Akasztják a manchesteri gyilkost?

Visszafogott játékkal, a lehető legkisebb különbséggel, de 1-0-ra nyert a hét végén odahaza a Manchester United a Premier League-ben. A középszerű helyzetben mégis bizakodók a szurkolók, kérdés, Solskjaer edző miben bízhat.

Jakubász Tamás (Manchester)
2019. 09. 17. 7:06
Premier League - Manchester United v Leicester City
Ole Gunnar Solskjaernak nincsenek könnyű napjai Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly biztonsági intézkedésekkel szembesülhetett az, aki a helyszínen, vagyis a manchesteri Old Trafford stadionban nézte meg a helyi United és a vendég Leicester City szombati mérkőzését.

Hátizsákkal meg sem lehetett közelíteni a bejáratot, minden táskás érkezőt a csomagmegőrző felé tereltek a biztonsági őrök. Ott áttekintették a poggyászokat, s csak akkor fogadták el az ötfontos őrzési árat, ha a csomag tartalma megfelelt az előírásoknak. Könnyű dolga annak sem volt, aki mezre, pólóra, sapkára vágyott: az ajándékboltba fémkereső kapukon keresztül engedték be az érdeklődőket, de alapos ellenőrzést követően lehetett csak bejutni a lelátóra is.

Ole Gunnar Solskjaernak nincsenek könnyű napjai
Fotó: Reuters

Megfogalmazódhatott az egyszeri szurkolóban: bárcsak olyan akkurátus és körültekintő volna a klub a játékoskeret kialakításakor is, mint a nézők beléptetésekor. Nincs mit szépíteni, a Manchester United a jelenlegi kerete alapján sokkal inkább nevezhető erős középcsapatnak, mint sztárklubnak.

Nem is olyan régen még rettegte a Vörös Ördögöknek becézett gárdát a nemzetközi futballvilág, de az idők változnak, a kérdés pedig most leginkább az, mit szólnak a változásokhoz azok, akikért – elvben – mindez van: a szurkolók.

Régi tapasztalat, hogy nem tud olyan gyengén szerepelni a vörösben játszó manchesteri csapat, hogy ne legyen telt ház a stadionjában, szombaton a nézőszám ismét közel járt a maximumhoz.

Az Old Trafford közönségét gyakran éri kritika, hogy nem drukkol igazán, nincs fergeteges hangulat. Ennek részben az az oka, hogy a United hazai meccseire szép számmal mennek focituristák, ami ezúttal is így volt, ellenben a hangulatra nem lehetett panasz. Különös ujjongás kísérte például a cseréket, ami leginkább azért volt meglepő, mert jórészt utánpótláskorú játékosok érkeztek a gyepre.

A helyi szurkolók elsősorban Tahith Chongtól vártak sokat, Axel Tuanzebe nevére pedig rímeket is faragott az egyik hangosabb kedvű drukker. Az eddig mutatottak alapján ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy a curacaói származású holland középpályás lesz a következő David Beckham, a kongói születésű angol védő pedig az új Gary ­Neville, bár nem zárható ki, hogy a fiatalok idővel kiváló játékossá érnek.

A kérdés csak az, hogy akkor is Ole Gunnar Solskjaer irányítja-e majd a csapatot. A norvég edző – akit annak idején lágy arcvonásai és gólszerző érzéke miatt babaarcú gyilkosnak is becéztek – remek csatár volt, góljaival sok csapat edzőjének sorsát keserítette meg vörös mezben.

Most azonban nincs könnyű dolga. Ha Solskjaer azt a feladatot kapta, hogy fiatalítsa meg a csapatot, akkor a szerény produkció miatt nem érheti kritika. Ha viszont már idén trófeákat várnak tőle, úgy nagyon valószínű, hogy manchesteri pályafutásának mostani szakasza sokkal rövidebb lesz, mint az előző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.