A volt Fradi-tulaj egykori csapata Európába tart

Kissé kacifántos mondat, de igaz, mert a Sheffield Unitedről van szó.

Ch. Gáll András
2020. 07. 14. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt Fradi-tulaj egykori csapata Európába tart.

Kissé kacifántos mondat, de igaz, mert a Sheffield Unitedről van szó, amelynek Kevin McCabe sokáig kizárólagos, majd 50 százalékos tulajdonosa volt, mígnem egy angol bíróság tavaly szeptemberben kötelezte az angol mágnást, hogy adja el a maradék ötvenszázalékos tulajdonrészét is Abdullah bin Mosa'ad bin Abdulaziz Al Sa'udnak, a szaúdi királyi család sarjának. Szóval, a Pengék (Blades) szombaton az 1862-ben épült Bramall Lane-en, a földkerekség legrégebbi futballstadionjában 3-0-ra legyőzték a Chelsea-t, és így jelenleg a 7. helyen állnak a Premier League-ben, egyetlen ponttal a hatodik helyezett, és így pillanatnyilag Európa-liga-résztvevő Wolverhampton Wanderers mögött, és öt ponttal lemaradva a Leicester Citytől, amely az utolsó, még BL-helyen, a negyediken áll. És csak jelzem: csütörtökön, 19 órakor Leicester–Sheffield rangadó lesz a 36. fordulóban…

A sikerek legfőbb letéteményese Chris Wilder, aki 2016. május 12-én vette át a csapatot. „Éppen megnyertük a Northampton Town csapatával a League Two-t (ez az angol futball negyedik vonala – a szerk.), mentem egy tévéinterjúra, amikor megcsörrent a telefonom. A Sheffield United klubigazgatója hívott. Megkérdezte, nem lenne-e kedvem beszélgetni velük munkaügyben. Volt... Hiszen a Pengék voltak az első proficsapatom játékosként, mindig is nekik drukkoltam” – emlékezett arra a számára felejthetetlen májusi napra a most 52 éves menedzser.

Chris Wildernek minden oka megvan a tapsra Fotó: sufc.co.uk

A Sheffield United akkor, 2016-2017-ben a League One-ban szerepelt (harmadik liga). Wilder bemutatkozása nem a legjobban sikerült, az első négy meccsből egyetlen pontot szerzett a csapat, és sereghajtó volt. Később azonban belelendültek a Pengék, és klubrekordot jelentő 100 ponttal megnyerték a bajnokságot, feljutottak a Championshipbe. Ahol sikerült megkapaszkodni, majd a 2018-2019-es szezonban megcsípni a második helyet, és 12 év után visszakerülni a Premier League-be. Három év alatt két feljutás, nem akármi!

A most folyó bajnokságban bravúrt bravúrra halmozott az újonc, soraiban többek között az egykori ferencvárosi bosnyák válogatottal, Muhamed Besiccsel. A riválisok közül a Chelsea-től, a Tottenhamtől és az Arsenaltól is négy-négy pontot vett el, a Manchester Uniteddel otthon 3-3-at játszott, szóval, a nagyoknak is méltó ellenfele.

„Megvettem már a repülőjegyet a nyaralásomra, nem foglalkozom a tabellával, azzal, hogy egy pontra vagyunk az Európa-liga-helytől és ötre a BL-pozíciótól – állítja Wilder. – Három borzasztóan nehéz meccsünk van még hátra, a Leicesterrel idegenben, az Evertonnal otthon, végül a Southamptonnal megint idegenben. Majd utána beszélhetünk a tervekről.”

Egy biztos: Wilder hosszú távra tervezhet. Január 10-én további négy évvel meghosszabbították az egykori sheffieldi balbekk szerződését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.