A választás

A legolvasottabb román sportlap Zsóri Dániellel kapcsolatos felvetése megmosolyogtató.

2019. 09. 25. 11:50
Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsóri Dániel címlapsztori lett a legolvasottabb román sportlapban, a Gazeta Sporturilorban. Mi sem természetesebb, mondhatnánk, hiszen a fehérváriak játékosának jutott a milánói FIFA-gála egyik leglátványosabb elismerése, az év legszebb góljáért járó Puskás-díj. Annak ellenére, hogy a világnak igen elenyésző része ismerte a tizennyolc éves srácot, mielőtt arra a pimaszságra vetemedett, hogy élete első bajnokiján elképesztő ollózással szerezze meg a DVSC győztes gólját a Ferencváros ellen. A Gazeta legnagyobb felfedezése – miszerint egy román futballistáé az idei Puskás-díj – azonban mégiscsak megmosolyogtató. Még inkább az a következő felvetés, hogy a partiumi születésű, magyar–román állampolgársággal rendelkező fiatalember vajon melyik válogatottat választaná: a magyart vagy a románt.

A felvetésbe szorult otrombaságot csak részben magyarázza, hogy nemrég zajlott egy külsőségeiben hasonló eset, amikor Zsóri jelenlegi csapattársát, Rus Adriánt tolták be a kereszteződésbe. A szatmárnémeti származású, román gyökerekkel is rendelkező védő sorsa azóta már történelem: Rus bemutatkozott a román válogatottban. A futballistává Magyarországon formálódott Zsóri esetében viszont erősen tendenciózus, már-már provokatív a kérdésfelvetés. Ehhez képest még udvarias a válasz: valószínűleg akkor is visszautasítaná a lehetőséget, ha csak a román válogatottba hívnák.

Jut eszembe, hogy Johnny Weissmuller, született Weissmüller János is román. Micsoda balszerencse, hogy Szabadfalva polgárai akkoriban még alig szerezhettek tudomást a születési kínok között vergődő ifjú Romániáról.

Csinta Samu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.