A veretlenség elveszett, de újra Final Fourban van a Sopron

A női Euroliga negyeddöntőinek a visszavágóján került mélypontra a sorozatban eddig veretlen Sopron Basket, amely 75-62-re kikapott a hatalmas akarattal játszó Lyontól, de az első meccsen kialakított 28 pontos előny elegendő volt a magyar csapatnak, amely nagy bravúrt végrehajtva sorrendben harmadszor is ott lesz a legrangosabb európai sorozat négyes döntőjében.

2021. 03. 19. 21:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabby Williams és Tina Krajicnik is bekerült az álomötösbe. A nemzetközi szövetség, a FIBA a női Euroliga negyeddöntőinek az első fordulója után is összeállította a négy meccsen a legjobb teljesítményt nyújtó játékosokból a nap csapatát, és ebbe az említett két soproni is helyet követelt magának. A társaság pedig roppant előkelő, hiszen a forduló legjobbjának választott ukrán Alina Iagupova (Fenerbahce) mellett csapattársa, Anete Steinberga és a jekatyerinburgi center, Brittney Griner került be a kiválasztottak közé.

 

 

Ez is jelzi, hogy a magyar együttes remek teljesítménnyel rukkolt elő szerdán a francia Lyon ellen, és 94-66-os győzelmével tetemes, 28 pontos előnyt kovácsolt össze a visszavágóra. A soproniak nem győzték hangsúlyozni, hogy ez a nagy különbség nem altathatja el őket, ugyanolyan összpontosítással lépnek majd pályára, mintha döntetlenre állna a párharc, a franciák pedig azt bizonygatták, hogy megmutatják, tudnak ők ennél többet is. Gáspár Dávid, a magyar bajnok vezetőedzője arra számított, hogy a Lyon már-már vérszomjasan kezdi meg a meccset, és a játékosai át akarják harapni a soproniak torkát.

Torok átharapás természetesen nem történt, de a franciák megmutatták, tényleg komolyan gondolják a visszavágást. összeszedettebben és sokkal agresszívabban kezdtek nemcsak a keddi mérkőzésnél, hanem a Sopronnál is. A magyar együttes játékosai nehezen találták a ritmust, a dobásaik rendre célt tévesztettek, a Lyon viszont három triplával is elhúzott 11 ponttal. Nyögvenyelősen támadtak Fegyverneky Zsófiáék, nem működtek a figurák, de így is sikerült a hátrányt ötre ledolgozni az első negyed végére. A rövid pihenő sem használt, a soproniak továbbra is nagyon gyengén dobtak távolról, csak a palán alatti harcból sikerült pontokat szerezniük, szemben az ellenfél továbbra is pontos triplakísérleteivel. A második játékrész derekára 20 pontra is megnőtt a franciák előnye, akik egyre magabiztosabban kosárlabdáztak.

Megtörtént az, amit a Lyonon kívül senki sem hitt volna: izgulni kellett a továbbjutásért...

 

Jelena Brooksnak nagyon nehéz dolga volt a franciák palánkja alatt
Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

 

A 28 pont hátrányából a Lyon a nagy szünetig 14-et ledolgozott. Az egy félidő alatt dobott 35 és kapott 49 pont árulkodott arról, hogy a Sopron védekezésben és támadásban is mélyen a tudása alatt teljesített. A második félidő a nagyszerűen játszó Marine Johannes triplájával, két célt tévesztett soproni próbálkozással és védekezési hibával indult, és máris 21 ponttal vezettek a franciák. A magyar együttes továbbra is roppant idegesen, görcsösen kosárlabdázott, sokáig képtelen volt a gyűrűbe találni. A harmadik negyed utolsó perceiben viszont Megan Walker hárompontosával és Határ Bernadett kosaraival sikerült 13-ra csökkenteni a különbséget. A lyoni játékosok lelkesedése és agresszivitása nem csökkent, ugyanakkor szemlátomást fáradtak, és gyakran kapkodtak is. A percek múlásával, ahogy eldőlt, hogy a továbbjutás meglesz, meg is nyugodott a Sopron, és a végén bár veszített, ünnepelhetett. A veretlensége ugyan odalett, de a leglényegesebb a továbbjutás volt: a párharcot 156-141-re megnyerte, sorrendben harmadszor is ott lesz a legrangosabb európai sorozat négyes döntőjében, ami igen nagy bravúr!

Euroliga negyeddöntő, visszavágó: Sopron Basket–Lyon 62-75 (14-19, 21-30, 15-14, 12-12). További eredmények: Fenerbahce–Galatasay 61-71 (összesítésben 152-145), Jekatyerinburg–Kurszk 94-59 (174-126), Perfumerias Avenida–Spar Girona 71-65 (145-131). Az Euroliga négyes döntőjét, a Final Fourt április 16-18-án rendezik meg egy még nem kijelölt helyszínen, az elődöntőkben Fenerbahce–Jekatyerinburg és Avenida–Sopron mérkőzéseket játszanak majd.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.