Kétszer is a Realhoz igazolhatott volna, inkább stadiont épített

Arsène Wengernek gyerekként a Real Madridért dobogott a szíve, felnőtt korában pedig két alkalommal is munkát vállalhatott volna az álomcsapatánál, de ő inkább hűséges maradt az Arsenalhoz.

Magyar Nemzet
2021. 05. 07. 14:33
Wenger
London, 2018. május 9. Az angol elsõ osztályban játszó Arsenal labdarúgóklub címere a londoni Emirates Stadion oldalán 2018. május 23-án. Az Arsenal vezetése bejelentette, hogy Unai Emery, a Paris Saint-Germain (PSG) francia csapat spanyol vezetõedzõje veszi át Arsene Wenger helyét a londoni klub vezetõedzõi posztján. Az Arsenalt 22 éven át irányító francia Wenger - aki egy hónapja jelentette be, hogy távozik - a londoni egyesület történetének leghosszabb ideig hivatalban lévõ trénere volt Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arsène Wenger gyerekkorában a Real Madridot tartották Európa legjobb csapatának, a Bajnokcsapatok Európa-kupájának (BEK, ma BL) első öt kiírását megnyerték. Nem csoda, hogy a francia ifjút lenyűgözte a királyi gárda.

– Amikor gyerek voltam, a Real Madridnak szurkoltam. Alfredo di Stefanót, Puskás Ferencet, Raymond Kopát, Santamariát, Paco Netót nézve nőttem fel. Szerettem a Real Madridot, végül mégis szembekerültem vele.

Arsène Wenger 2018-ban mondott búcsút az Arsenalnak
Fotó: MTI/EPA/Rui Vieira

A francia szakembert 1996-ban az Arsenal kispadjára nevezték ki, és huszonkét éven keresztül szolgálta az ágyúsokat, többek között akkor is, amikor a csapat a Highbury stadionból az Emiratesbe tette át a székhelyét. És közben megérkezett álomcsapatától a várva várt hívás.

– Két alkalommal is közel álltam hozzá, hogy a Real Madridhoz igazoljak, ezt nem sokan mondhatják el magukról. De akkor már azon dolgoztunk, hogy új stadiont húzhassunk fel a Highbury helyett, és finanszíroznunk kellett a projektet. Magunknak kellett biztosítani a pénzügyi hátteret, senki sem segített nekünk. A pályán mutatott teljesítményünkkel fizettünk érte, valamint azzal, hogy drágán adtunk el, illetve olcsón vettünk játékosokat. Ez volt az oka, hogy nem mentem a Realhoz, szerettem volna befejezni ezt a projektet – magyarázta Wenger, majd hozzátette: – Európa legjobb klubjai közül többet is visszautasítottam, erre büszke vagyok, mivel bizonyítottam az elkötelezettségemet, a hűségemet, és hogy véghez tudjuk vinni ezt a projektet. Nem az azonnali sikerre éheztem, hanem valami mélyebbre vágytam. Az életben azt kell tenned, amit te jónak gondolsz. Nem tudom, hogy a megfelelő döntést hoztam-e meg, de azt tettem, amit én akartam.

Az Emirates stadion
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

A Real Madrid most maga is egy hasonló stadionépítési projekten dolgozik, mint anno az Arsenal. A spanyol fővárosban épül az új Santiago Bernabeu, Wengert ez nagy elégedettséggel tölti el.

– Boldog vagyok, hogy a stadion a város közepén van. Része az emberek életének. A labdarúgás a város szíve. Ez a Real Madrid és ez a Santiago Bernabeu.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.