Miért Fucsovics a leginkább alulértékelt teniszező világon?

Fucosvics Márton újabb mérföldkövön van túl. Pályafutása során először jutott be valamelyik Grand Slam-torna negyeddöntőjébe azzal, hogy Wimbledonban hétfőn legyőzte az orosz Andrej Rubljovot. Mind többen teszik fel a kérdés: vajon ez a siker felér-e egy olimpiai aranyéremmel? Erre maga Fucsovics adhatja meg a legpontosabb választ.

2021. 07. 06. 10:42
null
Fucsovics Márton reakcója árulkodó: eddigi legnagyobb sikerét ért el. Valóban alulértékelt sportoló lenne? Fotó: ADRIAN DENNIS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért Fucsovics a leginkább alulértékelt teniszező világon?

A kérdés első hangzásra sértőnek tűnik, éppen ezért elöljáróban szögezzük le, az ATP Tour teniszújság szakírója hozakodott elő vele. Persze nem bántólag, ellenkezőleg, a magyar játékost méltatva.

Mielőtt rátérnénk Andrew Eichenholz okfejtésére, röviden összegezzük Fucsovics győzelmének értékét.

A magyar játékos gyűjtött már be nagy skalpokat a pályafutása során.

A háromszoros GS-torna-győztes svájci Stan Wawrinka (kétszer is, 2018-ban Genfben, majd idén az Australian Openen), a világbajnok bolgár Grigor Dimitrov (Cincinatti, 2020), a világranglistán jelenleg második orosz Danyiil Medvegyev (2020, Roland Garros), aztán már idén Wimbledonban az argentin törpe-óriás Diego Schwartzman.

Ezért nem állíthatjuk, hogy az Andrej Rubljov feletti sikere az eddigi legnagyobb győzelme. Ám mindenképpen a legfontosabb. Hiszen negyeddöntőt ért egy Grand Slam-tornán, a 28 éves magyar teniszező ilyen magasságban még sohasem járt.

Fucsovics kiváló fizikumának köszönheti a sikereit
Fotó: Europress/AFPJon Super

Érthető, hogy a nemzetközi sajtó is mind többet foglalkozik Fucsovics Mártonnal. Igaz, jegyezzük meg, kicsit szerencsétlenül alakult a Rubljov feletti diadal időzítése, hiszen szinte azzal egy időben ismét nyert, s most már nem is annyira titkos favoritként számolnak vele, győzött Novak Djokovics is (így ő lesz Fucsovics következő ellenfele) ráadásul a Fucsovics–Rubljov meccs mellett hétfőn akadt másik két heroikus, ötszettes csata, az Auger-Aliassime (kanadai, 16.)–Zverev (német, 4.), illetve a Hacsanov (orosz, 25.)–Korda (amerikai) parti.

S akkor térjünk vissza a kiindulóponthoz: vajon miért Fucsovics a leginkább alulértékelt teniszező a világon? Nem Andrew Eichenholz az első, aki ezt feszegeti.

Mats Wilander, a korábbi hétszeres GS-torna-bajnok, az Eurosport állandó szakértője ezt egyenesen kijelentette az ősszel, miután a magyar éljátékos legyőzte Medvegyevet. „A magyar teniszező bármikor képes felvenni a versenyt a legjobbakkal. Nem lepett meg a remek játéka Mevegyev ellen” – jegyezte meg.

Andrew Eichenholz más nyomon indult el. „A tenisz messze nem a legnépszerűbb sportág Magyarországon. A vízilabda, a labdarúgás, a kosárlabda és még további sportágak elhomályosítják a tenisz” – írja a szakértő, aki után eme státusát akár vissza is vonhatnánk, merthogy ugye a kosárlabda minimum a kézilabda mögött következhetne a sorban.

De rendben, Magyarországot valahogy fel kell helyezni a térképre, éppen ezért a rangos lap szerzője meg is említi, hogy Magyarország Ausztriával, Horvátországgal, Romániával, Szerbiával, Szlovákiával, Szlovéniával és Ukrajnával határos. (Ez legalább rendben van, még a sorrend nem is pontos.) Ha nem is mondja ki, az ATP Tour szakírója azt sugallja, Magyarországon nem becsülik sokra sikereit, ennek alátámasztására meg is említi, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a pályafutása elején.

Ha mindezzel nem is feltétlenül, azzal maradéktalanul egyetérthetünk, hogy Fucsovics mindenekelőtt a kiváló fizikumának köszönheti az eredményeit. Sokak szerint egyenesen ő a nemzetközi teniszélet legjobban kisportolt játékosa, valóságos Ironman.

Ha el akarjuk helyezni a sikereit a magyar sportban, eljátszhatunk a felvetéssel: mi ér többet, férfi egyes negyeddöntő Wimbledonban vagy egy olimpiai bajnoki aranyérem? Nekünk természetesen mindegyik arany egyformán fontos, de az is tény, hogy nemzetközi visszhangot csak a világszerte elismert sportágakban elért sikerek váltanak ki, így a klasszikus olimpiai sportágakban a közelmúltban csupán törte át ezt a falat.

S hogy Fucsovics Márton is áttörte, az nem is kérdéses. Még ha a sikeréről rendkívül szerényen nyilatkozott is.

Egészen pontos választ azonban egyedül ő adhat, hiszen ő az egyetlen, aki Wimbledonban negyeddöntőt játszhat és olimpiai aranyat is nyerhet.

De szép is lenne!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.