A versenylovak közé kell csapni

Labdarúgó-válogatottunk szombaton az Eb-selejtezők E csoportjában a papíron leginkább verhető ellenfelével találkozik, ám az aze­riek is éppen ezzel a megközelítéssel várják a bakui összecsapást. Intő jel lehet számunkra, hogy a vb-ezüstérmes horvátok is megszenvedtek velük, a válogatott gerincét adó FC Qarabag pedig 2017-ben a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt.

2019. 06. 06. 17:08
Euro 2020 Qualifier - Group E - Croatia v Azerbaijan
Gara Garajev (kékben) a vb-ezüstérmes Ivan Rakiticcsel küzd a zágrábi Eb-selejtezőn Fotó: REUTERS/Borut Zivulovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az 51., Azerbajdzsán a 108. a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistáján. A két ország válogatottjának eddigi öt összecsapásából mind az ötöt mi nyertük, a gólkülönbség 15-1, mégsem gondolhatjuk, hogy szövetségi kapitány együttesének a horvátok 2-1-es legyőzése után Bakuban rutinfeladat lesz a három pont begyűjtése.

Kis híján ugyanis az azeriek is megfricskázták a vb-ezüstérmest: az E csoportban lejátszott eddigi egyetlen meccsükön (nekünk, ugye, van egy 2-0-s szlovákiai vereségünk is) Zágrábban a 19. percben megszerezték a vezetést, és a horvátok csak a 79. percben fordítottak, a 2-1-es kiszenvedett sikerük nem válik a dicsőségükre. Az azeri válogatott négy nappal később aztán otthon barátságos meccsen csak 0-0-t játszott Litvániával, a 2018-as utolsó találkozóján pedig Koszovóban 4-0-s vereségbe szaladt bele a Nemzetek Ligájában, és a D kategóriában a csoportjában nem is tudta megelőzni a balkáni gárdát.

Azerbajdzsán a 2018-as vb-selejtezőkön a hatos csoportjában csak San Marinót utasította maga mögé, de a megszerzett tíz pontja az eddigi legjobb szereplése: otthon 1-0-ra legyőzte a norvégokat, idegenben 0-0-t játszott a csehekkel. Robert Prosinecki szövetségi kapitánynak azonban 2017 végén mégsem hosszabbították meg a szerződését. A horvátok legendáját az egyik legnagyobb helyi hős, a válogatott gólrekordere, Gurban Gurbanov váltotta (Azerbajdzsánban tizennégy találat is elég a címhez), aki 2008 óta az FC Qarabag vezetőedzője. Manapság azonban már csak az azeri kirakatcsapat trénere, ugyanis a helyi labdarúgó-szövetség vezetése februárban úgy döntött, hogy visszatér a horvát vonalhoz.

Az Eb-selejtezők előtt Nikola Jurcevicet nevezték ki szövetségi kapitánynak, aki az említett zágrábi mérkőzésen debütált. Érdekességként jegyezzük meg, Azerbajdzsánban a 2000-es években a nagy nevek bűvöletében élve világbajnokokat szerződtettek a válogatott élére, előbb a brazil Carlos Alberto Torrest, majd a német Berti Vogtsot – az olajbevételekből bárkire futja arrafelé.

Gara Garajev (kékben) a vb-ezüstérmes Ivan Rakiticcsel küzd a zágrábi Eb-selejtezőn
Fotó: REUTERS/Borut Zivulovic

Az FC Qarabagról meg kell említeni, hogy a Bajnokok Ligája 2017/18-as szezonjában az FC Köbenhavn kiverésével bekerült a csoportkörbe, ahol az Atlético Madriddal két döntetlent (otthon 0-0, idegenben 1-1) játszott. Bizony, mi ilyesmiről régóta csak álmodozunk… A „Versenylovak” a válogatott huszonkét fős szűk keretébe nyolc játékost adnak, köztük a védősorba az 56-szoros válogatott csapatkapitány Makszim Medvegyevet, valamint a braziloktól honosított Richard Almeidát.

A középpályás az azeriek legértékesebb játékosa, de a mértékadó Transfermarkt.de portál őt is csak 1,6 millió euróra taksálja. A keretben a bakui Neftchit hat játékos képviseli, és négy légiósra bukkanunk. Emil Balajev a kazah első osztályban a Tobol kapusa, Ramil Sejdajev az orosz élvonalban a Krilja Szovjetovban kergeti a labdát, Dmitrij Nazarov a Bundesliga II-ben az Erzgebirge Aue, Rufat Dadasov a német harmadosztályban a Preussen Münster játékosa. Ezek azért nem túlságosan ijesztő információk, miként az sem, hogy Jurcevic kapitány fiai a múlt hét végén felkészülési meccsen 3-0-ra legyőzték a helyi U21-es válogatottat.

Az sem valószínű, hogy félelmetes hangulat vár a mieinkre. Az ultramodern, 68 700 fős befogadóképességű Olim­piai Stadionban – a 2020-as Európa-bajnokság egyik helyszíne – a nézőcsúcsot az FC Qarabag–AS Roma 2017-es BL-csoportmeccs tartja 67 200 fős közönséggel, május végén a Chelsea–Arsenal Európa-liga-döntőre 51 370-en látogattak ki, ám szombaton ekkora közönséggel sem kell számolni. Nyilván felmérve az érdeklődést, az azeriek úgy látták, hogy erre a meccsre a 11 ezer fős Bakcell Aréna is tökéletesen megfelel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.