A NOB rosszallása dacára Aján emberét választották meg

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) elnöksége puccsszerűen leváltotta az ideiglenes elnököt, az amerikai Ursula Papandreát, és helyére a thaiföldi Intarat Yodbangtoeyt állította – jelentette szerdán az olimpiai sportágak ügyeiben járatos Inside the Games portál. Az ázsiai sportvezetőt a januárban lemondott, lemondatott korábbi elnök, Aján Tamás emberének tartják. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság helyteleníti az eljárást.

Magyar Nemzet
2020. 10. 14. 16:46
null
Papandrea és Aján itt még nagy-nagy szeretetben Forrás: ARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papandrea ez év januárjától látta el az IWF ideiglenes vezetőjének tisztét, miután Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – kénytelen volt lemondani a 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról.

Az olimpiai témákra szakosodott Inside the Games portál beszámolója szerint az elnökség online ülés keretében döntött – az érintett távollétében – Ursula Papandrea leváltásáról és Intarat Yodbangtoey kinevezéséről.

Az eset közvetlen előzményeként Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a múlt hét közepén aggodalmának adott hangot az IWF vezetésével kapcsolatosan, úgy vélte, hogy veszélybe kerülhet a sportág jelenléte a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon.

– Az IWF irányításával kapcsolatban komoly aggodalmaink vannak, ahogyan a nemzetközi szövetség alapszabályának reformját illetően is, mivel itt nincs előrelépés, és gondot okoz a független tanácsadás elfogadásának hiánya is – fogalmazott Bach, hozzátéve, hogy mindenképpen meg kell erősíteni a sportolók képviseletét az IWF-en belül.

A NOB első emberének szavaira válaszul az elnökség most eltávolította Papandreát. De nem azért, hogy a NOB kedvében járjon, sokkal inkább olajat öntött a tűzre.

„Nem kaptam hivatalos értesítést, nem én hívtam össze, és nem vettem részt Nicu ülésén” – idézte az oldal Ursula Papandreát. (Nicu nem más, mint Nicu Vlad, korábbi olimpiai bajnok román súlyemelő.)

Az új ideiglenes elnök, Intarat Yodbangtoey annak a Thaiföldnek a képviselője, amelyet súlyemelőinek tömeges doppingesetei nyomán kitiltottak a 2020-as tokiói olimpiáról. Az IWF-elnökség 19 tagjából hét olyan országot képvisel, amely súlyemelői doppingügyeinek nagy száma miatt vagy egyet sem, vagy csak néhány versenyzőt küldhet a jövő év nyarára halasztott ötkarikás játékokra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rosszallását kifejezve reagált a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnökségének lépésére.

„A NOB kiválóan együttműködött Ursula Garza Papandrea asszonnyal hivatalában töltött ideje alatt, és teljes mértékben támogatja az IWF-ben kezdeményezett reformokat” – szögezte le közleményében az ötkarikás mozgalmat irányító szervezet, azzal a megjegyzéssel, hogy még nem kapott meg minden információt ahhoz, hogy teljes egészében értékelje a helyzetet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.