A nyomok a nyírkarászi szeszfőzőhöz vezettek

Levéltári forrásokban és archívumokban kutatott a Nemzeti Sport Mark Spitz kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszóklasszis magyar gyökerei után, és meg is találta azokat. A világ egyik legsikeresebb sportolójának dédanyja, Elefánt Terézia Nyírkarászról származik, az ükapa, Elefánt Móric pedig a falu szeszfőzője volt.

Magyar Nemzet
Forrás: NSO2020. 04. 01. 21:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudom, hogy apai ágon van magyar kötődésem, viszont a Spitz név német eredetű. Ha visszaugrunk százötven évet az időben, az akkori nagy birodalmak egész nagy területeket lefedtek, ezért nem lehetünk teljesen biztosak. Szóval a magyar háttér megvan, de a részleteket nem tudjuk, és bár többször jártam már itt, eddig még senki nem szólt, hogy felgöngyölítette volna a szálakat – nyilatkozta januárban a Nemzeti Sportnak Mark Spitz, a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszólegenda, aki akkor az M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gála díszvendégeként érkezett Magyarországra. Nem tisztázott magyar gyökerei külön jelentőséget adtak látogatásának. Rengeteg sajtócikk, televíziós beszámoló szót ejtett Spitz személyes kötődésről, ám a homályos utalásnál pontosabb információval senki sem szolgálhatott.

Említsük meg, hogy a sportoló édesapja, Arnold Spitz az 1972-es müncheni olimpia idején, fia sikereinek csúcsán – Mark Spitz hét aranyat nyert a német városban – Vad Dezsőnek, a Népsport újságírójának a következőket nyilatkozta:

– A már jó néhány éve elhunyt nagyszüleim magyarok voltak, s az első világháború előtti időszakban vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Szüleim még jól beszéltek magyarul, én legfeljebb halványan emlékszem egy-két magyar szóra. De írja meg nyugodtan: büszke vagyok arra, hogy családunk apai ágon magyar származású.

Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa alaposan utánajárt Spitz felmenőinek. Az anyakönyvi kivonatok mellett meghatározó forrásnak tekinthetők az 1910-es, az 1920-as és a későbbi amerikai népszámlálási iratok, amelyek útmutatással szolgálnak a magyarországi ősök személyére és adataira vonatkozóan is. Az 1910-es cenzusból tudjuk, hogy Morris Spitz – Mark apai nagyapja – szülei, az egyaránt Magyarországon született Nathan Spitz és felesége, Terry 1892-ben vagy 1893-ban érkezett amerikai földre. Más levéltári dokumentumokból kiderül, a Terry néven feltüntetett feleség neve eredetileg Elefánt Terézia volt. Mark Spitz ősei apai nagyapja édesanyjának vonalán bizonyíthatóan Nyírkarászról származnak. Az első hallásra furcsa, ám zsidó családoknál előforduló Elefánt vezetéknév a magyar ősök származási helyének azonosítása szempontjából kulcsfontosságúnak bizonyult. Mi több, bizonyítást nyert, hogy Mark Spitz mind a négy apai dédszülője Magyarországon született, egyik ükapja – Terézia édesapja –, Elefánt Móric pedig Nyírkarász szeszfőzője volt.

Csillag Péter „nyomozása” eredményét a legendás úszóval is közölte, aki azt válaszolta: örömmel látogatna el Nyírkarászra.

A teljes cikk a a Nemzeti Sport oldalán olvasható el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.