Argentína az idén is megpróbálja

Azután, hogy kedden lefújták az Eb-selejtezőket, a futballbarátok csak egy nagyobbat szusszanhattak, mert újra sűrű napok elé néznek.

2019. 06. 15. 11:18
MESSI, Lionel
Szentpétervár, 2018. június 26. Az argentin Lionel Messi ünnepel, miután gólt szerzett az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D csoportjának harmadik fordulójában játszott Nigéria-Argentína mérkõzésen a Szentpétervár Stadionban 2018. június 26-án. (MTI/AP/Petr David Josek) Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy kedden lefújták az Eb-selejtezőket, a futballbarátok csak egy nagyobbat szusszanhattak, mert újra sűrű napok elé néznek: ma hajnalban Sao Paulóban a Brazília–Bolívia mérkőzés nyitotta a Copa Americát, ám a hét végén nemcsak a dél-amerikai, hanem a közép- és észak-amerikai kontinensbajnokság, az Arany Kupa is megkezdődik, jövő pénteken pedig rajtol az Afrikai Nemzetek Kupája.

S ugyan az Ázsia-kupát már az év elején lebonyolították – az Egyesült Arab Emírségekben a katariakat koronázták meg –, a legnagyobb kontinens sem marad ki az előttünk álló programból. A brazíliai Copán a két meghívott ország egyike éppen Katar, a másik pedig Japán.

Dél-Amerika 46. kontinensviadalán Chile a címvédő, mi több, a 2016-os tornát megelőző 2015-öst is ő nyerte meg, mindkétszer Argentínát verve a fináléban 11-esekkel. A második kudarc Lionel Messit (képünkön) olyannyira megviselte, hogy egy időre le is mondta a válogatottságot. A Barcelona csillaga aztán meggondolta magát, de az Albiceleste a tavalyi, oroszországi vb-n még rosszabbul járt... Ha a két olimpiai bajnoki címét (2004, 2008) nem nézzük, Argentína legutóbb huszonhat éve nyert rangos trófeát, akkor az 1993-as Copán diadalmaskodott, és nagyon szeretnének már újra ünnepelni.

Fotó: Reuters

Ha ez a nagy rivális braziloknál sikerülne, tökéletes lenne, és aligha bánják, hogy nincs ott a házigazda keretében. A Paris Saint-Germain sztárja a múlt héten a Katar ellen 2-0-ra megnyert felkészülési mérkőzésen bokasérülést szenvedett, ezért nem játszhat. Brazília persze nélküle is esélyes, és abból is erőt meríthet, hogy az eddigi négy hazai rendezésű (1919, 1922, 1949, 1989) kontinensviadalt megnyerte.

A Copa America csoportbeosztása. A csoport: Brazília, Bolívia, Peru, Venezuela; B csoport: Argentína, Katar, Kolumbia, Paraguay; C csoport: ­Chile, Ecuador, Japán, Uruguay. A kvartettek első két helyezettje, valamint a két legjobb harmadik jut a negyeddöntőbe, onnantól pedig egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A tornát a Sport TV közvetíti.

A közép- és észak-amerikai labdarúgó kontinensbajnokságnak, az Arany Kupának hagyományosan az Egyesült Államok a házigazdája, kétszer Mexikó, egyszer pedig Kanada szállt be társrendezőnek, az idén viszont Jamaica és Costa Rica, a csoportkörben a helyi válogatottak kétszer hazai pályán játszhatnak. Újdonság még, hogy az eddigi 12 helyett most 16 válogatott lép pályára, az esélylatolgatás viszont a megszokott: alighanem a címvédő Egyesült Államok vagy Mexikó nyeri meg a tornát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.