A Veszprémnek nem kellett, Szegedre készül a bábu, akinek mindent lehet

A mának él, mert ha összevissza ugrándozna az időben, akkor elvesztené a fókuszt. Szita Zoltán lesz a második számú európai kézilabdakupa négyes döntőjének az egyetlen magyar résztvevője, a válogatott balátlövő a német Magdeburg elleni szombati meccsre koncentrál. Szita könnyedén elfogadta, hogy nevelőklubja más típusú játékost keresett, mint ő, a 23 éves játékos örömmel megy Szegedre a jövő nyáron. 2022-re már van egy biztos hazai programja: a januári Európa-bajnokság csábító közelsége időnként az eszébe jut, majd visszatereli a gondolatait a mába.

2021. 05. 20. 7:10
null
Szita Zoltán alapember lett a magyar válogatottban Fotó: Dömötör Csaba Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varsó érintésével utazik Mannheimbe az Európa-liga négyes döntőjének a „legmagyarabb” csapata, a lengyel Wisła Płock. A Mazóviai vajdaságban található Płock városában tengeti a mindennapjait a magyar válogatott 23 éves balátlövője, Szita Zoltán és a korábbi Veszprém-edző és magyar szövetségi kapitány, Xavi Sabaté.

– Jó formában vagyunk, az utóbbi hetekben én is stabil átlagot hozok. A mannheimi Final Fourra ugyanazzal a céllal utazom, mint az összes részt vevő csapat játékosa: meg akarom nyerni a tornát. A Magdeburg ellen kezdünk, ők kikaptak a legutóbbi bajnoki meccsükön, ez talán bizakodásra ad okot – mondta a veszprémi születésű játékos.

A płocki kék-fehérekkel ünnepelne Mannheinben
Fotó: Facebook

Szita élete felpezsdült az elmúlt két hónapban. Tagja volt a két legutóbbi Eb-döntős, a spanyol és a horvát válogatott ellen győztes magyar csapatnak az Eurokupában.

– Sok erőt lehet ebből meríteni. Nem mondom, hogy nem volt motivált ellenünk a spanyol válogatott, de a saját bőrünkön is éreztük, hogy a vb-n más tempóban kézilabdáztak. Nálunk hiába védett Mikler Roland ötvenszázalékos teljesítménnyel, voltak hibák a védekezésben, és ezeket ki kell javítanunk – mesélte a fiatal balátlövő. – Mindenesetre nagy szó a saját pályájukon legyőzni a spanyolokat. Tudja, az a jó a válogatottnál, hogy soha semmit sem kell, de mindent lehet. Lehet győzni és jól játszani, de ez nem lehet mindig minden meccsen elvárás. Az a lényeg, hogy ha kitesszük a szívünket a pályára, akkor elégedettek lehetünk. Igyekszünk végrehajtani a taktikai elemeket. Bábuk vagyunk: azt tesszük, amit mondanak nekünk. Ez a dolgunk.

Jövőre lesz a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság, Szita egészséges távolságtartással viseltet az eseménnyel szemben. Néha ott motoszkál a fejében, hogy akár húszezer néző előtt játszhat Budapesten, de aztán elhessegeti a gondolatot, és inkább a jelenre koncentrál. – Tervezni kell, de nem szabad kihagyni a lépcsőfokokat – indokolt Szita. – Úgy fogok tudni segíteni a válogatottnak, ha az Eb-re minden rendben lesz velem.

Szita Zoltán a klubváltásával szolgáltatott témát a múlt héten. Kíván­csiak voltunk, vajon zokon vette-e, hogy nevelőklubja, a Veszprém nem tett érte ajánlatot.

– Egyáltalán nem – vágta rá a játékos. – a Veszprém sportigazgatója elmondta, hogy más típusú balátlövőt keresnek, mint amilyen én vagyok. Tiszta sor, nincs harag. A Szeged az európai elithez tartozik, kiváló lépcsőfok lesz a karrieremben. Sokat számított, hogy Juan Carlos Pastor lesz az edzőm, aki ragaszkodott a szerződtetésemhez. Tőle rengeteget tanulhatok. Annak is örülök, hogy marad a klubnál. Hozzáteszem, amikor aláírtam, még nem volt biztos az ő szerződéshosszabbítása, csak az, hogy a klub minden követ megmozgat azért, hogy Bence maradjon. Örülök, hogy így döntött, és annak is, hogy magyar játékosokból álló magot akarnak kialakítani Szegeden. Jövő nyáron költözöm haza, de még nem tettem le végleg a légióskodásról. A legtöbbet szeretném kihozni a pályafutásomból, itthon vagy akár külföldön – mondta Szita Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.