Ajándékot kaptak a futballszurkolók

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a „szabadtéri rendezvény helyszínén való megjelenés megengedett”, ha a szervező biztosítja a járvány miatti óvintézkedéseket. Ez a sportra lefordítva azt jelenti, hogy az NB I-es bajnokság pénteken kezdődő 26. fordulójától kezdve – beleérte a Magyar Kupa június 4-i döntőjét is – némi korlátozással nézők előtt játszhatják a csapatok.

Magyar Nemzet
2020. 05. 28. 17:13
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan ajándékot kaptak a futballszurkolók. Bár a Magyar Közlönyben megjelent rendelet érvényes a szabadtéri színielőadásokra és mozikra, valamint az uszodákra és a cirkuszokra is, ezekben a napokban gyakorlatilag csak a labdarúgó-bajnokságot érinti. A lényeg az, hogy a mérkőzést rendező klubnak gondoskodnia kell a járvány miatti óvintézkedések betartásáról, amelyek közöl ezek a legfontosabbak: a nézők csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el, közvetlenül egymás mögött nem ülhetnek, és legalább 1,5 méter védőtávolságot kell biztosítani köztük. A klubok felelőssége tényleg nagy, nekik kell meghatározniuk a jegyértékesítés szabályait és formáját, ellenőrizni az óvintézkedések betartását, tehát azt is, hogy valóban kimarad-e minden néző között három szék.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) ajánlásokat is megfogalmazott a klubok részére. A beléptetésnél például fokozottan javasolt, hogy maszkot és kesztyűt viseljenek a rendezők, a várakozó szurkolóknál célszerű kijelölni a másfél méteres távolságot, ahogy a testhőmérsékletet is megmérni. A szövetség kéri, hogy a klubok a beléptetőpontok előtt, valamint a büfék és a mellékhelyiségek közelében adjanak lehetőséget a kézfertőtlenítésre, a büfék pedig előre csomagolt élelmiszereket kínáljanak, alkoholos italt viszont ne áruljanak. Az MLSZ azt is javasolja, hogy névre szóló belépőket alkalmazzanak, a jegyértékesítést internetes formában oldják meg, és egy ember legfeljebb 2-4 belépőt vásárolhasson. Az ajánlás szerint a B közép esetében – ahol jellemzően nehezebb fenntartani az előírt védőtávolságot – elengedhetetlenek az előzetes egyeztetések. Ezeket a javaslatokat az MLSZ magára nézve nyilván kötelezőnek tekinti majd jövő szerdán, a Magyar Kupa döntőjére, mivel annak ő a rendezője. A szövetség a honlapján jelezte, hogy hamarosan ismerteti a jegyvásárlás módját és feltételeit.

Az majd a mérkőzéseken derül ki, hogy a klubok mit fogadnak meg az ajánlásból és mit nem. Ezen a hétvégén hat klub érdekelt rendezőként, és valamennyi néhány órán belül jelezte, a maga részéről hogyan várja a szurkolókat.

Péntek este 20 órakor a Kaposvár a Zalaegerszeget fogadja. Jegyeket kizárólag a kezdés előtt két órával kinyitó pénztárakban lehet venni, online nem, és a Rákóczi egy esetben megengedőbb a rendeletben előírtaknál: az egy háztartásban élőknél megelégszik azzal, ha csak egy ülőhelyet hagynak ki egymás között…

Szombaton 16.55 órakor kezdődik a Kisvárda–Újpest találkozó, a házigazda közlése szerint előbb a bérletesek elhelyezését oldja meg, a többi lehetőségről a szabadon maradt ülőhelyek számának ismeretében dönt majd. Diósgyőrben a szabályok betartásával több mint háromezer néző szurkolhat az ugyancsak szombaton, de 19 órakor kezdődő Mezőkövesd elleni meccsen. A bérletek érvényesek, ám a kötelező távolságtartás miatt nem mindenki ülhet a megszokott helyén, a fennmaradó helyekre a jegyértékesítő rendszer kalibrálása után várhatóan délelőttől online lehet belépőt vásárolni. A szombatot 21.05 órakor a Paks–Videoton mérkőzés zárja, a paksiak csak online és csak a klub szurkolói kártyáira adnak ki jegyet, a helyszínen nem lesz árusítás.

Vasárnap a Bp. Honvéd és a Debrecen összecsapásával kezdődik a futballprogram 18.55 órakor, és a kispestiek úgy döntöttek, a hazai mérkőzéseiket a bérletesek tekinthetik meg az Új Hidegkuti Stadionban, a vendég szurkolók pedig a saját klubjuknál vehetnek belépőket. A Honvéd korábban lehetőséget adott a bérleteseknek a zárt kapus találkozók arányában megfelelő visszatérítésre, ám ez tegnaptól megszűnt. A fordulót a Puskás Akadémia–Ferencváros találkozó zárja 21.05 órakor. A felcsúti klub az éves bérlettel, illetve a 15+1 alkalmas bérletettel, valamint a felcsúti lakcímkártyával rendelkező szurkolókat engedi be a Pancho Arénába, a vendégszurkolók számára korlátozott számban biztosított jegyeket pedig a Ferencváros értékesíti.

Miután a Fradi szerda este 1-0-ra nyert Újpesten – ezzel kilenc pontra növelte az előnyét az élen a Fehérvár előtt –, a mezőny utolérte magát, azaz a folytatásban nyolc teljes fordulóra kerül sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.