó játékrészre – meglepetésre – a mieink ereje fogyott el. Campbell harmadik góljával már az ausztrálok vezettek 9-8-ra!

Valójában ekkor kezdett tudatosodni Märcz Tamás fiaiban, hogy akár el is veszíthetik a negyeddöntőt. Jansik egy öt a négy elleni előnyt még góllal fejezett be (9-9), de a 125 kilós maori óriás, a Szeged és az OSC egykori ásza, az új-zélandi születésű Joseph Kayes 10-9-es vezetéshez juttatta az ellenfelet, amikor már csak 36 másodperc volt hátra. Ám még innen is volt visszaút, mert a meccs legjobb magyarja, Pásztor Mátyás (képünkön) egy (!) másodperccel a lefújás előtt kicsikarta a 10-10-es döntetlent.

Az ötméterespárbajban az első hat párból Younger és Pásztor hibázott, a többiek belőtték, mígnem a hetedikben Kayes eredményes volt, Bátori lövését viszont Dennerley a jobb kapufára nyomta, és ezzel a párharcot 6-5-re megnyerve Ausztrália jutott a mai elődöntőbe. Magyarország a késő este befejeződött Kanada–Szerbia mérkőzés vesztesével játszik ma délelőtt 10 órakor, az 5–8. hely valamelyikéért. Az olimpiai kvalifikációra innen, Belgrádból már nincs esélyünk, mert csak a világliga győztese kap tokiói repülőjegyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.