Aranyat érő Zubkov-gól

Tizenötezer néző előtt óriási fölényben játszva megérdemelten nyerte meg a labdarúgó NB I rangadóját az éllovas Ferencváros a Mol Fehérvár FC ellen. Az 1-0-ás eredmény a vendégekre nézve hízelgő, akik már aligha reménykedhetnek abban, hogy utolérik a címvédőt.

Ch. Gáll András
2020. 02. 15. 21:34
null
Budapest, 2020. februr 15. A szkesfehrvri Lyes Houri (b) s a ferencvrosi Lovrencsics Gerg a labdarg OTP Bank Liga 21. forduljban jtszott a Ferencvrosi TC - MOL Fehrvr mrkzsen a Groupama Arnban 2020. februr 14-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorozatban negyvenhetedik, veretlenül megvívott hazai bajnoki mérkőzésére készülődött szombat este, a labdarúgó NB I 21. fordulójában az éllovas Ferencváros, midőn a második helyen álló Mol Fehérvár FC-t fogadta a Groupama Arénában. Amikor tíz perccel a kezdés előtt a szpíker bemondta a forduló addigi eredményeit, és az Újpest 2-1-es zalaegerszegi vereségéhez ért, olyan üdvrivalgásban tört ki a 15 271 néző, mintha éppen Franck Boli vette volna be Kovácsik Ádám kapuját.

Örömmel fedeztük fel a nézőtéren Zalánki Gergőt és Vogel Somát, a Fradi két újdonsült Európa-bajnok vízilabdázóját, mindez a régi, szép időket juttatta eszünkbe, amikor még szokás volt egymás meccseire kijárni a különböző sportágak művelőinek.

Nikolics Nemanja ott melegített a gyepen a fehérvári cserék között, némi meglepetésre a rangadóra sem jelölte a kezdőbe Joan Carrillo, a vendégek katalán szakvezetője a Chicagóból hazatért gólvágót. A hazaiaknál három (Dibusz, Lovrencsics és Sigér), a látogatóknál hat (Kovácsik, Elek, Kovács, Pátkai, Juhász és Hangya) magyar játékos kezdett, ami a mai világban elismerésre méltó számadat.

A második perc végén Petrjakot hatalmas füttykoncerttel „jutalmazta” a publikum első labdaérintésénél, a zöld rajongók nem bocsátották meg az ukránnak, hogy a nyáron a legnagyobb riválishoz szerződött.

A 15. percben Tokmac pazar csellel játszotta tisztára magát, 15 méteres lövését Kovácsik bravúrral ütötte ki. Egyre nyomasztóbb fölénybe került a Fradi, a 20. percben a tarthatatlan Tokmac lövése a bal kapufáról vágódott az alapvonalon túlra. A 24. percben Boli elől tisztáztak gólhelyzetben, nagyon érett a Fradi-gól. A 34. percben Isael 20 méteres szabadrúgása Kovácsik ölében kötött ki. A 40. percben Isael 25 méteres, ballábas bombával jelentkezett, Kovácsik kiütötte a veszélyesen tekergő labdát, lassan a mezőny legjobbjává avanzsált a fehérvári kapus. A 42. percben megint Isael veszélyeztetett, senki sem értette, hogyan maradtak le a brazil belőtt labdájáról Boliék. A 45. percben a szögletrúgáshoz készülődő Petrjakra flakonzápor zúdult a nézőtérről, Berke játékvezető nagyvonalúan szemet hunyt.

Szünet után gyorsan megtört a jég. Az 51.percben balról jött a beadás, Tokmac tette középre a labdát, mindenki elvétette, még Juhász Roland is, és Zubkov két méterről bepofozta, 1-0. Ha létezik megérdemelt vezetés a futballban, ez az volt, amit ötven perc alatt mutatott a Mol Fehérvár FC, az a nullával volt egyenlő. Mintha nem a második helyezett, hanem egy kiesőjelölt lenne a zöld-fehérek ellenfele...

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Most viszont szakítania kellett bunkerfutballjával a vidéki együttesnek, ha nem akart vesztesen levonulni a gyepről. Carrillónak nem maradt más választása, mint beküldeni Nikolicsot, és a 61. percben pályára is lépett a korábbi magyar gólkirály. A 64. percben Berke valakit kiállított a Fehérvár kispadjáról, nem tudni, miért. Aztán kiderült, a szertáros Lakatos Róbert kapott piros lapot, alighanem olyasmit tett vagy mondott, ami nem tartozik szigorúan a munkaköri leírásába.

A 78. percben a nem éppen légies mozgású Elek Ákos fakasztotta hahotára a közönséget, amikor a háta mögött úgynevezett rabona mozdulattal próbálta továbbítani a labdát, de luftot rúgott, és majdnem gólt kapott a 48-szoros válogatott középpályás ügyetlenkedéséből a Fehérvár. Lovrencsics megsérült, Dibusz kapta meg a csapatkapitányi karszalagot. A végén Milanov és Futács is beállt, a Fehérvár immár három csatárral próbált egyenlíteni, de még helyzetig sem jutott. Sőt!

A 87. percben Elek elsodorta a csereként beállt Vargát, Berke tizenegyest adott, Eleknek pedig sárgát, ami már a második volt, úgyhogy a vendégek 6-osa mehetett zuhanyozni. A büntetőt Isael rúgta, de Kovácsik hatalmas vetődéssel szögletre ütötte a labdát. Érdekesség, hogy a ferencvárosiak brazil támadója a negyedik büntetőjét lőtte zöld-fehér mezben, ebből hármat kihagyott.

A 91.percben még Futács és Frimpong rendezett egy kis pankrációt a földön, a fehérvári csatárnak kijárt volna a piros, de csak sárgát kapott Berkétől.

A teljesen megérdemelt győzelemmel hatpontosra nőtt a Fradi előnye a tabella élén a Mol Fehérvár FC előtt, ráadásul két elmaradt meccse is van a címvédőnek. Nem vállalunk túl nagy kockázatot, ha kijelentjük: eldőlt az aranyérem sorsa.

Labdarúgó NB I, 21. forduló: Ferencváros–Mol Fehérvár FC 1-0 (0-0). Groupama Aréna, 15271 néző, v.: Berke. Gól: Zubkov (51.)

Az edzői értékeléseket IDE kattintva olvashatják!

További eredmények:

Debrecen-Mezőkövesd 1-3

Diósgyőr-Paks 2-0

Puskás Akadémia-Kisvárda 3-1

Kaposvár-Budapest Honvéd 0-1

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.