A pótselejtező már biztos

Egy magyar résztvevő már biztosan lesz a 2020-as Európa-bajnokságon: Szabics Imre az osztrák válogatott másodedzőjeként lesz érdekelt a jövő évi kontinenstornán. A magyar válogatott helye még nem biztos: az utolsó forduló előtt a továbbjutást érő második helyen áll a csoportjában, győzelme esetén biztosan tagja lesz a huszonnégy tagú mezőnynek. Sőt egy cardiffi döntetlennel is révbe ér, ha Szlovákia hazai pályán nem nyer Azerbajdzsán ellen. Az is eldőlt, hogy ha számunkra kedvezőtlenül alakul az utolsó forduló, akkor a Nemzetek Ligája rájátszása újabb esélyt kínál. Persze jó lenne már Cardiffban elvarrni a szálakat.

Ch. Gáll András, Szilágyi László
2019. 11. 18. 12:45
null
Nagy Zsolt bevált pénteken, kedden akár kezdő lehet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róbert Boženík ráijesztett a horvátokra: szombat este a zsolnai csatár góljával egy félidőnyi játék után a szlovák válogatott vezetett Fiuméban a vb-ezüstérmes ellen. A fordulás után helyreállt a világ rendje: Nikola Vlašić, Bruno Petković és Ivan Perišić találatával Horvátország fordított, 3-1-re győzött, ezzel bebiztosította első, azaz továbbjutó helyét az E csoportban. „Az első gólunk után újjászülettünk, megmutattuk, milyen az igazi horvát válogatott. Megint örömet szereztünk a hazánknak” – lelkendezett Zlatko Dalić, a horvátok szövetségi kapitánya. Mielőtt Fiuméban elkezdték a mérkőzést, már lejátszották a csoport másik mérkőzését: Wales nem botlott meg Bakuban,

Kieffler Moore és Harry Wilson góljával 2-0-ra nyert a szervezetlenül és kilátástalanul futballozó Azerbajdzsán ellen.

A két papírforma-eredmény után még három csapat pályázik a másik továbbjutó helyre: Magyarország, Szlovákia és Wales. Amennyiben a momentán az E csoport második helyén álló, 12 pontos magyar válogatott kedd este legyőzi Walest az utolsó fordulóban, akkor felesleges minden további számolgatás. Wales és Szlovákia sem tudja már megelőzni. Ha a jelenlegi harmadik, 11 pontos Wales nyer ellenünk, akkor fellép a csoport második helyére. Ha Cardiffban döntetlen lesz a végeredmény, Szlovákia a nevető harmadik, persze csak ha legyőzi Azerbajdzsánt. De még a döntetlen sem feltétlenül rossz a magyar válogatottnak abban az esetben, ha Szlovákia is döntetlent játszik Azerbajdzsán ellen, mert így minden marad a régiben, azaz megőrizzük pontelőnyünket Walesszel és Szlovákiával szemben.

Nagy Zsolt bevált pénteken, kedden akár kezdő lehet
Fotó: Mirkó István

tisztában van a magyar válogatott hiányosságaival, az Uruguay elleni Puskás Aréna stadionavató-mérkőzés (1-2) után hangot is adott a véleményének. „Sajnos úgy kezdtünk, ahogy a horvátok elleni spliti mérkőzésen: megszeppenten, ijedten, talán az ellenfélnél játszó nagy nevek miatt. Ennek Walesben nem szabad megismétlődnie, pedig az is sajátos környezet, forró hangulatú mérkőzés lesz. Úgy kell teljesítenünk az első pillanattól kezdve, ahogy Uruguay ellen a 20. perc után játszottunk” – értékelt a szövetségi kapitány, aki Kádár Tamás, és Korhut Mihály után újabb játékost kénytelen nélkülözni a sorsdöntő Eb-selejtezőn: Kalmár Zsolt bokatörést szenvedett az Uruguay elleni találkozón.

Apropó, sorsdöntő! Magyarország a második helyen végzett a Nemzetek Ligája C csoportjában, a velünk azonos csoportban szereplő Finnország az Eb-selejtezősorozat során szerzett meglepetésre kvalifikációt. Ennek azért van jelentősége, mert az UEFA nemcsak a csoportelsőkkel, hanem a -másodikokkal, többek között a magyar válogatottal tölti fel a Nemzetek Ligája-rájátszásában megüresedő helyeket. Azaz ha nem sikerül holnap a cardiffi bravúr a mostani Eb-selejtező-sorozatban hazai pályán még veretlen Wales ellen, akkor a november 22-i sorsoláson dől el, melyik csapattal játszunk tavasszal a Nemzetek Ligája rájátszásában, azaz az Eb pótselejtezőjében. A mi osztályunkban is egy-egy meccses elődöntő és döntő után kerül ki még egy Eb-résztvevő; jelen állás szerint Izrael, Skócia, Bulgária vagy Izland lehet a társunk.

Jobb lenne már Cardiffban elvarrni a szálakat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.