Pirlo máris nagytakarításba kezdett a Juventusnál

Nem tétlenkedik a Juventus vasárnap kinevezett új edzője. Andrea Pirlo kijelentette, hogy Gonzalo Higuaín, Blaise Matuidi és Sami Khedira is távozhat Torinóból. A Gazzetta dello Sport tudni véli, hogyan szabadítható fel jókora összeg játékoseladásból. Izgatottan várjuk a fejleményeket, és közben aggódunk a futballvilág elegáns hercegéért, aki vészhelyzetben kapta meg az esélyt Torinóban.

Szilágyi
2020. 08. 11. 9:42
Juventus' Andrea Pirlo reacts during their Italian Serie A soccer match against Atalanta in Turin
Játékosként könnyebb dolga volt Fotó: Giorgio Perottino Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amilyen elegánsan irányított a pályán, olyan határozott belépővel kezdett edzőként a vasárnap kinevezett Andrea Pirlo. A 2006-ban világbajnoki címet nyert olasz válogatott „esze” három játékostól meg akar szabadulni a nyáron.

A futballista-életmű egyik emlékezetes darabja a 2006-os világbajnokság elődöntőjében adott gólpassz Németország ellen:

A már edzővé lett Pirlo nem tart igényt a két 33 éves, egyaránt világbajnok középpályásra: a francia Blaise Matuidi már meg is állapodott David Beckham klubjával, az Inter Miamival. Sami Khedira, a tunéziai származású német öt éve ingyen érkezett a Real Madridtól, de a 2020–2021-es szezonban csak epizodista volt a Zebráknál. Ő is mehet, amerre lát, csakúgy, mint a korábbi edző, Maurizio Sarri nagy kedvence, Gonzalo Higuaín. Az argentin csatár évi 7,5 millió eurót keres, azaz sokba kerül, főleg ahhoz képest, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Kölcsönadták korábban a Chelsea-nek és a Milannak, de sehol sem tudott kiteljesedni úgy, mint Sarri nápolyi korszakában.

Már nem a pályán segíti a Juvét
Fotó: REUTERS/Giorgio Perottino (ITALY – Tags: SPORT SOCCER)

Pirlo tehát megkezdte a nagytakarítást, egyelőre pletykák keringenek az olasz és az angol szaksajtóban különböző játékosok érkezéséről. Felvetődött, hogy Aaron Ramsey elmegy a Real Madridba, cserébe Isco érkezik Torinóba a blancóktól. Valljuk meg, ezzel egyik fél sem járna jól...

A La Gazzetta dello Sport összeállítást közöl arról, hogyan spórolhat 150 millió eurót Pirlo, ha a klub eladogatja a keveset foglalkoztatott játékosait. Mattia Perin a Juve tulajdona, de az előző szezonban Genoában védett, mert nem kapott volna sok lehetőséget Wojciech Szczęsny és Gigi Buffon mögött. Mattia De Sciglióval is csak többen voltak a Juve öltözőjében, a milánói nevelésű jobbhátvédért szűk tízmilliót el lehet kérni a piacon. Daniele Ruganit évekkel ezelőtt, sőt, még a vírus előtt közvetlenül is csábították a Premier League-be, de nem engedte el a Juve. Mire beleszokott volna az elitfutballba a kétségkívül tehetséges védő, a Juve leigazolta Matthijs de Ligtet. Így Rugani sem sokat fejlődött Torinóban, viszont a fizetése viszi a pénzt. Csakúgy, mint a genovai kölcsönszerződését töltő argentin Romeróé és a Cagliarinak – kölcsönbe – lepasszolt 21 éves balbekké, Luca Pellegrinié.

A milánói szaklap szerint a középpályán is fel lehetne szabadítani néhány eurócentet, s ez Khedira és Matuidi távozásával meg is történik a napokban. Szintén a könnyen pótolható kategóriába sorolja a Gazzetta Danilót, aki a Manchester Cityvel megkötött csereüzlet keretében (João Cancelo ment Guardioláékhoz) érkezett. Az örök ígéret, a Firenzében szép éveket töltő, de a Juvében csak pislákoló „kiscsillag”, Federico Bernardeschi fizetésén is spórolhatna a Juventus, és persze a gyors, technikás, de olykor öncélú, és főleg rendkívül sérülékeny Douglas Costa apanázsa is felszabadítható. Gonzalo Higuaínról már volt szó, őt aztán tényleg senki sem marasztalja a Juvénál. A Gazzetta kalkulációi szerint a 11 játékos eladásából 150 millió euró folyna be a klubkasszába, és ebből már Pirlo is építkezhet.

Egyelőre annyit tudunk az egykor a pályán elegánsan mozgó karmester elképzeléseiről, hogy a gyors támadófoci híve. Páran vagyunk így ezzel...

Arról még nincs szó, kikkel erősítené meg a sorozatban kilenc scudettót nyerő olasz rekordbajnokot. Az online térben máris megalakult a „Pirlót féltők társasága”: bloggerek, rajongók, a futballfanatikusok aggódnak Itália Andreájáért, hogy ne égjen meg idő előtt, az edzői pályája elején. Az optimista tábor a háromszoros BL-győztes Zidane-nal és a két trófeát begyűjtő Guardiolával példálózik. Nem árt tudni, hogy a francia zseni éveket húzott le José Mourinho és Carlo Ancelotti mellett, amíg a gyakorlatban kitanulta az edzői szakmát, majd a madridiak harmadosztályú fiókcsapatát, a Castillát irányította, s csak ezután bízta meg Florentino Pérez elnök az első csapat vezetésével.

Pep Guardiola a Barcelona második csapatánál vett lendületet, mielőtt hódító útjára indította volna a tiki-takát, és nyert két BL-t a katalánokkal. Pirlo más tészta: tavaly kezdte meg az UEFA Pro-licences edzőképzést, július 31-én írt alá a Juve U23-as csapatához, majd kilenc nappal később kérték fel, hogy ne a kicsikkel foglalkozzon, inkább vegye át a felnőtt csapatot. A kinevezése akár még jól is elsülhet, zseniknél ez előfordul, de lehetetlen nem észrevenni a rá leselkedő veszélyeket.

Mindenesetre Pirlo belépője hatásosan sikerült, azonnal megmutatta, hogy ki az úr a háznál. Kíváncsian várjuk a folytatást, például a közös munkát Cristiano Ronaldóval.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.