Az angolok szerint az éjjel csak vasárnap ér véget

Anglia labdarúgó-válogatottja története során először szerepelhet Európa-bajnoki fináléban, miután szerdán hosszabbítást követően 2–1-re legyőzte Dániát a legjobb négy között. Az angolokra még egy utolsó csata vár vasárnap Olaszország csapata ellen, így Gareth Southgate szövetségi kapitány akármennyire is büszke a történelmi sikerre, rövidre zárta az ünneplést.

Magyar Nemzet
2021. 07. 08. 6:15
angol, európa-bajnokság, harry kane
Az angol válogatott kicsi a rakást játszott Fotó: MTI/EPA Pool/Laurence Griffits
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angol részről Gareth Southgate nem fukarkodott a szép szavakkal, amikor tanítványai teljesítményét értékelte, de az ellenfél dicséretéről sem feledkezett meg.

– Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, éltek a hatalmas lehetőséggel. A szurkolók is csodálatosak voltak. A legutóbbi meccsünk Rómában nem jelentett akkora kihívást, sejtettük, hogy a mostani nehezebb lesz. A dánokat sokan lebecsülték, de láthatta mindenki, milyen nehézségek árán tudtuk csak legyőzni őket. Előre figyelmeztettük a játékosainkat, hogy lesznek hullámvölgyek a mérkőzésen, és ahhoz, hogy kilábaljunk belőlük, nem veszíthetjük el a fejünket. A srácok tartották magukat ehhez – mondta az angol szövetségi kapitány.

Az angol játékosok a történelmi siker ünneplése közben
Fotó: MTI/EPA Pool/Laurence Griffits

A szakember kissé szigorú volt, amikor arról kérdezték, megünneplik-e a döntőbe jutást. Southgate felhívta a figyelmet, hogy még egy komoly feladat vár a csapatára vasárnap, ezért csak a finálé után kezdődhet meg az „ereszd el a hajam” (vagy ahogy mi ismerjük, „Az éjjel soha nem érhet véget”).

– Már kiünnepelték magukat, nemde? A lefújás után elszabadultak az indulatok a pályán, és én is a részese voltam ennek. Élveznünk kell, hogy bejutottunk a döntőbe, de van még egy gát előttünk, amin túl kell jutnunk – fogalmazott a kapitány. – Az olaszoknak kiváló csapata van, ezt már évek óta így gondolom. Remek formában vannak, olyan harcosaik vannak a védelemben, akik már mindent megtapasztaltak. Nagyon jó meccsnek nézünk elébe. A döntők azért vannak, hogy megnyerjék őket. Nekünk most össze kell szednünk magunkat és alaposan felkészülni vasárnapra. Pihennünk kell, az elődöntő mentálisan és fizikálisan is sokat kivett belőlünk. Ez az olaszokra is igaz, bár nekik volt egy extra napjuk a regenerációra.

szerezte az angolok döntőbe jutást érő gólját. A csapatkapitány akár tragikus hős is lehetett volna, hiszen a hosszabbításban a hazaiaknak megítélt büntetőt előbb kihagyta, de szerencséjére Kasper Schmeichel kapus védését követően elé pattant a labda. Kane ekkor már nem hibázott, a kapuba vágta a játékszert.

– Elképesztő mérkőzés volt, elismerés illeti a dánokat. Minden erőnket bevetettünk, és akkor csaptunk le, amikor arra a legnagyobb szükség volt. Csodálatos érzés hazai pályán döntőbe jutni. Nagyszerűen alakult számunkra eddig az Eb, várjuk az utolsó meccset, de tudjuk, hogy nehéz dolgunk lesz az olaszok ellen – vélekedett a meccs emberének megválasztott támadó, majd az elhibázott büntetőjéről is beszélt. – Előre eldöntöttem, hogy melyik oldalra lövöm, és mit mondjak, nem ez volt életem eddigi legjobb tizenegyese. Előfordul, hogy hibázol, aztán mégis eléd pattan a labda. Szerencsére ez most is így történt.

A dánok számára véget ért a kaland
Fotó: EPA/Laurence Griffiths/POOL

Kasper Hjulmand elkeseredetten nyilatkozott a találkozót követően, de rávilágított az Eb pozitív hozadékaira is az együttesére nézve.

– Természetesen nagyon csalódottak vagyunk, hogy egy karnyújtásnyira voltunk a döntőtől, és néhány körülmény miatt nem tudtuk megtenni az utolsó lépést. Csodálatos, amit a fiúk véghez vittek, rengeteg erő lakozik bennük, remek futballt játszanak. Támadtak, gólokat szereztek és megmutatták önmagukat. Mindent beleadtak a pályán és azon kívül is. Csapatként hajtottak, és az utolsó pillanatig harcoltak. Ahogy mondtam, most csak hatalmas csalódottságot érzünk, de úgy vélem, hamarosan más szemszögből fogjuk nézni az egészet. Elmondhatjuk, hogy megpróbáltuk, és ezt újra elérhetjük a jövőben – tekintett előre a dán szövetségi kapitány.

Az északiak vezető gólja Mikkel Damsgaard zseniális szabadrúgásából született, de a középpályás egyelőre nem talál vigaszt a találatában.

– Elmondhatatlanul el vagyok keseredve, csak ürességet érzek a testemben. Mindent beleadtunk az egész torna során, szóval csalódást keltő érzés, hogy üres kézzel kell távoznunk egy ilyen meccs után.

Európa-bajnokság, elődöntő:

Anglia–Dánia 2-1 (1-1, 1-1, 2-1)

Gólszerzők: Kjær (39. – öngól), Kane (103.), illetve Damsgaard (30.)

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.