A Sopron Basket bámulatos nyolc napja

A Bourges annyira biztos volt a továbbjutásában, hogy a Sopron elleni párharc előtt már jelezte a FIBA-nak, április derekán szívesen lenne házigazdája a döntő tornának.

2019. 03. 11. 12:36
Jovanovic, Tina
Sopron, 2018. április 22. Tina Jovanovic (b), a Sopron játékosa a női kosárlabda Euroliga döntőjében, a Sopron Basket és az orosz Jekatyerinburg mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2018. április 22-én. Az orosz csapat 72-53-ra győzött. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Volt már nagyobb kvalitású, erősebb csapatom több is, de sehol sem hittek ennyire a munkában és sehol sem dolgoztak ennyire keményen a játékosok, mint itt.” Ezt Roberto Íniguez, a spanyol sztáredző mondta néhány perccel azután, hogy a Sopron Basket együttesét péntek este az előző évhez hasonlóan most is elvitte a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe. És ezt is mondta: „Felfoghatatlan ez az eredmény. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, ez életem legjobb szezonja.”

A Bourges annyira biztos volt a továbbjutásában, hogy a Sopron elleni párharc előtt már jelezte a FIBA-nak, április derekán szívesen lenne házigazdája a döntő tornának, ám a jelek szerint a franciák túlságosan előreszaladtak. Az első soproni meccsen elszenvedett, csupán egypontos vereségből kiindulva zsebben érezték a győzelmet és a Final Fourt is, ám a magyar bajnok annyira érett, remek kosárlabdával rukkolt elő, hogy a franciáknak esélyük sem volt a sikerre.

A Sopron Basket bámulatos tettet hajtott végre. Nyolc nap alatt legyőzte a Győrt, a Diósgyőrt, a Szekszárdot, kétszer a Bourges-ot, e sikereknek köszönhetően megnyerte a Magyar Kupát és bejutott a kontinens legerősebb sorozatának a fináléjába. Még egyszer: mindezt nyolc nap alatt! Roberto Íni­guez kiakadt a Magyar Kupa időzítésén, nem is akart részt venni a tornán, de a játékosai eléálltak, és közölték vele: ők bizony azt is meg akarják nyerni! Szóval az 51 éves spanyol edző cseppet sem puszta frázisként emlegeti a büszkeséget.

Váratlanul gyorsan kialakult a Final Four mezőnye, 2011 óta nem volt példa arra, hogy mind a négy negyeddöntőben már a második meccsen 2-0-re eldőljön a párharc, ezúttal azonban ez történt. A Sopron mellett a két orosz szupercsapat, a Jekatyerinburg és a Kurszk, valamint a ZVVZ USK Praha lesz ott a négyes tornán. Tavalyhoz képest csak a prágai együttes új szereplő, igaz, az akkori negyedik csapat, a török Yakin Dogu nem is indulhatott, mert nyáron megszűnt. Az is eldőlt, hogy a magyar bajnok a világ legjobb csapatának tartott címvédő Jekatyerinburggal játszik majd az elődöntőben.

Az időpont már megvan, április 12–14., a helyszín még nincs, a FIBA a négy résztvevő szándéknyilatkozatára vár. Nyílt titok, hogy a szövetség szeretné elkerülni Jekatyerinburgot és Kurszkot is, egy éve Sopron remek házigazda volt, és korábban Prága is rendezett már Final Fourt – utóbbi kettő a hírek szerint most is fontolgatja a pályázatot. „Csupán” egymillió euró előteremtésén múlik – a magyar klub ezt önerőből biztosan nem tudja kifizetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.