Egyetlen ágyúdörgés lehet, de megtört a Super Bowl-átok

Magyar idő szerint február 8-án, hétfőn 0.40-kor kezdődik a sportvilág egyik legjobban várt eseménye, a Super Bowl. Az NFL nagydöntőjét idén a címvédő Kansas City Chiefs a történelmet író Tampa Bay Buccaneers ellen játssza.

2021. 02. 06. 11:45
Ágyúdörgés és teli stadion nem lesz
A kalózhajó ezúttal csendesen magasodik az aréna fölött Forrás: visittampabay.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei lesz az 55. Super Bowl, viszont az első, amelyen a finálénak otthont adó stadion az egyik részt vevő csapat hazai pályája. Éppen az a franchise törte meg az átkot, amelynek arénájában általában ágyúdörgés rettenti meg az ellenfeleket: a Tampa Bay Buccaneers, amely sokáig az NFL egyik leggyengébb csapatának számított. A csapat történetének első 26 meccsét elveszítette, ami azóta is a Super Bowl-éra leghosszabb vereségsorozata. A régi Tampa Stadionban rendezett két NFL-nagydöntő szezonjában esélye sem volt a Buccaneersnek a részvételre, 1983-ban egyenesen a leggyengébb alapszakaszmérleget tudta felmutatni a csapat 2-14-gyel.

1995-ben Malcolm Glazer vásárolta meg a csapatot (az ő neve az európai futballból a Manchester United miatt lehet ismerős), amely új stadiont és új lendületet kapott. A Raymond James Stadion 2001-ben rendezhetett először Super Bowlt, a Buccaneers pedig bejutott a rájátszásba, de ott az Andy Reid vezetőedző által dirigált Philadelphia Eagles megállította őket. Reid idén már a Kansas City Chiefs trénereként akadályozhatja meg az első hazai Super Bowl-győzelmet.

A 2009-es Super Bowl felé sokáig jól menetelt a Buccaneers, aztán az első csapat lett az NFL történetében, amely 9-3-as kezdés után még a rájátszásba sem jutott be. Hasonló események miatt nem volt nehéz hinni a babonásabb NFL-rajongóknak a Super Bowl-átokban: a 2010-es idényben például az Indianapolis Coltsos előtte zsinórban kilencszer rájátszásba vezető Peyton Manning dőlt ki a teljes idényre a nagy lehetőség előtt, a 2014-es szezonban pedig az Arizona Cardinals bejutott a rájátszásba, csak ott első és második számú irányítója nélkül kellett volna helytállnia. A legközelebb három éve a Minnesota Vikings járt az átok megtöréséhez, de a konferenciadöntőt simán elvesztette a csapat a későbbi bajnok Philadelphia Eagles ellen.

Egyetlen Ágyúdörgés, avagy Hazaiak is, meg nem is

A Tampa Bay viszont megtette az utolsó lépést, és pályára léphet a saját arénájában rendezett Super Bowlon. Hivatalosan is hazai csapat lesz a Buccaneers, ám ennek semmi köze a földrajzi tényekhez, a két főcsoport évről évre átadja ezt az adminisztrációs jelentőségű szerepet a másiknak, idén éppen az NFC a soros.

A Raymond James Stadion fő jellegzetessége az északi oldalon elhelyezett kalózhajó – a Buccaneers csapatnév ugyanis Kalózokat jelent. Hazai pontszerzés esetén mindig felharsan a hajóból az ágyúdörgés, a Super Bowlon viszont nem ez lesz a helyzet, hiszen szándék szerint semleges a helyszín. Csak a Buccaneers meccs előtti bevonulásakor harsanhat fel egyszer a kalózhajó ágyúja.

A kalózhajó ezúttal csendesen magasodik az aréna fölé Fotó: Visittampabay.com

Ennek megfelelően a két csapat elvileg ugyanannyi szurkolóval képviseltetheti magát a lelátón. Bizony, szurkolóval, ugyanis a koronavírus-járvány ellenére 25 000 néző a helyszínen követheti a döntőt, közülük 7500-an egészségügyi dolgozók lesznek, akik ingyen jutottak belépőhöz az elmúlt évben végzett munkájuk elismeréseként. Mellettük 30000 kartonfigura is lesz majd a 65 890 férőhelyes stadionban.

A Super Bowl-karnevál azért nem hasonlítható a korábbi évekéhez, a Kansas City például csak szombaton érkezik meg Tampába, a sajtótájékoztatókat online tartották. A hagyományos félidei koncertet viszont megrendezik, a fellépő a kanadai The Weeknd lesz.

Nem is előny a hazai pálya

A Tampa Bay Buccaneers a rájátszás eddigi három fordulójában idegenben lépett pályára, és nyert. Utoljára éppen tíz évvel ezelőtt nyert hasonló sorozattal Super Bowlt csapat, éppen az NFC-döntőben a Buccaneers által megverte Green Bay Packers.

Legutóbbi vereségét hazai pályán és éppen a Kansas City ellen szenvedte el a Tampa, az alapszakasz 12. játékhetén, a 24 ágyúdörgés ellenére.

Ráadásul az aktuális, 2020-as NFL-szezon volt az első, amikor több meccset nyert az idegenben játszó csapat, mint a hazai (128-127, egy döntetlen mellett).

Két kiütés, két kiélezett döntő

A sorminta sima finálét ígér Tampában. A régi stadionban, 1984-ben a Los Angeles Raiders 38-9-cel akadályozta meg az akkor még a Redskins nevet teljes lelki nyugalommal viselő washingtoni csapatot, 1991-ben viszont egy elhibázott mezőnygól döntött a New York Giants javára a Buffalo Bills ellen (20-19). Az új stadionban viszont vesztes oldalon állt a Giants, 2001-ben a Baltimore Ravens 34-7-re győzött. 2009-ben ellenben a Pittsburgh Steelers 35 másodperccel a meccs vége előtt szerezte meg a győztes touchdownt az Arizona Cardinals ellen (27-23).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.