A profi futball az önzetlen összefogás megható példáival szolgál az egész sportvilágnak

Az öt legerősebb európai labdarúgó-bajnokság legalább 3,4 milliárd eurót veszíthet a koronavírus-járvány okozta kényszerleállások miatt.

Magyar Nemzet
2020. 03. 20. 11:06
'Tokyo 2020 Go' aircraft leaves Tokyo's Haneda airport for Greece to collect the Olympic Flame, ahead of torch relay
Pénteken megérkezik a fáklya a felkelő Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói nyári játékok szervezőbizottságának tagjai Athénban csütörtökön átvették az olimpiai lángot. A koronavírus-járvány miatt nézők és delegációk részvétele nélkül megrendezett eseményen a szervezők képviseletében Imoto Nao­ko vette át a lángot, amely ma érkezik meg a szigetországba. A láng Japánban a tervek szerint az olimpia július 24-i rajtjáig 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy húszezer kilométert tesz meg.

A koronavírus-járvány hozadéka egyes helyeken az önzetlen összefogás megható erősödése. Ki gondolná, hogy éppen a profi labdarúgóknál! A Borussia Mönchengladbach labdarúgócsapatának játékosai beleegyeztek a fizetéscsökkentésbe, hogy ezzel csillapítsák a koronavírus-járvány klubra nehezedő gazdasági hatásait. „Nagyon büszke vagyok a fiúkra. Ez egyértelmű jel: jóban, rosszban összetartunk a Borussiáért” – jelentette ki Max Eberl sportigazgató, aki hozzátette, a szakmai stáb és a klubvezetés is elfogadta az önkéntes fizetéscsökkentést. A közlemény a csökkentés mértékét nem közölte, de sajtóértesülés szerint az egyesület így havonta egymillió eurót takarít meg. A klub első számú vezetője, Stephan Schippers szerint a Bundes­liga csapatai húsz éve nem voltak ennyire nehéz gazdasági helyzetben a kieső jegybevételek, szponzori pénzek és tévés jogdíjak miatt.

Pénteken megérkezik a fáklya a felkelő nap országába
Fotó: Reuters

Az öt legerősebb európai labdarúgó-bajnokság legalább 3,4 milliárd eurót veszíthet a koronavírus-járvány okozta kényszerleállások miatt – állítja tanulmányában a KPMG nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó cég. Az elemzés szerint Anglia, Olaszország, Spanyolország, Németország és Franciaország élvonalbeli bajnokságának együttes anyagi kára a 3,95 milliárd eurót is elérheti. Eközben az angol Premier League április 3-ról április 30-ig meghosszabbította a labdarúgó-bajnokság szüneteltetését. Ugyancsak angliai hír, hogy Gary Neville és Ryan Giggs, a Manchester United labdarúgócsapatának két korábbi sztárja térítésmentesen felajánlotta közös tulajdonban lévő két manchesteri szállodáját egészségügyi dolgozóknak a koronavírus-járvány idejére. A Chelsea pedig hasonlóan járt el a Stamford Bridge stadionnál lévő hotellel.

Berekesztették a legtovább kitartó török futballbajnokság küzdelmeit is. A szerb rendőrség eljárást indított a karantént elhagyó Real Madrid-futballista, Luka Jović ellen, itthon a kajak-kenu szövetség minden versenyt felfüggesztett az olimpiai válogatók kivételével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.