Átlövők nélkül nem megy

Spanyolország után kedden Montenegró ellen is vereséget szenvedett a magyar válogatott Kumamotóban, a női kézilabda-vb harmadik csoportmérkőzésén. A helyzet aggasztó, de nem reménytelen: Szenegál mai, Románia pénteki legyőzése továbbjutást érhet. Az más lapra tartozik, hogy mindez mire lehet elég a középdöntőben. De előbb jussunk el odáig.

2019. 12. 04. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felértékelődött a keddi Montenegró elleni mérkőzés jelentősége: esetleges győzelmével szinte biztosan besétált volna a női kézilabda-világbajnokság középdöntőjébe a magyar válogatott. Tegnap szó sem volt a kazahok és a spanyolok ellen látott gyatra kezdésről, a huszonötödik percig egy-két gólos magyar vezetés és a döntetlen állás váltogatta egymást. Már ekkor is szembetűnő volt az irányító(k) és az átlövők visszafogott játéka: a Ferencvárosban és a Bajnokok Ligájában olykor sziporkázó junior világbajnokok, Klujber Katrin és mellett Kovacsics Anikó is gyenge napot fogott ki. A montenegrói bekkekhez képest filigrán testalkatú debreceni beálló, Tóvízi Petra felőrlődött a nagy küzdelemben. Schatzl Nadine és Lukács Viktória bátran vállalkozott szélről, Bíró Blanka olykor bemutatott egy-két bravúrt a kapuban. A másik oldal keménységéről mindent elárul, hogy Montenegró már az első félidőben hat kétperces kiállítást szedett össze, Andrea Klikovac pedig Tóth Gabriella szándékos lekönyökléséért kapott azonnal piros lapot. Ha még csak durvák és alattomosak lettek volna a montenegróiak… Sajnos kézilabdáztak is: az exgyőri Jovanka Radičević és Milena Raičević szórta a gólokat, a félidő hajrájában fordított a délszláv csapat.

A szünet után félő volt, hogy gyorsan elmegy a meccs, Montenegró már három góllal is vezetett a főleg átlövésben és a beálló poszton igen passzív magyarok ellen. Kis túlzással csak rendezetlen védelemmel szemben sikerült gólt szerezni, s ekkor is főleg szélről. A belső hármas tagjait Kim Rasmussen szövetségi kapitány sokat cserélgette, az ötödik vb-jén szereplő Tomori Zsuzsanna volt a legaktívabb közülük, Háfra biztatóan kezdett, de ahogy telt az idő, úgy fogyott el az önbizalma. Az átlövőink és irányítóink összesen négy (!) akciógólt (Tomori és Háfra kettőt-kettőt) dobtak. Így nehéz lett volna meccset nyerni, a végén Montenegró tudott újítani, és egy góllal, 25-24-re győzött.

Tomori térdre rogy. Mintha csak jelképezné együttesünk eddigi szereplését
Fotó: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

Kim Rasmussen szomorúan, de büszkén értékelt. – Apró dolgok hiányoztak. Kissé bosszús vagyok, de nagyon-nagyon büszke, mert mindent megpróbáltunk. Igyekeztünk levenni a nyomást a lányokról, de sajnos így sem tudtuk azt játszani, amit tudunk. Az egyik legerősebb ellenféllel játszottunk a csoportban, de valami hiányzott.

Tomori Zsuzsanna szerint az a valami a hatékony támadójáték volt. – Valamiért nem akar összeállni, még nem tudom, miért. Középen sokszor rossz helyzetből lőttünk, nem segítettünk a másiknak, pedig ez lenne a kulcs, hogy ne egy az egyben kelljen szenvedni. Joggal lehetünk szomorúak, mert mi is nyerhettünk volna egy góllal. A Szenegál elleni meccset be kell húznunk, a románok ellen élet-halál harcot vívunk a továbbjutásért.

A magyar válogatott magyar idő szerint ma délelőtt a Románia, Montenegró és Spanyolország ellen is alulmaradt Szenegál (tv: 11.00, M4 Sport) ellen folytatja a szereplését a világbajnokságon, pénteken a románok elleni ki-ki meccs következik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.