A zentai óriás felpillangózott a világ tetejére

Parádés versenyekkel fejeződött be szombaton Debrecenben a 121. országos úszóbajnokság, no meg olyan időeredményekkel, amelyekre felkapta a fejét a szakma.

Ch. Gáll András
2019. 04. 01. 12:42
null
Fotó: DERENCSENYI ISTVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Parádés versenyekkel fejeződött be szombaton Debrecenben a 121. országos úszóbajnokság, no meg olyan időeredményekkel, amelyekre felkapta a fejét a szakma – itthon és a nagyvilágban egyaránt.

Kezdődött a tűzijáték a 200 méteres férfigyorssal, amelyet a sokadik virágzását élő és végre egészséges – bár a hét elején összefutottunk vele a Sportkórházban – Kozma Dominik 1:45.77 perces, országos csúcs közeli idővel nyerte meg, maga mögé utasítva a két ifjú zsenit, Milák Kristófot és Németh Nándort. A budafókás Márton Richárddal kiegészítve pazar 4×200-as gyorsváltónk lesz a júliusi kvangdzsui világbajnokságon. Mellesleg Kozma ideje az aktuális világranglistán a második, csak a konstans doppinggyanútól körbelengett kínai olimpiai bajnok, Szun Jang úszott nála jobbat ebben a szezonban 4 századdal.

Aztán a Hosszú-parádénak tapsolhattunk: a háromszoros olimpiai bajnoknő a szerdán 200 pillangón elszenvedett kijózanító pofon után nagyon összeszedte magát, szombaton a 100 pillangót és a 200 gyorsot is imponáló versenyzéssel húzta be, megmutatva Szilágyi Liliánának, illetve Késely Ajnának, hogy valójában ki az úr(nő) a háznál. Az Iron Lady négy egyéni arannyal fejezte be a bajnokságot, s edzője, Petrov Árpád szerint ha szombaton rendezték volna a 200 pillangót, aligha kapott volna ki Kapástól és Szilágyi Liliánától. De szerdán rendezték.

Ám még nem volt vége a vízishow-nak, a délvidéki srácok vették át a főszerepet. Két zentai klasszis, előbb a mellúszó Szilágyi Csaba, majd a pillangózó óriás, Szabó Szebasztián (képünkön). Szilágyi már csütörtökön odavágott egy országos csúcsot 100 mellen, szombaton pedig ötvenen úszott egy 26.83 másodperces rekordot, ami úgy balkézről a világranglista második helyére elegendő. Majd pár percre rá akár rá is zendíthettünk volna a Délvidék-indulóra („Szabadka, Zombor, Újvidék, honvédsereg virágra lép”), mert jött a másik zentai fickó, a Szilágyinál hat évvel fiatalabb, 23 éves Szabó, és olyasmit művelt, amit idehaza még senki.

Félelmetesen bekezdett 100 pillangón, a fordulónál már egy másodperc előnye volt a vb-ezüstérmes előtt, s ebből a célig alig adott le valamennyit, úgyhogy a világ ez évi legjobb idejével (51.34 mp) a szám kvangdzsui esélyesévé lépett elő. Jelenleg ötvenen az idény második legjobb idejével rendelkezik, úgyhogy a rövid pillangó egyeduralkodója lehet, egyszersmind feladta a leckét a szövetségnek. Honosításának ugyanis információink szerint nincs jogi akadálya, más kérdés, hogy egy határon túli fenomén feltűnése mennyiben sérthet bizonyos érdekeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.