A svéd kapus annyi gólt lőtt, mint Háfra és Kácsor együttvéve

A szombati egygólos győzelme után vasárnap nem volt esélye a magyar női kézilabda-válogatottnak Svédország ellen. Főleg az átlövők teljesítettek a tudásuk alatt, többek között ennek tudható be a 31-25-ös vereség. Kapusokban és a szélsőkben jól állunk, a belső posztokon vannak gondjaink.

Szilágyi
2020. 11. 29. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati egygólos magyar győzelemmel véget ért felkészülési mérkőzés után ma újra összemérte az erejét a magyar és a svéd női kézilabda-válogatott. A helyszín nem változott, ezúttal is Trollhättanben az Älvhögsborg Arénában rendezték a találkozót, a magyar szempontból pénteken kezdődő Európa-bajnokság főpróbáját.

A tegnap kimaradó Bíró Blanka kezdett a kapuban, a Danyi, Elek kapitánypáros igyekezett minden játékosnak lehetőséget adni, ennek megfelelően Lakatos Rita volt az irányító, a jobbátlövő poszton Tomori Zsuzsanna, a bal oldalon Szöllősi-Zácsik Szandra, és ő szerezte a mérkőzés első gólját. Könnyedén vezethetett volna a magyar válogatott, de pazarlóan bánt a helyzeteivel, két hétméterest is kihagyott. A házigazda nem mutatott váratlan dolgokat, de értékesítette a helyzeteit, el is húzott 3-1-re.

Bíró kezdte elkapni a fonalat a kapuban, fontos védésekkel akadályozta meg, hogy nőjön a különbség. Strömberg átlövéseivel szemben volt ellenszer, 5-2-re vezetett a svéd válogatott, majd egy lerohanásból újabb gólt kapott a csapat. Szombaton nem volt négygólos különbség a két csapat között. A két Gábor, Danyi és Elek nem nézte tétlenül az eseményeket, a kilencedik perc elején időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat a kapitánypáros. Úgy látszott, meg volt a foganatja: Lakatos előkészítése után Faluvégi ejtett szép gólt a szélről. Majd Márton Gréta is villant a másik oldalról. Aztán Lakatos kilépett az előkészítő szerepből, ő maga fejezett be egy akciót. Mínusz négyről így lett mínusz egy, azaz 6-5.

A 3-0-s magyar rohamra egy 3-0-s rohammal válaszoltak a svédek, jött Szöllősi-Zácsik helyére, Lakatost pedig Tóth Eszter váltotta az irányító poszton. Szépen adagolta a magyar szakmai stáb a játékperceket, a hátrány viszont nem olvadt jelentősen. Elsősorban a védekezés hatékonysága és a kiszámítható támadásvezetések miatt. Háfra sajnos vaktölténnyel lőtt, a belső posztokon nem volt igazán átütő a válogatott, és a beálló játék is akadozott, konkrétan nem jutott el labda Pásztor Noémihoz. A hét magyar gólt hét különböző játékos, a hetediket Klujber Katrin szerezte, látszólag egyenlően oszlottak el a terhek.

Klujber Katrin bátran és eredményesen játszott
Fotó: Jamamura Hirosi / MTI/EPA

Sajnos a nyolcperces svéd gólcsendet nem tudta kihasználni a magyar válogatott, Klujber két szép átlövése után 10-9-re alakult az állás. Isabelle Gulldén villant. Faluvégi megszerezte a meccs addigi legszebb gólját, a levegőben úszva húzta be a labdát Klujber passza után. Az egyenlítésért támadhatott a csapat, de Lakatos pontatlan volt, az ellen-oldal pedig még egyet hozzátett a különbséghez, 12-10. A félidő utolsó mozzanata a fradista jobbátlövő nevéhez fűződött, aki egyedül húzta a válogatott szekerét. Talpról bombázta be a 11. magyar gólt. 12-11-es svéd előnnyel ért véget az első játékrész.

A folytatásra tömeges cserékkel érkezett a válogatott: Bírót Szikora váltotta a kapuban, Faluvégi helyett győri klubtársa, Lukács állt be. Klujber továbbra is ihletett formában lövöldözött. Kár, hogy csak ő, a svédek sem álltak vissza, pillanatok alatt megléptek három, majd négy góllal. Öt perc alatt négy gólt kapott a magyar válogatott. 17-12-re húzott el a házigazda. Magyar időkérés következett. Kácsor Grétát, a harmadik balátlövőt is megpróbálta a stáb, miután Szöllősi-Zácsik és Háfra sem muzsikált jól. A váci játékos egy test melletti bombával kezdett, majd jött Schatzl Nadine (aki a szünetben Márton Gréta helyett érkezett), háromra olvadt a svéd előny. De Petrín azonnal megrázta magát.

Néhány támadási pontatlanság miatt nem sikerült közelebb zárkózni, a nyolc svéd lerohanásgóllal szemben ekkor csak két magyart regisztráltunk. Kialakult az addigi legnagyobb különbség, hat góllal vezetett a házigazda. S ha Szikora nem véd jól, akkor még jobban kinyílhatott volna az olló. Ströndberg egyéni akciója után újra hat lett a különbség, ráadásul emberhátrányba került a magyar csapat. Félő volt, hogy elúszik a hajó. Bő tíz perccel a vége előtt hétre duzzadt a különbség, amikor az Elek, Danyi páros kikérte a harmadik idejét.

Ezúttal nem tudott életet lehelni a kapitánykettős a csapatba, más sebességi fokozatban támadt a svéd, mint a magyar válogatott. Szembetűnő volt a kontraszt. A hajrára visszaállt Klujber és Háfra, de velük sem csökkent a távolság, sőt. Klujber megvillantott valamit az első félidei formájából, Lakatos gólt lőtt, Szikora hetest fogott, a 28. percben (!) szerezte meg első gólját Háfra Noémi, ezzel megúszta a válogatott a nagyon nagy különbségű vereséget. A svéd kapus, Idhén pontosan ugyanannyi gólt szerzett, mint Kácsor és Háfra együttvéve: kettőt. A vége 31-25 lett oda. Megérdemelten.

A pénteki, Horvátország elleni Eb-rajtig lesz néhány nap kijavítani a hibákat.

– Nincs világvége hangulat, próbáltuk variálni a játékosokat, de sajnos ma nem volt esélyünk, minden szinten jobbak voltak a svédek. A támadó játékunkban nem éreztük a tempót, ez nem kifogás, de ebben az évben ezen a hétvégén játszott először mérkőzést a válogatott. Biztos vagyok benne, hogy tudunk és fogunk ennél még jobban is játszani – értékelt a meccs után Danyi Gábor. Hozzátette, hogy jelen állás szerint három kapust nevez a magyar válogatott a 16 fős Eb-keretbe.

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.