Amikor a 16 éves, ismeretlen Pirlo a Szőnyi úton villogott

Huszonöt éve még semmit nem mondott a neve, Andrea Pirlo ismeretlenül futballozott Magyarországon 16 éves korában egy utánpótlás-válogatott meccsen a BVSC Szőnyi úti stadionjában. Az 1995. március 11-én lejátszott mérkőzés 1-1-re végződött, és a magyar gólszerzőt, Bernáth Csabát kérdeztük a Juventus edzőjéről a torinói klub Fradi elleni szerdai Bajnokok Ligája-meccse előtt.

2020. 11. 03. 12:29
Juventus' Andrea Pirlo reacts during their Italian Serie A soccer match against Atalanta in Turin
Játékosként könnyebb dolga volt Fotó: Giorgio Perottino Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mai napig közeli barátok vagyunk Pirlóval – viccelődött Bernáth Csaba, a Debrecen korábbi hétszeres magyar bajnok labdarúgója, a Nagyerdei Stadion jelenlegi igazgatója, amikor az emlékeiről kérdeztük. – A viccet félretéve, két dolog már akkor kiderült Pirlóról, hogy vezér és zseni. Nekem kellett fognom őt, mert hasonló higanymozgásunk volt, és emlékszem, hogy volt egy olyan megmozdulása, amiből egyből láttam, hogy különleges tehetség. Egy ötvenméteres kapuskirúgás után úgy vette át dropból a labdát, hogy fordulatból azonnal a kapunk felé fordult és támadott, tehát a labdaátvétel egyben csel is volt.

A magyar U16-os csapatnak Stark Péter és Fehér Miklós is tagja volt a későbbi felnőtt válogatottak közül azon az olaszok elleni 1-1-re végződött meccsen, amelyen Pirlo volt a vendégek csapatkapitánya. A későbbi világsztár két hónappal később, 1995 májusában debütált a Serie A-ban a Brescia színeiben.

– Az első meccsen Pirlo góljával nyertek az olaszok 2-1-re odahaza – emlékezett vissza Bernáth. – Több lövőcselt bemutatva leültette a kapusunkat, majd panenkázva átemelte felette a labdát a kapuba. Utána a visszavágón próbáltuk ledolgozni a hátrányt, egy felszabadítás után kettőt toltam a labdán, aztán harminc méterről a jobb felsőbe lőttem, azzal vezettünk 1-0-ra, és továbbjutásra álltunk. De aztán feljavultak az olaszok, és Pirlo gólpasszából egyenlítettek, utána pedig már nem tudtunk még egy gólt bevinni. Akkor még nem tudtuk, milyen nagy játékos lesz belőle, de egyértelműen ő volt a legjobb a pályán.

Pirlo a nyáron vette át a Juventus irányítását, amivel rögtön a csúcson kezdett, hiszen ez az első edzői feladata, korábban még az utánpótlásban sem dolgozott.

– Biztos vagyok benne, hogy jó edző lesz belőle, mert hatalmas tudás van a fejében a futballról. Azt nem tudom, hogy milyen hatással van a játékosokra, de amit olvastam róla, azok alapján ebben is sikeres lehet – árulta el Bernáth. – Ugyanakkor a Juventus most vagy-vagy formában van, Kijevben ugyan nyert a BL-ben, de a bajnokságban két meccsen is botlott, és csak kikapott a Barcelonától is. Visszatért a karanténból, de két hétig nem edzett rendesen, ő sem lehet a legjobb formában. Szóval ha a Fradi olyan szervezetten védekezik, mint a selejtezők alatt végig, és nem követ el olyan hibákat hátul, mint a Dinamo ellen, akkor lehet esélye egy döntetlenre, mert elöl van három olyan támadója, akik bárki ellen képesek gólt szerezni.

Hogy mire megy a Ferencváros a Pirlo-vezette Juventus ellen a Puskás Arénában, az szerda este kiderül.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.